Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ruska juha Soljanka - veliko zgodb na enem krožniku

Ruska juha Soljanka - veliko zgodb na enem krožniku

09.05.2019

Rusija je tako bogata s kulinaričnimi specialitetami in tradicijami, da si je razsežnost te raznolikosti težko predstavljati. Odločili smo se, da bomo zajeli to neskončnost in pripravili posebno rusko juho, v kateri se sestavine združujejo v poseben okus- pristno rusko jed - tradicionalno soljanko.

Sestavine za pripravo okusne ruske juhe Soljanka:

150-200 g govedine
300 g govejih kosti
300 g kuhane šunke
1 glavica čebule
60 g vloženih slanih kumaric
100 g korenja
400 g paradižnika
60 g kaper
12 kom oliv
4 jedilne žlice kisle smetane
25 g masla
4 rezine limone
10 g sladkorja
10 g peteršilja
2 lovorjeva lista
sol in poper po okusu

 Način priprave juhe soljanka:

1. Korenje in polovico velike čebule na hitro prepražimo na ponvi. Preložimo vso zelenjavo v posodo, dodamo meso in kosti ter vse skupaj zalijemo z 1,5 l vode in ko zavre, kuhamo 1,5 h, dokler ni meso do konca skuhano. Približno 5 minut pred koncem dodamo lovorjev list in poper v zrnju.

 2. Ko je meso skuhano, ga vzamemo iz posode in ohladimo. Jušno osnovo precedimo. Drugo polovico čebule drobno nasekljamo. 

3. Paradižnike naribamo ali jih s pomočjo mešalnika zmeljemo v pire.

 4. Maslo narežemo na drobne koščke in ga stopimo na ponvi na srednjem ognju. Dodamo čebulo in jo pražimo do zlate barve. 

5. V ponev k praženi čebuli dodamo še paradižnikov pire in dobro premešamo. Ponev pokrijemo in kuhamo še 20 minut. Na drobne koščke narežemo vložene slane kumarice in jih pokuhamo v manjši posodi - ko zavrejo, jih kuhamo še 20 minut, tako da ne bodo preveč trde.

6. Na drobne kocke narežemo šunko in kuhano goveje meso. 

7. Jušno osnovo zavremo in dodamo prepraženo čebulo s paradižnikovim pirejem. Ko vse skupaj ponovno zavre, dodamo meso in šunko ter narezane kumarice in kapre. Vse skupaj kuhamo še približno 5 minut in medtem dodamo še malo soli ter sladkorja. Namesto soli lahko uporabimo tudi tekočino od kaper ali oliv.

8. Na krožnike damo črne in zelene olive brez koščic in rezine limone. Nalijemo soljanko, dodamo po eno žlico kisle smetane in malo drobno narezanega peteršilja.

Ruski ekspres vam želi dober tek! Приятного аппетита!

Da juh ni nikoli preveč so vedeli že naši slovanski predniki! Zato smo za vas izbrali še tradicionalni recept ruska juha boršč, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva. Kako je barvit, pa kako je dober! Najejte se ruskega boršča in uživajte ob njegovem okusu!

< Nazaj na okusni Recepti ruske kuhinje 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Pravočasno spremljajte novice iz sveta RUSKE KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, preizkušajte jedi RUSKE KUHINJE ali obiskujte TEČAJ RUŠČINE, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte RUSKE KNJIGE, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni na naš ruski vlak!

 P.S. Pišemo le taktrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja naših novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.