Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Moskva | Tretjakovska galerija | Ivan Šiškin in njegovi medvedi

Moskva | Tretjakovska galerija | Ivan Šiškin in njegovi medvedi

25.01.2020

25. januarja letos mineva 188 let od rojstva enega največjih ruskih mojstrov krajinskega slikanja, Ivana Šiškina (1832 -1898)

Za tega ruskega slikarja je bila narava, še posebej gozd, njegov drugi, če ne celo prvi dom. Kot je govoril sam, »je narava zmeraj nova in zmeraj pripravljena, da nam podari svoje darove in življenje. Lepše stvari od narave ni...« Prav zato so Ivana Šiškina njegovi sodobniki označili za »gozdnega viteza« in »carja gozda«. 

Njegovo ljubezen in spoštovanje do narave lahko danes občutimo skozi njegove pejsaže, ki so zares vrhunski. Ko na slikah zagledamo drevesa in sončne žarke, ki pronicajo skozi krošnje dreves, se v nas prebudi občutek, kot da se tudi sami nahajamo nekje v gozdu, popolnoma pomirjeni in zliti z naravo.

Ena od takšnih slik je tudi mojstrovina Jutro v borovem gozdu, ki v svetu umetnosti velja za enega od redkih primerkov sodelovanja dveh avtorjev. Šiškin je namreč veliko raje kot živali upodabljal rastlinski svet, zato je medvedke na platno naslikal Šiškinov dober prijatelj in umetnik Savicki. Oba umetnika sta se strinjala v tem, da se na nastalo sliko podpišeta oba, a je kupec te mojstrovine Tretjakov kasneje zahteval, da se podpis Savickega odstrani. Menil je namreč, da je večino dela vendarle opravil Šiškin.

V Tretjakovski galeriji se nahajajo številna umetniška dela priznanih ruskih slikarjev kot so: Ivan Šiškin, Ilja Repin, Vasilij Surikov, Ivan Kramskoj, Konstantin Makovski, Viktor Vasnecov, Mihail Vrubelj, Marc Chagall, Nikolaj Rerih, Boris Kustodiev, Vasilij Vereščagin, Kazemir Malevič.

Obisk Tretjakovske galerije je vsekakor vreden ogleda, zato jo skoraj vedno obiščemo v času naših potovanj v Rusijo. Za srečanje z rusko umetnostjo si vzemite najmanj 2 uri časa in uživajte v neverjetnih razgledih.

Bi si želeli Šiškinove mojstrovine ogledati tudi v živo? Za vas imamo že pripravljeno potovanje v Rusijo, katerega obvezni del je tudi ogled Tretjakovske galerije v Moskvi! Za več informacij o aktualnih potovanjih v Rusijo pokličite na tel. št.: 031 662 073.

Gremo v Rusijo skupaj!

< Nazaj na Zanimivosti Rusije od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.