Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Mačke sanktpeterburškega muzeja Ermitaž -čuvajke ruskih zakladov

Mačke sanktpeterburškega muzeja Ermitaž -čuvajke  ruskih zakladov

01.03.2019

Mačke Ermitaža. Upravičeno jih imenujejo varuhinje ruskih nacionalnih zakladov.

V številnih svetovnih muzejih lahko najdemo mačke, ki tam prebivajo, vendar se le-ti ne morejo pohvaliti s svojim predstavnikom za stike z javnostmi, osebnim zdravnikom in uradnim praznikom, ki ga obeležujejo prav na današnji dan!

Tradicija načrtnega naseljevanja mačk v muzeju Ermitaž se je začela v Rusiji že v 18. stoletju. Ena izmed legend pravi, da je ruski car Peter Veliki pripeljal z Nizozemske prvega mačka in ga naselil v svojem starem lesenem Zimskem dvorcu, kjer so se razmnožile podgane, ki so neusmiljeno glodale vse, kar jim je prišlo pod zob. Nato pa še hči Petra I., carica Elizabeta, ki se je bala podgan, se je odločila pripeljati še več mačk in jih naseliti v Zimskem dvorcu.

Mački so se udomačili in so v času vladavine ruske carice Katarine Velike, ki je zaslužna za odprtje najbolj slavnega ruskega muzeja Ermitaž, dobili tudi uradni status varuhov ruskih umetniških galerij.

Tako mački že od davnine bivajo in delajo v Ermitažu: Tradicija je bila prekinjena le v času blokade Leningrada. Med drugo svetovno vojno so bili v Leningradu mački neprecenljive vrednosti, saj so mesto preplavili številni glodavci. En maček se je na črnem trgu prodajal po neverjetno visoki ceni -za eno in pol štruco kruha. Brez mačk pa je bilo nemogoče ukrotiti lačne vojske podgan, ki je divjala v obleganem ruskem mestu.

Do današnjega dne sanktpeterburški mačkoni nosijo ponosni naziv paznikov umetniških galerij Ermitaža. Postali so neke vrste zaščitni znak enega od najprestižnejših muzejev v Rusiji. Če še niste vedeli: v Ermitažu imajo celo poseben praznik Dan mačk Ermitaža, ki ga praznujejo 21. aprila: otroci rišejo slikice muzejskih mačkov, umetniki njim v čast slikajo, te slike pa so potem razstavljene na podstrešju Ermitaža.

Za mačke v Ermitažu je dobro poskrbljeno, jih hranijo in tudi zdravijo, če je potrebno. Vsak maček ima osebno izkaznico in prostor v kleti. Mački imajo vse potrebno za udobno življenje, se lahko prosto gibajo po notranjih dvoriščih Ermitaža in poležavajo po travnikih. Vendar pa so vrata v galerijske prostore za mačke zaprta, saj bi drugače v dvoranah Ermitaža lahko uničili dragocene slike in razstavljene predmete.

Na dvorišču Ermitaža pa so celo postavili znak: »Pozor, mačke«, ki opozarja prehitre voznike na repate iztrebljevalce glodavcev in ljubljence obiskovalcev.

Dandanes v kleteh muzeja Ermitaž biva približno 60 mačk. Obveznost lovljenja podgan jim več ne visi nad glavo, dovolj je, da se čuti njihova prisotnost in sliši njihovo mijavkanje. Ruske mačke so enkrat za vselej pokazale nadležnim podganam, kdo je pravi gospodar podzemlja v muzeju Ermitaž. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da je usoda ruske umetnosti v zanesljivih... tačkah.

Muzej Ermitaž bi bilo na popotovanjih po Rusiji greh spregledati. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na potovanjih v Moskvo Sankt Peterburg ( in vključeno ekskurzijo v muzej Ermitaž).
Preverite našo aktualno ponudbo potovanj v Rusijo! Za več informacij smo vam na voljo na tel. štev.: 031 662 073 in 01 546 5456. Gremo v Rusijo skupaj!

Vabljeni k ogledu potovanja v Rusijo: Moskva in Sankt Peterburg.


Kaj še ogledati v Sankt Peterburgu? V St. Peterburgu je svoja vrata odprl muzej, v katerem so razstavljene razkošne in nadvse drage mojstrovine draguljarske hiše Faberge, draguljev in osebnih predmetov ruskih carjev in caric. Jajčne tradicije ruskega carskega dvora.

Svetovno znana ruska galerija, ki slovi po svoji izjemni kolekciji umetniških del ruskih avtorjev: Tretjakovska galerija | Zanimivosti Moskve | Umetnost stare Rusije

< Nazaj na Rusija od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.