18.04.2019
Piroški z jabolki imajo med ruskimi jedci prav posebno mesto. Zato vam ponujamo preverjeni ruski recept čudovitih domačih piroškov z jabolki, rozinami in cimetom, vonju katerih se nihče ne more upreti!
Piroške pa je spekla naša direktorica Olga (po receptu svoje ruske babice).
Sestavine za testo (zadošča za cca 22 piroškov):
3 kozarci pšenične moke
kozarec toplega mleka
150 gramov masla
en zavojček suhega kvasa (11 gramov)
čajna žlička sladkorja
jajce (za pomazati)
Za nadev ruskih piroškov potrebujemo:
4 srednje velika jabolka
1 ali 2 žlici rozin
2 žlici sladkorja
cimet po okusu
Dišeči ruski piroški z jabolki naredimo tako:
Kvas zmešajte v pol kozarca toplega mleka, dodajte čajno žličko sladkorja in pustite, da stoji 20 minut.
Nato zlijte mleko v posodo, dodajte še preostanek toplega mleka, 3 kozarce moke in zmehčano maslo (ne stopljeno!).Testo mesite z rokami, dokler ne postane elastično in se ne lepi več na roke. Nato ga za pol ure pustite počivati.
Med tem pripravite nadev za ruske piroške. Drobno narežite očiščena jabolka, dajte jih v globok krožnik in potresite s cimetom. Nato dodajte še rozine.
Čez pol ure bo testo za piroške že vzhajalo. Iz njega naredite kroglice, ki naj bodo velike kot žogice za namizni tenis. Izoblikujte piroške: sloj testa naj ne bo pretanek, a tudi ne predebel. Razvaljajte ali raztegnite testo z rokami v kroge s premerom okoli 12 centimetrov. Kroge posujte s sladkorjem (približno pol čajne žličke za en pirošek) in nanj položite eno žlico pripravljenega nadeva. Zalepite vogale in položite piroške z zalepljenim delom na pekač, ki ste ga namazali z maslom.
Piroške pustite, da stojijo 10 do 15 minut, nato jih premažite z rumenjakom ter pecite pri temperaturi 180 stopinj 25 do 30 minut, dokler ne zlato porjavijo.Paziti morate, da jih ne boste zažgali, pač pa samo lepo zapekli!
Piroške iz pekača preložimo na krožnik, jih prekrijemo s tanko krpo, da se malo ohladijo in tradicionalna ruska poslastica je že nared! Okusni so seveda še vroči, dobri pa so tudi naslednji dan (če vam jih bo sploh kaj ostalo :) )
Ruski ekspres vam želi dober tek!
K pečenim piroškam se prilega pravi ruski čaj. Posebej pa vam v času viroz in prehladov toplo priporočamo malinov čaj, kot ga pripravijo ruske babice. Ruski recept čaja iz malin, ki takoj odpravi tegobe prehlada!
P.S.
Bi radi še več RUSKIH RECEPTOV?
Tukaj pa še ena različica ruske specialitete -slana. Piroški s slanim nadevom imajo med ruskimi jedci prav posebno mesto. Tukaj boste našli še preverjeni ruski recept - ruski piroški z nadevom iz krompirja, okusu katerih se ne boste mogli upreti!
Spoštovani ljubitelji kulinaričnih dobrot! Povejte nam, ali vas je zamikalo, da bi pipravili ruske piroške?
Napišite nam o svojem kulinaričnem ustvarjanju. Zelo veseli bomo, če nam pošljete fotografije svojih "rusko obarvanih" umetnin :)
< Nazaj na preverjeni Recepti ruske kuhinje