Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

11. novembra 1821 se je v Moskvi rodil ruski pisatelj Fjodor Dostojevski

11. novembra 1821 se je v Moskvi rodil ruski pisatelj Fjodor Dostojevski

11.11.2018

11. novembra 1821 se je v Moskvi v družini vojaškega zdravnika rodil ruski pisatelj in mislec Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Po bolezni in smrti matere se je skupaj z bratom preselil v Sankt Peterburg, kjer sta se oba šolala na Vojaški inženirski akademiji. Leta 1843 je Dostojevski v ruščino prevedel Balzacov roman Evgenija Grandetova, v istem času pa je pisal tudi svoj prvi roman Bedni ljudje, ki je takoj po svojem izidu med publiko in kritiki vzbudil veliko zanimanje.

Leta 1849 je bil pisatelj zaradi protivladnega delovanja in sodelovanja s Krožkom Petraševskega obsojen na smrt, vendar so mu kasneje kazen znižali in ga poslali v izgnanstvo s težkim prisilnim delom v sibirskem delovnem taborišču. Po odsluženi kazni je ruski pisatelj spoznal svojo prvo ženo in se preselil v Sankt Peterburg.

Sledila so leta intenzivnega ustvarjanja, v katerih je Dostojevski med drugim napisal dela, kot so Ponižani in razžaljeni, Zločin in kazen, Zapiski iz mrtvega doma, Igralec, Besi in Bratje Karamazovi. Mnoga pisateljeva dela so bila tudi ekranizirana.

Zločin in kazen je Dostojevski začel pisati leta 1865, vendar ne po navdihu ali dobri volji, pač pa zato, ker je izgubil večjo vsoto denarja pri hazardiranju in je za odplačilo dolgov hitro potreboval denarna sredstva. Tako je v miniaturni najeti sobici brez luči (zaradi neplačevanja elektrike) v nemškem mestu Wiesbaden Dostojevski pričel pisati roman, ki je postal eno izmed najpomembnejših literarnih del v svetovni literaturi. Že leta 1866 je bilo v reviji Ruski vestnik objavljeno celotno besedilo romana Zločin in kazen.

Bi radi izvedeli več o ruskem pisatelju Fjodoru Dostojevskem? Vabimo vas v našo rusko spletno knjigarno, kje boste našli veliko zanimivega gradiva za vse, ki se učite ruščino in bi radi prebirali zanimive ruske knjige.

Na naših potovanjih v literarno Rusijo se veliko pogovarjamo o Fjodoru Dostojevskem in junakih njegovih romanov. Pridružite se nam na literarno obarvanih potovanjih!

< Nazaj na seznam

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.