Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Kako pravilno nazdraviti po rusko

Kako pravilno nazdraviti po rusko

31.03.2019

Rojstni dan, god, rojstvo otrok, napredovanje v službi, martinovo, novo leto, prijetno nedeljsko kosilo v družinskem krogu ali krogu prijateljev vse to so priložnosti, da ob dobri hrani Slovenci nazdravimo z dobrim vinom ali kakšnim drugim alkoholnim napitkom, glede na letni čas, praznik in priložnost. Prav tako je tudi v Rusiji.

Je prav, da rečemo kakšno tudi o zdravicah in napitnicah, po rusko za primer, če boste imeli priložnost (poslovno ali zasebno) slišati ali morda tudi izreči zdravico z ruskimi gosti ali znanci.

Če vas bodo Rusi povabili k mizi, pa boste poleg zdravice "za zdarovje", slišali tudi "na zdarovje". Kaj pomeni prvo, zdaj že veste, o drugem "na zdarovje", ki zelo spominja na našo zdravico, pa si preberite v nadaljevanju našega članka.

Rojstni dan, god, rojstvo otrok, napredovanje v službi, martinovo, novo leto, prijetno nedeljsko kosilo v družinskem krogu ali krogu prijateljev vse to so priložnosti, da ob dobri hrani Slovenci nazdravimo z dobrim vinom ali kakšnim drugim alkoholnim napitkom, glede na letni čas, praznik in priložnost. Prav tako je tudi v Rusiji.

Da so Rusi pijanci in da ves dan popivajo in pijejo samo vodko, je seveda samo stereotip. Nič od tega ne drži. Rusi se znajo poveseliti in pijejo izključno v družbi za bogato obloženo mizo, podobno kot Slovenci. 

Prav tako kot mi, pa tudi Rusi izrekajo zdravice in napitnice preden trčijo s kozarci in nagnejo kozarec. In ne bodite užaljeni, kadar boste nazdravili z Rusi, med trkanjem s kozarci, se namreč ne gledajo v oči. Se pa hitro učijo Embarassed

Imajo pa Rusi dva izraza za dve različni stvari - "za zdravje" in "na zdravje". Vas zanima zakaj?

Kadar imajo Rusi goste, se resnično potrudijo in z dobrotami napolnijo vso mizo. Rusko gostoljubje spada k dobri ruski tradiciji. V kozarce nalijejo pijačo - vodko, vino, konjak, pivo, sok ..., kakor pač kdo želi. Preden izpijejo, izrekajo zdravico (тост /tost/), ki je kot nekakšna želja za vse prisotne.

Najbolj priljubljena zdravica je seveda "Давайте выпьем за нашу дружбу!" /Davajte vipjem za našu družbu!/ " Pijmo za naše prijateljstvo!" Namreč iz starih časov še izhaja vera, da ima pijača, ki jo popijejo skupaj, magično moč, da se vse izrečene želje tudi uresničijo. Zato v Rusiji ponavadi pijejo za nekoga ali za kaj: za zdravje, za uspeh, za srečo, za ljubezen, za gospodarja, za gospodinjo, za otroke ipd. V ruščini: за здоровье, за успех, за счастье, за любовь, за хозяина, за хозяйку, за детей ... /za zdarovje, za upjeh, za sčastje, za ljubov, za hazjaina, za hazjajku, za ditjej .../

Prav tako iz starih časov pa izvira tudi vera ne samo v čudežno moč napitka, ki ga pijejo skupaj, pač pa tudi vera v posebno moč hrane, ki lahko človeka nasiti ali pa mu nasprotno, prinese tudi težave. Zato se je ruska gospodinja vedno, kadar je gost hvalil hrano, le-temu zahvalila in tako počne še danes, z besedami: "На здоровье!" /Na zdarovje!"/

"Na zdarovje!"/ "Na zdravje!" prvič izraža hvaležnost, je nekakšna različica besede hvala (спасибо / spasiba/), drugič pa je želja, da bi hrana gostu prinesla obilo zdravja. Zato vedno, kadar slišite v restavracijah ali na obisku pri Rusih "hvala", v odgovor slišite tudi "na zdarovje".

Torej, zapomnite si, da ko Rusi dvignejo kozarce in trčijo, rečejo kratko zdravico "za zdarovje", ko pa gospodinja pripravi dobro hrano, ki jo vsi hvalijo, se jim zahvali z besedami "na zdarovje".

< Nazaj na Nasveti za potovanje v rusijo

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.