Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Juha boršč, solata vinegret | Rdeča pesa po rusko | Rusija na krožniku

Juha boršč, solata vinegret | Rdeča pesa po rusko | Rusija na krožniku

15.12.2020

Verjetno na svetu ni človeka, ki ne bi poznal in imel rad rdeče pese. V Rusiji so tako boršč,  slanik v plašču iz rdeče pese, pikantna zakuska s česnom ter okusna mešana solata vinegret že davno tega postali obvezen del narodne kuhinje.

Zdravilne učinke te zelenjave so poznali mnogi narodi skozi vso zgodovino. Med drugim jo je v zdravilne namene predpisoval tudi sam oče medicine Hipokrat, o njej pa so pisali Ciceron, Vergil, Plutarh, Avicena in drugi misleci starega sveta. Rdeča pesa vsebuje železo, kalij in folno kislino, ki so vsi skupaj pomembni za nastanek rdečih krvnih celic, uravnavajo krvni tlak in preprečujejo slabokrvnost.

Rdeča pesa vsebuje veliko vlaknin, ki so bistvenega pomena za zdravo hujšanje. Številne lepotice iz preteklosti so namreč to zelenjavo uporabljale v svoji prehrani, njen sok pa so pile za ohranjanje vitke postave (rdeča pesa pomaga pri razstrupljanju), iskrivost duha in življenjskega optimizma.

Božanska ruska hladna predjed | Solata iz rdeče pese po rusko

Tudi Slovenci poznamo solato iz rdeče pese, vendar se kljub podobnemu imenu ta ne more primerjati z izredno okusno pripravljeno tradicionalno rusko hladno predjedjo. Vse sestavine zanjo lahko dobimo tudi v naših trgovinah, priprava pa je nadvse enostavna, zato naslednjič svoje goste presenetite in jim pripravite posebno razvajanje brbončic!

Za pripravo solate iz rdeče pese po rusko potrebujemo:

- 1–2 rdeči pesi
- 1–2 stroka česna
- 1 žlica majoneze
- ščepec soli
- ščepec mletega popra
- orehova jedrca

Priprava rdeče pese po rusko je zelo preprosta:

1. V vodi skuhamo (lahko že dan prej) rdečo peso v olupkih. Kuhano, olupljeno in ohlajeno rdečo peso na drobno naribamo.
2. Dodamo sol, poper, zdrobljen česen in majonezo ter vse skupaj dobro premešamo.
3. Solato iz rdeče pese okrasimo z orehovimi jedrci.

Pred serviranjem solato iz rdeče pese po rusko postavimo v hladilnik, saj je tako ohlajena še okusnejša.

Vinegret, ruska zimska kraljica- solata vseh solat

Če bi radi razveselili svoje goste ali svoje najbližje z lepo in okusno jedjo, jim pripravite to solato!

Za mnoge je vinegret klasična ruska jed, ki jo povezujejo s praznično mizo, zato si ga pripravite lahko tudi za novo leto.

Pripravljati to solato je eno samo zadovoljstvo - skuhaš vso zelenjavo, jo narežeš, zmešaš in začiniš in že imate na mizi okusno in zdravo jed. To priljubljeno rusko solato lahko postrežete kot samostojno predjed, lahko pa jo kot prilogo dodate ribam ali mesu. Vinegret je barvita, okusna in zdrava zelenjavna ruska jed in je odlična tudi za vegetarijance.

Vinegret je okusna ruska solata, v njej ne najdete nič škodljivega, dobite pa same vitamine in zdravje. Ima še en dodaten plus, nad katerim boste navdušene predvsem predstavnice nežnejšega spola, namreč ta solata ima navkljub veliki količini vitaminov nizko kalorično vrednost, vsega skupaj samo 130 kcal v 100 g solate. Zato pa si brez slabe vesti servirajte na krožnik, kajti po novem letu vam ne bo potrebno na strogo dieto.

Sestavine za klasični ruski vinegret:
Vsa zelenjava za pripravo ruske solate vinegret naj bo srednje velikosti.

• 2-3 rdeče pese
• 2-3 korenčki
• 300-350 g kislega zelja
• 3 krompirji
• 2-3 slane kumarice
• 0,5 pločevinke kuhanega graha
• 1 čebula
• oljčno ali sončnično olje
• sol, poper po želji

Recept za pripravo ruske solate Vinegret:

1. Rdečo peso, krompir in korenje umijemo ter v olupkih kuhamo, dokler ti niso gotovi.
2. Čebulo in kumarice narežemo na drobne koščke.
3. Korenje in krompir očistimo ter narežemo na kocke.
4. Očiščeno rdečo peso narežemo na kocke ločeno od druge zelenjave, da se ta ne bi pobarvala.
5. V veliki skledi zmešamo rdečo peso, korenje, čebulo, kumarice in grah brez tekočine ter premešamo.
6. Kislo zelje (če je to zelo kislo) predhodno splaknemo pod vodo in ožamemo, narežemo in dodamo v vinegret.
7. Poizkusimo: če solata ni dovolj slana ali kisla, dodamo še malo soli ali zelja.
8. Solati dodamo olje in premešamo.

