Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Znamenitosti v Rusiji | Biser Sibirije -Bajkalsko jezero

Znamenitosti v Rusiji | Biser Sibirije -Bajkalsko jezero

10.01.2018

 V Sibiriji leži najgloblje in najstarejše jezero na svetu Bajkalsko jezero. Jezero je tudi ogromno, njegova površina je primerljiva s površino držav kot so Belgija, Nizozemska ali Danska (31.500 km2). Zato mu Rusi tudi pravijo kar morje.

Največja globina Bajkalskega jezera dosega do 1.743 m. V jezeru pa je tudi petina svetovne zaloge pitne vode.

Jezero Bajkal je skupaj z okolico leta 1967 postalo narodni park in del svetovne dediščine Unesca. V njem in ob njem živi 2.500 vrst živali, od katerih jih kar 82 % živi samo na tem področju in nikjer drugje na svetu, 50 vrst rib in 1.000 vrst rastlin. Svetovno znan je bajkalski tjulenj ali nerpa, ki je hkrati tudi edini sladkovodni tjulenj na svetu.

Ravno zaradi njegovih lepot in raznovrstnega življa v njem in ob njem Bajkal imenujejo tudi Biser Sibirije in velja za eno izmed najlepših krajev na svetu. Jezero napaja kar 336 rek, zanimivo pa je, da iz njega teče samo ena, to je reka Angara.

Dolžina jezera Bajkal je 636 km, širina se giblje od 30 do 80 km. Na jezeru je tudi 30 različnih otokov. Bajkal vsebuje toliko vode kot vseh 5 Velikih jezer v ZDA skupaj. Voda v jezeru je neverjetno čista in prozorna.

♥ Na fotografiji: Bajkalsko jezero, ob njem pa je naša direktorica Olga v času zelo zanimivega in razburljivega potovanja po Sibiriji.

< Nazaj na Rusija od A do Ž

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.