Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Rusija | Sankt Peterburg | Evropsko mesto z rusko dušo

Rusija | Sankt Peterburg | Evropsko mesto z rusko dušo

17.05.2019

Sankt Peterburg. To evropsko mesto z rusko dušo je bilo kar dve stoletji prestolnica Rusije. Ko človek prvič obišče Sankt Peterburg, se mu zazdi, da tukaj živi že od nekdaj. Strogo severno rusko mesto je do svojih gostov presenetljivo prijazno in vse v njem deluje poznano. 

Sankt Peterburg je izjemen kraj. Če želite svoj dopust preživeti tako, da si ga bo vsa družina zapomnila za vse leto, se vsekakor podajte v to edinstveno rusko mesto!

Sprehodite se po bučnem Nevskem prospektu – glavni in zgodovinsko najpomembnejši ulici v Sankt Peterburgu, poimenovani po velikem knezu in svetniku Aleksandru Nevskem. Ulico je dal zgraditi car Peter Veliki kot začetno cesto v smeri proti Moskvi. Na Nevskem prospektu si lahko ogledate nekaj glavnih znamenitosti Peterburga: veličastno Kazansko katedralo, enega izmed najlepših primerov ruskega baroka - dvorec Stroganov, pa največjo knjigarno v mestu (Dom knjigi), spomenik ruske carice Katarine Velike v družbi svojih favoritov, eno najstarejših blagovnih hiš na svetu Gostinij dvor, in še mnogo drugega. Peterburg je vsekakor obvezna destinacija za vse ljubitelje kulture.

Na ekskurziji v Sankt Peterburgu bomo občudovali Dvorni trg in Aleksandrijski stolp z angelom, Petropavlovsko trdnjavo, kjer so pokopani člani zadnje carske dinastije Romanovih, in njen top, ki zagrmi opoldne; stolno cerkev Smolni, ki preseneča s svojo lahkotno veličino.

Ste že zagotovo slišali za Ermitaž- sloviti ruski muzej (Hermitage), ki s svojo edinstveno umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen tudi na seznam UNESCOVE kulturne dediščine. Več kot 3 milijone umetniških del, ki so nastajala vse od kamene dobe pa do našega stoletja. Več kot 320 dvoran, za ogled katerih bi morali prehoditi nekje 20 kilometrov. In 11 let življenja-toliko časa bi porabili za ogled vseh razstavljenih eksponatov in slik. Ja, vse to je sankt peterburški Ermitaž, ki že nekaj let velja za največji muzej Evrope in Rusije.

Prav tako ne pozabite na ekskurzijo po reki Nevi in kanalih Sankt Peterburga z ladjico. To je izredno lep izlet, na katerem boste uživali v pogledih na arhitekturne bisere ruskih severnih Benetk, spoznali njegovo zgodovino ter izvedeli, kako ruski Sankt Peterburg živi danes. Dvorno nabrežje, Blagoveščenski most, samostan Smolni ...

Pluli boste pod dvižnimi mostovi Sankt Peterburga in si mesto ogledali s povsem drugega zornega kota. Na ladjici vam lahko poleg vodenja ponudijo še prigrizke in animacijski program. Zvečer pa se sprehodite po ulicah, kamnitih mostovih s kovanimi rešetkami in postojte pred starimi ruskimi spomeniki.


A to še ni vse!
Poleg Sankt Peterburga odpotujte še v njegovo okolico in obiščite zgodovinska kraja - Carsko selo in dvorec Katarine Velike ter Petergof- rezidenco ruskega carja Petra Velikega!


Carsko selo, danes mesto Puškin, ki so ga tako imenovali v čast ruskemu pesniku Aleksandru Puškinu je že zgodba zase, nova prekrasna svetova ruskega razkošja iz obdobja ruske carice Katarine II. To sta svetova mladega pesnika Puškina in njegovih sošolcev; antična galerija v družbi baročnih stavb, edinstvena jantarna soba, kip deklice z razbitim vrčem, egipčanska vrata ... in še in še bi naštevali.

 
   Carsko selo. Dvorec ruske carice Katarine Velike. Fotografija: arhiv Ruskega ekspresa

Petergof. 15. avgusta 1723 je v bližini Peterburga potekala slavnostna otvoritev ene najveličastnejših ruskih vladarskih rezidenc, imenovane Petergof, ki po svojem razkošju ne bi niti malo zaostajala za grandioznim Versaillesom francoskega kralja Ludvika XIV., načrte za njeno gradnjo vse od leta 1714 koval ruski car Peter Veliki.

Osrednjo točko carske rezidence Petergof predstavlja mogočni Veliki dvorec, a eno najveličastnejših točk boste našli že pred vhodom dvorca, kjer se nahaja stopničasti vodnjak. Vodnjak, poimenovan Velika kaskada, velja za enega največjih vodnjakov na svetu, saj ga sestavlja 64 posameznih vodnjakov ter 200 pozlačenih kipov. Posebno mesto v njem zaseda veličastni vodnjak Samson, ki kroti leva, iz ust katerega se curek vode dviga tudi 20 metrov visoko. 


Potovanje v Rusijo, Ruski ekspres, Petergof, Sankt Peterburg

Petergof. Vodnjaki in Veliki dvorec Petra I. Velikega. Fotografija: arhiv Ruskega ekspresa


Razkošni kompleks rezidence ruskega carja Petergof, ki se razteza na več kot 600 hektarih, danes velja za "ruski Versailles" in je uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.

A to ni edini vodnjak v Petergofu, še zdaleč ne...Unikatni vodnjaki so pravzaprav simbol Petergofa, saj boste tu poleg 4 vodnih kaskad našli kar 176 vodnjakov, ki v zrak vsakodnevno bruhajo na tone vode. Pri njihovi gradnji so se Rusi za razliko od francoskih načrtovalcev Versaillesa domislili odlične ideje: kanali, po katerih teče voda, so speljani iz izvirov bližnjih više ležečih gričev, zato vodnjaki delujejo brez enotne črpalke, voda pa po kanalih teče samodejno.

Izkušeni vodniki Ruskega ekspresa vam bodo predstavili zanimivosti Sankt Peterburga in vas popeljali na ogled vseh kotičkov ruskih severnih Benetk, kot mu pravijo. Toda ko se boste na Sankt Peterburg zazrli z višine Izakijevske stolne cerkve, boste spoznali, da je v treh-štirih dneh ves ta svet veličastnega ruskega mesta nemogoče zaobjeti in doživeti.

Tak je torej Sankt Peterburg, rusko mesto, ki je bilo deležno evropske vzgoje, obdržalo pa rusko dušo in srce. Mesto, ki vas vabi, da ga skupaj z nami obiščete ter spoznate vse njegove lepote!

Po vsem povedanem smo v Ruskem ekspresu prepričani, da vas je zamikal ogled teh neverjetno bogatih in prelepih znamenitosti! Pridružite se nam na potovanju v ruske severne Benetke–
Sankt Peterburg!

< Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom 


 

 ŠE VEČ O ZNAMENITOSTIH SANKT PETERBURGA:

Ermitaž- sloviti ruski muzej (Hermitage), ki s svojo edinstveno umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen tudi na seznam UNESCOVE kulturne dediščine.

< še več znamenitosti v rusiji 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.