Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Oladji niso sirniki | Sirniki, blini ali oladji? | Sirniki je ruska sladica iz skute

Oladji niso sirniki | Sirniki, blini ali oladji? | Sirniki je ruska sladica iz skute

29.09.2020

Pred kratkim sem na neki slovenski kulinarični spletni strani naletela na objavo recepta, ki se je glasil nekako takole: Oladji - ruski sirniki z jabolkom. 

Sem šla prebrat ta recept in kar hitro ugotovila, da je avtor tega recepta verjetno zamešal med sabo dve tako različni ruske jedi - oladje in sirnike. Ni kaj, to se lahko zgodi tudi najboljšim kuharjem!

Če m
i dovolite, bom dodala še mojo skromno obrazložitev teh jedi, ki jih poznam že od svojih malih nog kot naravna govorka ruščine in amaterska kuharica, ki se pa dobro spozna na peko ruskih slaščic.

Dragi moji, oladji niso sirniki! To drži kot pribito in vsaka Rusinja to ve! 

Kaj so ruski OLADJI? To so nekoliko manjše in debelejše ruske palačinke, ki jih tudi jaz rada kdaj pa kdaj spečem. Rusi jim včasih rečemo tudi zelo ljubkovalno - oladuški.

Oladje
 oz po moje "oladuške" naredimo tako, da pripravimo maso za palačnke ( ruske bline), le da dodamo nekoliko več moke in namesto vode pogosto uporabimo kefir, tekoči jogurt ali kislo mleko. Po želji v maso dodamo še rozine, naribana jabolka, sveže maline, marelice ali borovnice, narezano suho sadje itd. Vsaj jaz tako ustvarjam v svoji domači kuhinji, ko pečem oladje.

In kaj so potem ruski SIRNIKI? To je ruska sladica, glavna sestavina katere je skuta.
In če v sladici ni skute, potem to niso sirniki! Zakaj sem o tem tako prepričana? Berite naprej!

Če morda niste vedeli, v stari Rusiji besede skuta niso poznali. Uporabljali so izraz »surov sir« (v izvirniku siroj ali mladi sir). Tako so včasih vse jedi iz tega sira oz. skute imenovali sirne jedi. Vendar pa je svoje ime, kot ga uporabljamo še danes, sirnik dobil šele kasneje, v času razvoja tehnologije za proizvodnjo jedi iz skute, ko se je paleta »sirnih« izdelkov razširila.

Sladki ruski sirniki iz skute - prava poslastica za sladkosnede in jed, ki je primerna tudi za vegetarijance!

Danes vam predstavljam preprost in naravnost odličen recept ruske kuhinje, ki ga s pridom izkoristimo v domači kuhinji!

Iz skute lahko pripravimo pravi čudež: ruske sirnike, ki bodo po vsej verjetnosti všeč vaši celotni družini.
Sirniki so nenavadno okusna poslastica, ki je povrhu še zdrava in zelo preprosta za pripravo.

Za to tradicionalno jed ukrajinske in ruske kuhinje boste našli veliko zelo različnih receptov. Tu vam ponujam recept za zelo okusno, zdravo in za vašo postavo skoraj neškodljivo sladico. Priprava sirnikov je zelo preprosta, rezultat pa so nežni, lahki in zdravi sirniki iz skute.

Recept za pripravo ruskih sirnikov je zelo preprost:
- 500 g skute (meni je ljubša polnomastna in nepasirana)
- 1/2 kozarca moke
- 1-2 jajci
- 2 žlici sladkorja
- vanilijev sladkor
- sol – po želji
- maslo/olje za pečenje

Za obogatitev okusa uporabimo marmelado, med ali kislo smetano.

Priprava SIRNIKOV iz skute je zelo preprosta:
Skrivnost pravilne priprave ruskih sirnikov je samo ena: pravilno razmerje. V skledi zmešamo vse sestavine: skuto, moko, sladkor in jajca. Mešamo dokler masa ne postane gladka. Masa mora biti tako gosta, da ne steče, ko jo zajamemo z žlico, ampak bolj spominja na zelo gost pire.

Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih stisnemo skupaj, da dobimo ploščate skutine "piškotke" oz "polpetke", debele približno 1,5 cm. Povaljamo jih v moki in jih položimo v segreto ponev z maslom ali oljem. Na majhnem ognju jih popečemo z obeh strani, dokler ne postanejo zlato rumene barve.

Sirnike iz skutine mase lahko postrežemo s kislo smetano, stepeno smetano, medom ali marmelado. Lahko pa jih potresemo s sladkorjem v prahu. Jemo jih še vroče ali hladne - okusni so v vsakem primeru!

Da bodo vaši ruski sirniki resnično okusni, upoštevajte nekaj preprostih pravil za pripravo:

• Uporabimo raje nepasirano skuto.
• Če želimo, da so sirniki nežni, dodamo čim manj moke, če pa potrebujemo »močne« sirnike, uporabimo več moke.
• Ne uporabimo preveč jajc, saj jajca povzročijo, da skuta postane preveč tekoča.
• Sladkor dodajajmo po svojem okusu, bodimo pa pozorni na to, da sirniki ne bodo obdržali oblike, če bomo dodali preveč sladkorja.

Spoštovani ljubitelji kulinaričnih dobrot! Povejte, ali vas je zamikalo, da bi pipravili ruske sirnike po našem preverjenem receptu?

Napišite o svojem kulinaričnem ustvarjanju. Zelo vesela bom, če nam pošljete fotografije svojih umetnin iz skute :)
 

Pa dober tek vam želiva Ruski ekspres in Olga, ki zelo rada skuham kaj dobrega!
Приятного аппетита!

< Nazaj na Recepti ruske kuhinje 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.