17.05.2019
Ko pride sezona špargljev in belušev, jih lahko pripravimo na 1001 način. Sama osebno jih imam rada popečene v omakah, v juhah pa naravnost obožujem.
Kot smo vam obljubili, objavljamo recept slastne kremne juhe iz špargljev. Zelo preprosto, zelo hitro, predvsem pa zelo okusno!
Primerna je za pomladno razstrupljanje in prečiščevalno dieto, za zdrave ledvice in za hitro družinsko kosilo!
Za pripravo špargljeve juhe potrebujemo:
šparglje – 500 g
čebula -1 srednja
česen 2-3 stroki
maslo – 20 g
smetano za kuhanje – 30 ml (namesto smetane lahko uporabimo mleko)
sol, poper po okusu
peteršilj, koper po okusu (obvezna sestavina v ruskih jedeh (beri mojih)
Kako pripravimo juho iz špargljev:
Odrežimo olesenele spodnje dele špargljev. Umijemo šparglje pod hladno vodo in jih narežimo na 3 do 4 cm dolge koščke.
V kozico z mrzlo vodo položimo narezane šparglje in pustimo, da zavrejo. Na nizkem ognju naj nato vrejo še 3 do 5 minut. Nato šparglje poberemo iz vode in pri tem pazimo, da vode, v kateri so se kuhali, ne zavrzimo. Jo bomo še potrebovali, saj bo to lahko odlična osnova za našo kremno juho. Nekaj vršičkov špargljev damo na stran - za kasnejše okraševanje naše juhe.
V ponvi raztopimo maslo in vanj položimo sesekljano čebulo in česen, dodamo že skuhane šparglje, ki naj se pražijo dokler ne postanejo zlato zapečeni.
Popražene šparglje zmiksajmo v mešalniku in jih nato dodamo vodi, v kateri so se kuhali. Dodamo smetano in začimbe po okusu ter pustimo, da vse skupaj zavre. Postrezimo juho in jo po želji okrasimo z vršički špargljev, ki smo jih prej dali na stran. Sama pa po navadi špargljevo juho okrasim še s kockami prepečenca, zlatimi kroglicami ali žličko kislo smetane.
Pa dober tek!
Kuhala in fotografirala: vaša Olga iz Ruskega ekspresa
ŠE VEČ RUSKIH RECEPTOV:
Da juh ni nikoli preveč so vedeli že naši slovanski predniki! Zato smo za vas izbrali še tradicionalni recept ruska juha boršč, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva. Kako je barvit, pa kako je dober! Najejte se ruskega boršča in uživajte ob njegovem okusu!