Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

 

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Recepti ruske kuhinje | Piroški z nadevom iz krompirja

Recepti ruske kuhinje | Piroški z nadevom iz krompirja

24.04.2019

Krompir je zelenjava, ki se največkrat znajde na krožniku tako Slovenca kot tudi Rusa. Zato smo v Ruskem ekspresu tokrat za vas pripravili recept ruske tradicionalne piroške s krompirjem.

Piroške pa je spekla naša direktorica Olga (po receptu svoje ruske babice). Naj tudi v vaši kuhinji zadiši po piroškah in krompirju!

 Krompirjeve piroške naredimo tako:

Najprej pripravimo kvašeno testo (0,5 kg zadošča za cca 20 pirošk) po svojem najljubšem receptu. Med tem ko testo počiva, pripravimo nadev za piroške.

Za nadev potrebujemo:

4 srednje velike krompirje
1 čebulo
2 žlici surovega masla
nekaj vejic kopra (ni nujno)
sol, poper po okusu
olje za pečenje

Najprej naredimo nadev: krompir olupimo, narežemo na kose in ga skuhamo v osoljeni vodi. Medtem ko se krompir kuha, v ponvi na maslu prepražimo čebulo, ki smo jo nasekljali na majhne kocke. Kuhan krompir pretlačimo, mu dodamo prepraženo čebulo, solimo in popramo po okusu.

 

Za piko na i lahko dodamo nasekljan koper, ki ga Rusi naravnost obožujejo. (No, lahko rečemo, da koper oplemeniti okus nadeva za piroške, ni pa nič narobe, če ga nimate. Brez skrbi, piroški bodo hitro izginili s krožnika tudi, če bodo brez kopra)

 

Ta čas bo testo za piroške že vzhajalo. Iz njega naredimo kroglice v velikosti žogic za namizni tenis. Izoblikujemo piroške: sloj testa naj ne bo pretanek, a tudi ne predebel. Razvaljamo testo v kroge s premerom okoli 12 centimetrov. Na vsak krogec položimo eno žlico pripravljenega nadeva. Stisnemo vogale in položimo piroške na segreto ponev z oljem. Na srednjem ognju jih popečemo z obeh strani, dokler ne postanejo zlato rumene barve.

Piroške iz ponve preložimo na krožnik ... in tradicionalna ruska poslastica je nared!

Okusni so seveda še vroči, dobri pa so tudi naslednji dan (če vam jih bo sploh kaj ostalo Embarassed 
Ruski ekspres vam želi dober tek!


 

V Rusiji je trajalo kar precej časa, da je krompir pristal tudi na krožnikih. Poglejmo si pobližje, zakaj so se Rusi te zelenjave tako zelo bali... O tem, kako je ruskemu carju Petru Velikemu uspelo zvišati popularnost krompirja, kroži zabavna anekdota. Preberite več.. 


Bi radi še več RUSKIH RECEPTOV? 

Tukaj pa še sladka različica ruske specialitete. Piroški s sladkim nadevom imajo med ruskimi jedci prav posebno mesto. Tukaj boste našli še preverjeni domači recept - ruski piroški z jabolki, vonju in okusu katerih se ne boste mogli upreti!

K pečenim piroškam se prilega pravi ruski čaj. Posebej pa vam v času viroz in prehladov toplo priporočamo malinov čajPreverjeni ruski recept čaja iz malin, ki takoj odpravi tegobe prehlada! 


Spoštovani ljubitelji kulinaričnih dobrot! Povejte nam, ali vas je zamikalo, da bi pipravili ruske piroške?

Napišite nam o svojem kulinaričnem ustvarjanju. Zelo veseli bomo, če nam pošljete fotografije svojih umetnin iz jabolk in krompirja :)

< Nazaj na preverjeni Recepti ruske kuhinje 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na novice!

Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati!
Od prejemanja naših novic se lahko kadarkoli odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.