Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

 

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ajdove palačinke | Ruski preverjeni recepti | Kuhamo z Ruskim ekspresom!

 Ajdove palačinke | Ruski preverjeni recepti |  Kuhamo z Ruskim ekspresom!

12.01.2019

Palačinka je simbol sonca in bogastva in jed, ki so jo Rusi nekdaj pekli ob praznovanju začetka pomladi ter jo podarjali revnim in lačnim.

Palačink pa ne obožujejo le v Rusiji, ampak jih v vsej njihovi raznolikosti najdemo tudi v drugih državah po svetu in v vsaki od njih ima ta jed svoje nacionalne posebnosti. A nikjer ne obstaja takšen kult palačink kot v Rusiji.

Sam postopek peke palačink je ovit v tančico skrivnosti, zaradi česar je ruski pisatelj Anton Pavlovič Čehov ob neki priložnosti celo zapisal: "Ko opazuješ žensko, ki peče palačinke, lahko pomisliš tudi na to, da kliče duhove in iz testa pridobiva filozofski kamen...!"

Odločili smo se, da se posvetimo ne le klasičnim, ampak tudi ajdovim palačinkam. Slednje sicer pečejo precej manjkrat kot iz pšenične moke, a ruske palačinke so bile prvotno pravzaprav narejene iz ajdove moke.

Ajdova moka naredi palačinke izjemno rahle in mehke, obenem pa jim prida prijeten rahlo kiselkast priokus. Najbolje je, da za pripravo palačink izberete litoželezno ponev manjše velikosti, saj se ruske palačinke pečejo v velikosti majhnega krožnička. Zelo pomembno je, da ajdove palačinke pečemo na zmernem ognju. Tako bodo lepo zapečene in se ne bodo zažgale.

Ajdove palačinke po receptu ruskih babic:

Sestavine:
100 g ajdove moke
100 g pšenične moke
375 ml tople vode ali mleka
2 jajci
0,5 čajne žličke soli
0,5 čajne žličke sladkorja
¼ čajne žličke sode
2 veliki žlici olja

Priprava ajdovih palačink:
Zmešajte ajdovo in pšenično moko. V topli vodi ali mleku raztopite sol, sladkor in sodo. Razbijte jajca. Med mešanjem postopoma dodajajte presejano moko in dobili boste tekočo testo. Dobro premešajte. Dodajte rastlinsko olje.

Palačinke pecite na z oljem podmazani in dobro segreti ponvi. K pripravljenim palačinkam lahko postrežete marmelado ali kislo smetano.

Pa dober tek!

Pa še kuharski nasvet Ruskega ekspresa: Ajdove palačinke lahko pripravite z različnimi nadevi, tako sladkim kot mesnim, gobovim ali zelenjavnim. Postrežete jih lahko kot samostojno jed in jih pri peki naložite eno vrh druge. Ko bo vaš "stolp iz palačink" gotov, pokličite k mizi svoje domače naj poskusijo nevsakdanjo jed -aromatične in vedno okusne ajdove palačinke.

Prepričani smo, da ko boste poskusili ajdove palačinke le enkrat, boste postal njihov zvesti oboževalec za vse čase!

Ruski ekspres vam želi dober tek!


Bi radi še več RUSKIH RECEPTOV?

Tukaj pa še ena različica ruske specialitete -slana. Piroški s slanim nadevom so zelo priljubljeni med ruskimi jedci. Zato vam razkrivamo še preverjeni ruski recept - ruski piroški z nadevom iz krompirja, okusu katerih se ne boste mogli upreti!

Spoštovani ljubitelji kulinaričnih dobrot! Povejte nam, ali vas je zamikalo, da bi pipravili ruske piroške?
Napišite nam o svojem kulinaričnem ustvarjanju. Zelo veseli bomo, če nam pošljete fotografije svojih "rusko obarvanih" umetnin  :)

< Nazaj na preverjeni Recepti ruske kuhinje 

 

Bodite na tekočem, prijavite se na novice!

Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati!
Od prejemanja naših novic se lahko kadarkoli odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.