Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ruski pust maslenica | Palačinke, simbol sonca | Bučne palačinke recept

Ruski pust maslenica | Palačinke, simbol sonca | Bučne palačinke recept

23.02.2020

Prišla je maslenica - ruski pust! Spečemo palačinke -ruske bline!

Dragi prijatelji ruske kulture in jezika! Vabimo vas, da skupaj spečemo slastne palačinke -bline po rusko - simbol ruskega praznika Maslenica!
Le kako bi se lahko odrekli peki palačink, tradicionalni jedi ruskega pusta Maslenice, simbolu sonca in toplote.

Ali ste vedeli? Glavna jed ruskega pustovanja Maslenica niso krofi kot pri nas v Sloveniji, ampak palačinke -ruski blini. Palačinka je v Rusiji velja za simbol sonca, saj je tudi na videz podobna soncu: vroča, rumena in okrogla. Tradicionalno so Rusi palačinke jedli z maslom, od koder je najverjetneje ruski pust tudi dobil svoje prav posebno ime-po rusko масленица (od besede »maslo«).

Palačinka je simbol sonca in bogastva in jed, ki so jo nekdaj Rusi pekli ob praznovanju začetka pomladi ter jo podarjali revnim in lačnim.

Danes bomo pekli palačinke iz buče po rusko - zdrave, barvite in zelo okusne!

Kako naredimo bučne palačinke?

Sestavine za pripravo palačink iz buče:
• 200 g buče (rumena jedilna buča: hokaido ali muškatna)
• 1 jajce
• 1 jedilna žlica masla
• 1 vaniljin sladkor
• sladkor
• ščepec soli
• 1 čajna žlička pecilnega praška
• 70-80 g moke (po občutku)
• cca 70 ml mleka (po občutku)

1. Bučo zavijemo v folijo, jo postavimo v pečico in jo pečemo na 200 °C 20-30 minut (lahko jo olupimo, narežemo na kocke in podušimo v ponvi z malo vode do mehkega).
2. Maslo stopimo, mu dodamo ščepec soli, vaniljin sladkor, jajce in vse skupaj stepemo.
3. Pečeno bučo pretlačimo – iz nje naredimo pire in ga damo v testo. Testu dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in vse skupaj dobro premešamo. Testo mora biti dovolj gosto, vendar ne tako gosto kot za omleto.
4. Nato po malem vlivamo mleko, da dobimo testo za palačinke.
5. Segrejemo ponev in pečemo palačinke tako dolgo, da dobijo rumeno skorjico na obeh straneh.
6. Bučne palačinke ponudimo s kislo smetano, medom ali s poljubno marmelado.

Pa dober tek!

Ruski pust Maslenica že tu! Praznovali bomo! Pridružite se nam na že tradicionalnem festivalu ruske kulture Maslenica, ki vsako leto poteka v Ljubljani! Čakajo vas nastopi ruskih glasbenih skupin, kulinarično ravajanje z jedmi ruske kuhinje in bližnje srečanje z rusko tradicijo. Mi pa vam bomo približali Rusijo, svet ruskega jezika, kulture in tradicionalne ruske narodne umetnosti. Originalne ročno poslikane in barvite ruske babuške- matrjoške so že prispele iz Rusije v Slovenijo!

Vabljeni, da se skupaj z nami odpravite na  potovanje v Rusijo: Moskvo in Sankt Peterburg z ogledom najlapših ruskih krajev!  

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.