Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

 

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Sarme po rusko| Recepti domače kuhinje | Kulinarična Rusija

Sarme po rusko| Recepti domače kuhinje | Kulinarična Rusija

18.10.2019

Danes naša Olga bo z vami delila recept stare dobre sarme ... po rusko :) 

Olga pravi: "To je moj današnji kuharski navdih - sarma po rusko, začinjena s ščepcem nostalgije po starih dobrih časih, ko sem poletne počitnice preživljala na ruski dači (vikendu) pri svoji babici".

Slovenci radi jemo sarme, Rusi pa golubce – sarme na ruski način. Sarmi se razlikujeta v zelju – Slovenci uporabimo kislo, Rusi pa sladko zelje. 

Priprava golubcev -te okusne tradicionalne ruske in ukrajinske jedi je dokaj preprosta in izredno podobna naši, zato se le brez strahu naslednjič za spremembo lotite kuhanja po rusko. Sestavine za rusko sarmo so skoraj iste kot pri nas, okus pa se razlikuje ravno toliko, da bo odlično popestril vaš vsakdanji jedilnik.

Za pripravo osmih porcij golubcev -sarme po rusko - potrebujemo:

-        1 glavo svežega zelja

-        600 g mletega mesa

-        0,3 kozarca riža

-        1 jajce

-        ščepec paprike v prahu

-        sol po okusu

-        poper po okusu

-        150 g kisle smetane

-        3-5 žlic paradižnikovega koncentrata

-        2 žlici rastlinskega olja ali masla

-        1–2 čebuli

-        1 srednji korenček

-        šopek peteršilja / kopra

1. Najprej pripravimo zelje: liste položimo v posodo, posolimo, polijemo z vrelo vodo, jih pokrijemo in pustimo stati 15–20 minut. Debele in žilave dele listov prerežemo in porežemo, da so golubci mehki in se topijo v ustih.

2. Riž skuhamo »al dente«, po naše »na zob«, in odcedimo.

3. Korenček na grobo naribamo, čebulo pa narežemo na kocke.

4. V ponvi segrejemo olje ali maslo, na katerem na srednji temperaturi popražimo korenček in čebulo.

5. Peteršilj na drobno sesekljamo.

6. Riž in mleto meso zmešamo ter solimo in popramo po okusu. V mešanico riža in mesa dodamo popečen korenček in čebulo, jajce, peteršilj, sladko mleto papriko ter dobro premešamo.

7. Mešanico zavijemo v zeljne liste, ki jih zložimo v lonec.

9. Pripravimo omako: kislo smetano zmešamo z vodo (150 g kisle smetane na 0,5 l vode) in paradižnikovim koncentratom ter posolimo po okusu. Omako polijemo čez golubce in pokrito dušimo pri rahlem vretju približno 1 uro.

Pravi ruski golubci so pripravljeni!  Pa dober tek! Приятного аппетита!

Kuhala in fotografirala: Olga iz Ruskega ekspresa
#olga_kuha

ŠE VEČ RUSKIH RECEPTOV:


Da juh ni nikoli preveč so vedeli že naši slovanski predniki! Zato smo za vas izbrali še tradicionalni recept ruska in ukrajinska juha boršč, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva. Kako je barvit, pa kako je dober! Najejte se okusnega boršča in uživajte ob njegovem okusu!

Rusi praktično nobenega praznika ne praznujejo brez "Ruske solate", ki je zelo podobna "naši" francoski solati, ki je pogosta tudi na naših mizah. Le kako je možna takšna podobnost? 

< Nazaj na Recepti ruske kuhinje 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na novice!

Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati!
Od prejemanja naših novic se lahko kadarkoli odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.