Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Sankt Peterburg l Bronasti jezdec l Kako je kip Petru Velikemu dobil svoje drugo ime

Sankt Peterburg l Bronasti jezdec l Kako je kip Petru Velikemu dobil svoje drugo ime

05.08.2019

18. avgust 1782: slavnostna otvoritev spomenika Petru Velikemu (Bronasti jezdec) v Sankt Peterburgu.

Pred 237 leti je v severni ruski prestolnici Sankt Peterburgu potekala slavnostna otvoritev spomenika, posvečenega Petru Velikemu, ki ga večina od nas pozna kot kip Bronastega jezdeca.

Spomenik, ki stoji na Senatorskem trgu v Peterburgu, nasproti mogočne katedrale Sv. Izaka, je Petru Velikemu dala postaviti njegova naslednica, ruska carica Katarina Velika. Njena prvotna želja je bila, da bi kip stal na sredini trga, a francoski kipar Falconet je bil malce samosvoj in spomenik postavil bližje reki Nevi.

Izdelava mogočnega in zaradi razporeditve teže zahtevnega kipa Bronastega jezdeca je trajala dolgih 8 let, prihajalo je do številnih neuspelih poskusov in posledično do sporov med rusko vladarico Katarino II. in francoskim umetnikom. Kipar se je po 4 letih vsega naveličal, zapustil mesto in sodeč po govoricah je bil Bronasti jezdec tudi Falconetovo zadnje kiparsko delo.

Delo so seveda morali dokončati drugi kiparski mojstri, precej veliko težav pa je povzročala tudi pridobitev primernega kamnitega piedestala iz enega kosa. Tega so iskali kar preko časopisnega oglasa in ga 8 kilometrov stran od severne ruske prestolnice Peterburga tudi našli. Zaradi svoje veličine se je piedestala prijelo ime Grom kamen (Гром-камень), v Peterburg pa so ga prevažali v zimskih mesecih, ko so bila tla zamrznjena in je bilo manj možnosti, da bi se zemlja pod težo skale udrla.

Vse do otvoritve je spomenik Petra Velikega pred očmi javnosti skrivala ograda s podobami gorskih pejsažev, a po 8 letih trdega dela je le prišlo do njegovega razkritja. Na slavnostnem dogodku se je zbrala množica radovednih ljudi, v spremstvu vojaške parade pa je z jadrnico ob štirih popoldne na Senatorski trg prispela v škrlatni plašč ovita in s krono ovenčana ruska vladarica Katarina Velika, se povzpela na balkon Senata in dala povelje za slavnostno otvoritev. Pred očmi ljudstva se je tako v vsej veličastnosti pojavil kip jezdeca, Petra Velikega, ki z desno roko kaže proti Švedski, največji sovražnici Rusov v času Petrovega vladanja.

Zahvaljujoč pesniku Aleksandru Puškinu je slavni spomenik Petra Velikega dobil tudi svoje drugo ime-Bronasti jezdec. Veliki ruski pesnik je namreč v istoimenski pesnitvi uporabil motiv spomenika, ki oživi v času velike poplave v Sankt Peterburgu. 

Как будто грома грохотанье-
Тяжело-звонкое скаканье
По потрясенной мостовой.
И, озарен луною бледной,
Простерши руку в вышине,
За ним несется Всадник Медный
На звонко-скачущем коне...


Bi tudi vi radi obiskali Sankt Peterburg? Preverite aktualne programi potovanj v Rusijo z Ruskim ekspresom. Vabljeni v našo družbo!

Kdo od ruskih carjev si je zaželel rezidence, ki po svojem razkošju ne bi zaostajala za grandioznim Versaillesom francoskega kralja? Odgovor je skrit že v samem imenu tega veličastnega kompleksa dvorcev in parkov, saj je načrte za njeno gradnjo vse od leta 1714 koval ruski car Peter Veliki. Otvoritev Petergofa - veličastne rezidence ruskega carja Petra Velkega.

< Nazaj na Ruska kultura od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.