Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ruski pust širokih ust je tu! Maslenica, pozdravljena!

Ruski pust širokih ust je tu! Maslenica, pozdravljena!

02.03.2019

V času pustovanja se številni narodi po vsem svetu poslavljajo od zime in proslavljajo začetek pomladi. Prav nič drugače ni tudi pri nas in v Rusiji, le da je ruski pust Maslenica (Масленица) zaradi upoštevanja starega koledarja na vrsti malce kasneje kot pri nas. Seveda pa obstajajo še nekatere bistvene razlike.

V Sloveniji pust praznujemo predvsem med pustno soboto in pustnim torkom, ko potekajo razna rajanja, po domovih hodijo maškare in povsod diši po krofih.

V Rusiji prihod pomladi obeležujejo malce dlje časa, saj njihov pust, imenovan maslenica, traja kar teden dni. Razlike se kažejo tudi v za pustovanje tipični hrani. Glavna jed ruskega pustovanja niso krofi kot pri nas, ampak palačinke.
Palačinka je namreč simbol sonca, saj je tudi na videz podobna soncu: vroča, rumena in okrogla. Tradicionalno so Rusi palačinke jedli z maslom, od koder je najverjetneje ruski pust tudi dobil svoje prav posebno ime-масленица.

Maslenica je eden od tistih praznikov, ki ga podobno kot pust v Sloveniji praznujejo prav vsi - otroci, odrasli, bogati, revni, meščani in vaščani. Po ruskih ulicah hodijo maškare, pojejo pesmi in zabavajo mimoidoče. Obvezni del ruske maslenice so še sankanje, kepanje v snegu, različne igre in seveda sladkanje z neomejenimi količinami palačink. Slednje danes pripravljajo z najrazličnejšimi nadevi: z maslom, medom, marmelado, smetano, ikrami, ribami, gobami in še bi lahko naštevali. Tudi v mestih vse bolj oživljajo stare pustne običaje, ki jih popestrijo z najrazličnejšimi oblikami zabave-predstavami, koncerti, tekmovanji in plesom.

Vsak dan ruske maslenice nosi poseben pomen in temu primerno ime.
Maslenični teden se začne s ponedeljkom
(imenovanim встреча-spoznanje/srečanje), tradicionalno pa so bili otroci tisti, ki so pustovali prvi. Po ruski tradiciji na ta dan naredijo ogromno lutko iz slame-čučelo (чучело), ki jo oblečejo v ženska oblačila, jo ob petju pesmi na saneh vozijo po vasi in se sladkajo s slastnimi palačinkami.


V pustni torek (imenovan заигрыш- igra oz. spogledovanje), ki je namenjen veseljačenju mladine, so se po tradiciji mlada dekleta in fantje s sanmi spuščali po strminah, peli in plesali, po koncu zabave na snegu pa so se v gosteh najedli palačink.

Sreda -požeruhinja in petek (taščini večeri) sta bila dneva za taščo in zeta, ki sta v nasprotju z vsemi šalami in anekdotami o njunih slabih odnosih v teh dneh postala najboljša prijatelja.

V sredo so vse tašče k sebi na palačinke povabile svoje zete, v petek pa se je zgodilo ravno obratno-vsi zeti so k sebi povabili svoje drage tašče.

Največji razmah in vrhunec veseljačenja je ruski pust maslenica doživela v četrtek (imenovan široki in zabava). Odrasli so na ta dan iz snega delali trdnjave in se zabavali z igrami, kot je »zavzetje sneženega mesteca«. Bitke za »mestece« so se pogosto zaključile s tradicionalno rusko zabavo-bojem s pestmi. V četrtek so se začeli tudi »pregledi mladoporočencev«-mladi, ki so se v tem letu poročilu, so si morali izkazati svojo ljubezen preko različnih ritualnih iger.

Sobota (imenovana vasovanje mladih nevest) je bila dan, ko so sorodniki obiskali svoje mlade svakinje in snahe. Po drugi strani je bil to tudi dan, ko so na veliki grmadi, okoli katere so peli in plesali, zažgali čučelo-lutko Maslenice in se na ta način začeli poslavljati od zime.

Nedelja (dan odpuščanja) je pomenila konec zabave, namenjena pa je bila odpuščanju, saj so na ta dan ljudje drug drugega prosili za oprostitev starih zamer. Ruski pust maslenica se je uradno zaključila s ponedeljkom, ko se je začel veliki, 7 tednov trajajoči post.

< Nazaj na Ruska kultura od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.