Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Umetniške zbirke Rusije | Moskovska Tretjakovska galerija vabi

Umetniške zbirke Rusije | Moskovska Tretjakovska galerija vabi

22.05.2021

Zakaj ob gledanju teh lepot tudi pravi moški jočejo?

Ruska zgodovina na današnji dan.

Na fotografiji: moja malenkost s skupino sopotnikov pred eno od mojih najljubših slik v moskovski Tretjakovski galeriji.

Ko pripovedujem zgodbo o sliki, ki je za mano, pogosto opazim mokre obraze mojih sopotnic, ki so skupaj z našo potovalno agencijo pripotovale na ruske dogodivščine. Tudi moški so na skrivaj kakšno solzico že potočili ob poslušanju pripovedi.

Danes svoj 165. rojstni dan obeležuje ena od svetovno znanih ruskih galerij, ki slovi po svoji izjemni kolekciji umetniških del, Tretjakovska galerija v Moskvi.

Prav na današnji dan, 22. maja 1856. leta se je uspešni ruski trgovec in tekstilni industrialec Pavel Mihajlovič Tretjakov odločil za nakup prvih vrhunskih umetniških del.

Bil je namreč velik ljubitelj umetnosti in je redno obiskoval umetniške razstave po Rusiji in tujini. Nakup Tretjakova ni bil namenjen le zasebni zbirki, saj se je ta nesebični mož leta 1860 odločil, da poskrbi za korist in veselje svojega naroda in zanj ustanovi narodno galerijo.

Pavel Tretjakov je bil pri izboru slik zelo natančen in je za vsa umetniška dela skrbno izbral mesto, kjer bodo razstavljena. Želel je namreč, da njihova lepota pride do pravega izraza, obenem pa je tudi sam poskrbel za njihovo restavriranje.

Kot velik ljubitelj ruske umetnosti je podpiral številne umetnike tedanjega časa in v svoji galeriji razstavljal njihova dela. 

Galerija je svoja vrata za javnost prvič odprla leta 1881. Leta 1892 pa je Tretjakov galerijo podaril mestu, ki ga je imel zelo rad - Moskvi.

Danes si obiskovalci v njej lahko ogledajo kar 100 000 vrhunskih umetniških del 10.-21. stoletja, zaradi česar Tretjakovska galerija velja za enega najpomembnejših ruskih hramov umetnosti.

Med drugim ta pomembna kulturna ustanova hrani originalne ikone slovitega Andreja Rubljova, slike Repina, Levitana, Ajvazovskega, Šiškina... in mnogih drugih slovitih ruskih umetnikov.

In prav zato vodena ekskurzija in obisk Tretjakovske galerije je že postal skoraj obvezni del programov potovanj, ki jih organiziramo v moji domovini Rusiji.

Olga, Rusinja doma v Sloveniji in ustvarjalka nepozabnih rusko obarvanih doživetij

P.S. Vas zanima zgodba slike, ki nas skoraj vedno gane do solz? Napišite, ali bi jo radi prebrali.

Jaz pa bom v enem od naslednjih mojih prispevkov v blogu napisala zanimivo zgodbo o nastanku slike, ob kateri tudi moški na skrivaj obrišejo kakšno solzico.

< Nazaj na Ruske znamenitosti od A do Ž 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.