07.07.2022
Okroška (ruska hladna juha) - kraljica poletnih juh
Poletje je čas hladnih juh in okroška je juha, ki jo Rusi največkrat pripravijo poleti.
Tudi v vročini je potrebno jesti, vendar si nihče v hudi vročini ne želi stati pri vročem štedilniku. Za vroče dni imamo Rusi super rešitev - okusno poletno jed, ki nasiti še tako lačne želodčke in ohladi pregreto telo.
Okroška je ruska juha, ki ne samo nasiti, ampak hrani prida tudi občutek lahkotnosti. V njej je skrito veliko vitaminov in hranilnih snovi, ki so potrebni človeku med poletjem.
Okroška je mešanica drobno narezane zelenjave: krompirja, redkvic in kumaric. Pikantnost pa ji dodajo zelišča kot so: listi mlade čebule, koprc, peteršilj in zelena. Nasitijo pa nas v trdo kuhana jajca ali po želji tudi meso. Odvisno od tega, kaj bomo dodali k zelenjavi v juhi, dobimo zelenjavno ali mesno rusko juho okroško.
Za pripravo te ruske juhe ne potrebujemo dragih in težko dostopnih sestavin, pa tudi čas priprave je minimalen, tako da lahko rusko okroško pripravite tudi na dopustu na morju, kjer vam bo teknila še z večjim užitkom. Rusko okroško lahko pripravimo tudi brez mesa in tako dobimo odlično vegetarijansko jed.
Hladna juha okroška na kefirjevi osnovi:
Sestavine:
• 250 - 300 g govejega mesa brez kosti ali piščančjega fileja
• 2 krompirja
• 3 jajca
• 4 redkvice
• 2 srednji kumarici
• šop mlade čebule (zeleni del)
• šop koprca
• 1 jedilna žlica gorčice
• 800 ml nemastnega kefirja
• 300 ml navadne vode (ali mineralne)
• 150 ml kisle smetane (po želji)
• sol po okusu
Neolupljen krompir in jajca predhodno skuhamo, ohladimo in olupimo. Zelene dele čebule nasekljamo, pretresemo v posodo, potresemo s soljo in s tlačilko stiskamo, dokler se ne pojavi sok. Dodamo drobno nasekljani koprc.
Vse ostalo (krompir, meso, beljak, redkvice in kumarici) narežemo na približno enako velike drobne kocke.
Pripravimo zabelo: rumenjake jajc z vilicami razdrobimo skupaj z gorčico v ločeni posodi. Nato dodamo malo vode, da dobimo enotno homogeno zmes. Dobljeno zmes predenemo na narezano zelenjavo. Dodamo še kefir, kislo smetano in vodo.
Premešamo in poskusimo, ali je dovolj slano. Po želji lahko dodamo še kislo smetano, vodo ali morda še gorčico. Okroško damo v hladilnik za približno 1 uro.
Ohlajeno okroško vzamemo iz hladilnika ter serviramo v jušne krožnike.
Želimo vam prijetno osvežitev v teh vročih dneh!
До свидания! Na svidenje!
ZA VAS SMO PRIPRAVILI DARILO - recepti zelo okusnih juh.
Kako do darila? Kliknite in prenesite BREZPLAČNA KNJIŽICA Z RECEPTI 5-h juh za vse zimske čase!
Ne marate hladnih poletnih juh? Potem pa si privoščite nekaj bolj vročega! Tukaj je preverjeni recept priljubljene tradicionalna ruska juha soljanka, ki vas ne bo pustila na cedilu 
Če pa želite, da avtentične okuse okusite na avtorskih potovanjih agencije Ruski ekspres, vabljeni na potovanja Gruzija, Armenija, Rusija, Litva, Latvija in Estonija
< Nazaj na RECEPTI RUSKE KUHINJE