To priljubljeno rusko solato lahko postrežete kot samostojno predjed, lahko pa jo kot prilogo dodate ribam ali mesu. Vinegret je barvita, okusna in zdrava zelenjavna ruska jed in je primerna tudi za vegetarijance.

Juha boršč. Recept, ki ga poznajo Rusi iz svojega otroštva.

Že od nekdaj so naši slovanski predniki kuhali boršč, kar je pripomoglo k temu, da je kuhanje boršča postala prava slovanska tradicija. Za svojo narodno jed ga smatrajo tako Ukrajinci, Poljaki, kot tudi RusiLitovci in Romuni. Vsak narod boršč pripravlja malce drugače na svoj poseben način.

Boršč vsi kuhajo drugače, receptov za pripravo je veliko in vsak je prepričan, da je prav boršč, pripravljen po njegovem receptu, najbolj okusen.

Zato smo za vas izbrali najbolj pogost tradicionalni recept boršča, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva.

Boršč je zelo zdrava juha, ki je bogata z vitamini, mikroelementi, povrh je pa še zelo okusen. Nobena druga jed vam ne bo podarila toliko življenjske moči in energije. Ni naključje, da vsi športniki in ostali, ki se ukvarjajo z različnimi telesnimi aktivnostmi, v svojo vsakodnevno prehrano vključujejo boršč. Torej, najejte se boršča in uživajte ob njegovem okusu!

Pri prvi pokušini boste spoznali ljubezen za vse življenje. Dober tek!

Sestavine za kuho juhe boršč (cca pet litrov vode):

meso 600-700 g (svinjska rebrca ali govedina s kostjo)
2-4 krompirji
1 ne preveč velika rdeča pesa
2 čebuli
2 korenčka
3 žlice paradižnikove mezge
2-3 paradižniki
1 paprika (rdeča ali zelena)
manjša zeljnata glava
peteršilj, koprc
2-3 stroki česna
1-2 lovorjeva lista
sol in poper po okusu

Priprava juhe boršč:
1. Meso dobro umijte, položite ga v globoko posodo, dodajte hladno vodo in kuhajte. Krompir narežite na kockice in jih dodajte v skuhano mesno juho. Sveže zelje na tanko narežite in ga dodajte juhi, ko je krompir skuhan. 
Na zmernem ognju kuhajte vse 5-7 minut.

2. Medtem, ko se juha kuha, pripravite tako imenovano zabelo: v ponvi dušite rdečo peso, ki ste jo naribali ali narezali na majhne koščke. Peso dušite v namaščeni ponvi na majhnem ognju najmanj 10 minut. Da bo pesa obdržala barvo, dodajte malo kisa ali limoninega soka.

3. V drugi ponvi do zlatega popražite drobno nasekljano čebulo in nariban korenček. Popraženi čebuli in korenčku dodajte paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Dodajte še papriko, narezano na kockice in lovorjev list. Vse skupaj dušite približno 10 minut.

4. Dušeno rdečo peso, čebulo in korenček preložite v posodo z juho. Nato v boršč dodamo še drobno narezana česen in peteršilj. Dobro premešamo in kuhamo največ 3 minute, nakar štedilnik izklopimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.

5. Pripravljen boršč postrežemo v globokih krožnikih, dodamo kislo smetano in potresemo s peteršiljem in/ali koprcem.

Na koncu pa vam bomo razkrili še majhno skrivnost: boršč spada med tiste jedi, ki so bolj kot sveže skuhane, okusne naslednji dan. Vendar pa ga za naslednji dan verjetno ne bo ostalo nič Wink

In še ena dobra lastnost juhe: boršč pomaga preboleti mačka.

P.S. Jedi po svojih preverjenih receprih skuhala in fotografirala naša direktorica Olga,
ki prapravlja edinstvena potovanja v Rusijo in rada kuha 

Za vas imamo torej nov izziv! Poskusite v prihajajočih zimskih mrzlih dneh razvajati svoj organizem z jedmi iz rdeče pese! Skuhajte si slavno juho boršč, odlično rožnato in pikantno pesno predjed ali zimsko kraljico – barvito solato z rdečo peso, pisano zelenjavo in kislim zeljem. In ne pozabite na nas-pošljite nam kakšno fotografijo vaše kuharske mojstrovine!


Rusi praktično nobenega praznika ne praznujejo še brez ene solate, ki jo poznamo kot Ruska solata, ki je zelo podobna naši francoski solati, in ki je pogosta tudi na naših mizah. Le kako je možna takšna podobnost? Ruska solata ali francoska?

Če pa si zaželite avtentične jedi ruske kuhinje okusiti v Rusiji, vas vabimo, da se nam pridružite na potovanja v Rusijo z Ruskim ekspresom, ki jih za vas pripravljamo z ljubeznijo in rusko dušo :)

< Nazaj na  Ruska kuhinja 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.