Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Zakaj je moskovski metro nekaj posebnega | Moskovske znamenitosti

Zakaj je moskovski metro nekaj posebnega | Moskovske znamenitosti

21.09.2019

Ravno na današnji dan mineva 84 let odkar so slavnostno odprli prvo progo moskovskega metroja in s postajališča Sokolniki je lahko odpeljal prvi vagon metroja s potniki.

Moskovski metro. Začetek velike zgodbe...Vas zanima, zakaj je prišlo do te veličastne gradnje in zakaj je moskovsko podzemlje nekaj posebnega?

Moskva 30. let 20. stoletja...število njenih prebivalcev preskoči število štirih milijonov in pojavijo se težave z javnim prevozom. Tramvaji so nabito polni in niso več kos tolikšni populaciji, zato se oblasti odločijo za velikanski projekt-gradnjo podzemne železnice.

A 30. leta 20. stoletja so tudi čas razcveta stalinske gradnje, ki je poudarjala veličastnost imperija, zato mora biti moskovska podzemna železnica najlepša! In res, še danes moskovski metro s svojo gradnjo iz marmorja, granita, brona in drugih kamnin, s svojim bleskom, čistino, osvetlitvijo ter z umetninami vodilnih ruskih umetnikov presega vse meje povprečnosti in velja za najlepšega na svetu.

Kar 44 od današnjih 200 moskovskih postaj metroja ima status kulturne dediščine, vseh 12 postajališč krožne proge - proge v središču Moskve, pa ima status arhitekturnih spomenikov.

RUSKI EKSPRES potovanje v rusijo, moskovski metro, metro v moskvi, podzemna železnica moskva, rusija potovanje_edited1


Obisk moskovskega metroja torej ni le navadna vožnja, ampak obvezen del turističnega ogleda ruske prestolnice, saj si na postajališčih, ki delujejo kot dvorane v kakšnem carskem dvorcu, lahko ogledamo številne spomenike, reliefe, vitraže, mozaike in slike vrhunskih ruskih umetnikov.


Vsaka dvorana moskovske podzemne železnice je s svojo podobo in svojim stilom unikaten arhitekturni in umetniški spomenik, mnogi zidovi iz marmorja in apnenca pa so v sebi ohranili tudi fosile starodavnih organizmov, kot so morski ježki, amoniti in morske lilije, ki so nekoč živeli v morju...Da, vse to in še več (trgovine, stojnice, kioske) v sebi skriva moskovski metro!

metro moskva, moskovski metro, potovanja rusija, znamenitosti moskva, novoslobodskaja 1

In seveda je moskovska podzemna železnica ovita v množico skrivnosti, legend in ugank. Govorice o izginjajočih postajališčih, porušenih prehodih, neznanih živalih, ki bivajo v podzemlju, "metropsih" in drugih fantomih-vse to je del subkulture podzemnega sveta, ki podobi moskovskega metroja pridajo elemente skrivnostnosti in ugank...


Za konec še nekaj številk, ki podirajo rekorde in so za nas Slovence skoraj nepredstavljive! V povprečju se z moskovskim metrojem popelje več kot 7 milijonov potnikov na dan, med tednom pa celo več kot 9 milijonov, kar je svetovni rekord.

Povprečna hitrost vlakov ni velika, nekje 42 kilometrov na uro, a to je le povprečje, s postanki metroja vred. V tunelih namreč vlaki dosežejo hitrost več kot 80 kilometrov na uro, ponoči med vikendom pa drvijo celo 120 km na uro.

Intervali med vožnjami so zelo kratki in znašajo zgolj 90 sekund. Presenetljiva je tudi dolžina celotne proge moskovskega metro, saj se vseh 12 linij podzemne železnice razprostira na razdalji 300 km.

Le kdo izmed nas si ne bi rad ogledal tega ruskega arhitekturnega in umetniškega čudeža? Spakirajte svoje kovčke in se z Ruskim ekspresom odpravite nepozabnim doživetjem naproti! Moskva nas že čaka!

Vabimo vas, da se pridružite Ruskemu ekspresu na zanimivih in vsebinsko bogatih programih potovanj v Rusijo! 

< Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ŠE VEČ O RUSKIH KULTURNIH ZNAMENITOSTIH:

Cerkev Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi je zavita v tančico številnih legend. Ena izmed njih pravi, da si je Napoleon med zasedbo Moskve zaželel prepeljati cerkev Vasilija Blaženega v Pariz. Vas zanima? Berite naprej!

Tretjakovska galerija v Moskvi. Zakladnica ruske umetnosti in zbirka slik največjih ruskih slikarjev.

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.