Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ruska zgodovina na današnji dan | Moskvi povrnejo status ruske prestolnice

Ruska zgodovina na današnji dan | Moskvi povrnejo status ruske prestolnice

10.03.2019

Moskva, mesto pozlačenih čebulastih kupol v sebi skriva nešteto zgodb in znamenitosti, ki privabljajo turiste iz vsega sveta.

Verjetno ste že slišali, da se je ruska prestolnica tekom zgodovine preselila iz Moskve v Sankt Peterburg in obratno. Ravno danes mineva 101 leto odkar so Rusi svoje glavno mesto nazadnje preselili, in sicer v Moskvo. 

Dokler ni ruski car Peter Veliki leta 1712 prenesel prestolnice v Sankt Peterburg, je bilo glavno rusko mesto Moskva. Daleč od meja in v središču države, je vedno ohranjala funkcijo notranjega nacionalnega centra. Tu, v moskovskem Kremlju, so potekala kronanja ruskih carjev. Sankt Peterburg je bil tako glavno mesto Rusije 206 let, dokler ni Moskva leta 1918 pod boljševiki spet postala prestolnica Rusije.  

Moskva
, ki je bila v ruskih letopisih prvič omenjena že leta že leta 1147, osnoval knez Jurij Dolgoroku. Rusi jo imajo tako radi, da so jo v času Napoleonovega obleganja celo zažgali, da francoski vladar ne bi imel kaj upleniti, in so raje pobegnili, kakor se vdali. In Napoleonova sestradana armada in premražena armada se je morala zaradi bližajoče se ruske zime umakniti. 

Moskvo so imenovali prva ruska prestolnica, saj se je tu nahajala kopica cerkev in samostanov: kremeljske cerkve in katedrala Vasilija Blaženega (Собор Покрова пресвятой Богородицы) -pravoslavna cerkev, ki je bila postavljena na Rdečem trgu v Moskvi v letih 1555-1561 in spada med edinstvene dosežke ruske arhitekture. Postavljena je bila v čast zmage carja Ivana Groznega nad Tatari. Točka, na kateri stoji katedrala Sv. Vasilija Blaženega, predstavlja geometrično središče Moskve. Vereščagin Pjotr (1834 — 1886), Moskovski kremelj, 1876.

Po mnenju raziskovalcev in zgodovinarjev je Moskva dobila svoje ime po reki, ki se vije skoznjo. O izvoru besede »Moskva« pa obstajata dve teoriji. Privrženci prve menijo, da je ta beseda finskega izvora, saj so včasih na bregovih reke Moskve stala naselja finskih plemen. »Mosk« na bi pomenilo medveda, »va« pa vodo. Druga teorija pa govori o tem, da so reki to ime dali stari Slovani in da v stari slovanščini »moskva« pomeni »mokro«, »vlaga«.

Predniki sodobnih Moskovčanov so se ukvarjali predvsem z različnimi obrtmi: kovali so železo, krojili kože, izdelovali izdelke iz gline in lesa. Skoraj vsaka družina je imela tudi svoj vrt in sadovnjak. Sploh pa so na ozemlju današnje Moskve ljudje živeli že od nekdaj. Med arheološkimi izkopavanji so bila na tem območju najdena orodja iz kamnov in kosti, ki dokazujejo, da so tu že davno v zgodovini živeli ljudje, ki so se ukvarjali z lovom in ribolovom.

Moskovski kremelj se nahaja v samem centru prestolnice. Od leta 1991 je Kremelj uradna rezidenca predsednika Ruske federacije. Kompleks moskovskega Kremlja je bil uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.
.

Pridružite se Ruskemu ekspresu na potovanjih Rusijo!

Za več informacij o naših "ruskih dogodivščinah", ki vas bodo zagotovo navdušili, pokličite na tel.: 031 662 073.

< Nazaj na Zanimivosti v Rusije od A do Ž

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.