Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Krompirjeve počitnice v Rusiji!

Krompirjeve počitnice v Rusiji!

10.10.2018

Prve počitnice ( po rusko каникулы /kanikuli) v tem šolskem letu so pred vrati in šolarji se jih že zelo veselijo, saj si bodo lahko malo odpočili od šole in si nabrali novih moči za »nove zmage«.

Te počitnice pa imenujemo tudi »krompirjeve počitnice«.

Izraz »krompirjeve počitnice« smo si Slovenci sposodili kar v nemščini. V Nemčiji začnejo s poukom po 15. avgustu in imajo konec septembra prve jesenske počitnice, ki so jih ravno zaradi pobiranja krompirja v tem času, poimenovali kar krompirjeve počitnice (Kartoffelferien).

Izraz so k nam prinesli slovenski rojaki, na začasnem delu v Nemčiji že leta 1993 in očitno se je izraz prijel, saj se še vedno uporablja.

Kako pa je s počitnicami v Rusiji? Rusija je ogromna država, zato se tam datumi počitnic razlikujejo po vsej državi. Včasih, kot je to na primer v Sibiriji, vpliva na počitnice tudi vreme, saj morajo nemalokrat ruski otroci med šolskim letom ostati doma zaradi prenizkih temperatur, močnega vetra ipd. Če je takšnih dni več kot en teden, je ravnatelj primoran prestaviti celo počitnice. Sicer so datumi počitnic le okvirni, določa jih država Rusija, vendar pa jih največkrat zaradi objektivnih dejavnikov na koncu določi ravnatelj.

Sicer pa slovenski šolarji lahko zavidajo ruskim. Ruski šolarji imajo kar 2-krat po en teden jesenske počitnice (v oktobru in novembru), zimske počitnice imajo kar 14 dni (od 25.12. do 9.1.) in nato še februarja en teden. Spomladanske v aprilu in poletne od konca maja do začetka pouka, 1. septembra. Blagor jim!

Bi radi potovali в času krompirevih počitnic v Rusijo? Pokličite ali nam prišite na e-pošto!

< Nazaj na seznam

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.