Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Moskva za 1 dan | Cerkev Vasilija Blaženega | Rdeči trg in ena najlepših ruskih cerkva

Moskva  za 1 dan | Cerkev Vasilija Blaženega | Rdeči trg in ena najlepših ruskih cerkva

04.06.2019

Cerkev sv. Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi ni le ena najznamenitejših moskovskih cerkva, temveč je tudi ena najlepših. Cerkev je skupaj z mestom prestala mnoge preizkušnje ter tako še danes navdušuje Moskovčane in turiste. Vedno navduši tudi nas, slovenske navdušence nad rusko kulturo in zgodovino.

Moskovske cerkve so neločljivi del zgodovine Moskve in Rusije, njegovi duhovni centri in arhitekturni spomeniki. Del cerkva je zdaj prešel pod okrilje Ruske pravoslavne cerkve, ki je prejela status pravne osebe in ima kot taka pravico do lastnine. V nekaterih ruskih cerkvah so danes urejeni muzeji, druge pa združujejo muzej in svojo osnovno dejavnost. Popotnike še posebno zanimajo cerkve v središču Moskve, ki ne zahtevajo posebnega poznavanja mesta. Če se, na primer, nahajate na območju moskovskega Kremlja, si lahko ogledate tako cerkev Vasilija Blaženega kot tudi cerkve, ki se nahajajo v samem mestu. V središču Moskve se boste lahko sprehodili še do cerkve Kazanske ikone Matere Božje, cerkve Kristusa Odrešenika in drugih.

Katedrala Vasilija Blaženega (Собор Покрова пресвятой Богородицы) je pravoslavna cerkev, ki je bila postavljena na Rdečem trgu v Moskvi v letih 1555-1561. Točka, na kateri stoji cerkev Vasilija Blaženega, predstavlja geometrično središče Moskve. Katedrala Vasilija Blaženega spada med edinstvene dosežke ruske arhitekture.

Cerkev (katedrala) Vasilija Blaženega v Moskvi, poznana tudi kot cerkev Pokrovski sobor ali cerkev Pokrova Božjej Materi (cerkev Božje Matere Zaščitnice) je ena izmed najlepših in najstarejših cerkva v Moskvi ter glavni okras Rdečega trga. Do 17. stoletja so cerkev Pokrova imenovali tudi Troicka po prvi leseni cerkvi, ki je stala na tem mestu.

Cerkev Pokrovski sobor je bila zgrajena v sredini 16. stoletja kot simbol zmage ruskih vojska nad Kazanskim kanatom. Napad na Kazan se je začel 1. oktobra leta 1552, na dan Božje Matere Zaščitnice, in se končal z zmago ruskih vojščakov. Da bi rusko zmago obeležil in za vedno ohranil spomin nanjo, je ruski car Ivan Grozni izdal ukaz o gradnji cerkve, s katero se je želel zahvaliti nebesnim pokroviteljem.

Cerkev Vasilija Blaženega so gradili med leti 1555 in 1561. To izjemno idejo sta obudila v življenje gradbenika in arhitekta Brama in Postnik Jakovljeva (možno je tudi, da je bil mojster, ki mu je bilo ime Ivan Jakovljevič Barma, v resnici ena sama oseba).


Legenda pravi, da je carja Ivana Groznega cerkev tako osupnila, da je sklenil, da mora njena lepota ostati neponovljiva. Arhitekta je zvito vprašal, ali bi ta lahko sezidal nekaj, kar bi se po lepoti lahko kosalo s cerkvijo in jo morda celo preseglo. Mojster je prepričan vase odgovoril pritrdilno, kar je carja Ivana Groznega tako razbesnelo, da ga je ukazal oslepiti.


Leta oktobrske revolucije v Rusiji so cerkvi prinesla številne preizkušnje. Septembra leta 1918 je bilo imetje cerkve zaseženo. Zvonove so sneli in jih poslali v talilnico, samo cerkev pa zaprli, vendar ne uničili. V tridesetih letih 20. stoletja je v duhu načrta za izgradnjo »proletarske prestolnice Rusije« moskovski komite predlagal, da bi cerkev Vasilija Blaženega porušili in tako sprostili mesto za lažjo izpeljavo parad in shodov, ki so potekali na dokaj tesnem Rdečem trgu.

Že leta 1929 so rusko cerkev Vasilija Blaženega začeli uporabljati kot podružnico Državnega zgodovinskega muzeja Rusije in kot tako jo lahko obiščete tudi danes. V njeni zbirki boste našli primere ruskega hladnega in strelnega orožja, oklepe iz 16. in 17. stoletja, v stolpih pa si lahko ogledate zbirko staroruskih ikon iz obdobja 15.-17. stoletja, umetniške šivane izdelke, primere blaga in starodavne izdelke kovinske izdelke ruskih mojstrov. V 70. letih je v tej moskovski cerkvi potekala rekonstrukcija, v času katere so v eni izmed sten našli zavito stopnišče, po katerem se današnji obiskovalci cerkve podajajo v njen središčni prostor.

Novembra 1990 sta bila v moskovski cerkvi Vasilija Blaženega prvič po dolgem času organizirana celonočno bedenje in liturgija. Praznik Božje Matere Zaščitnice v cerkvi vsakoletno obeležijo z mašo.

Zanimivi podatki o moskovskih cerkvah: do leta 1917 je imela Moskva 846 cerkva, po letu 1980 pa jih je ostalo ohranjenih le 343 – skoraj 500 cerkva je tako za rusko kulturo in zgodovino za vedno izgubljenih. Cerkva v Moskvi niso minirali samo v letih protiverske propagande, temveč tudi v času prve svetove vojne, saj bi njihove zlate kupole lahko bile predobre orientacijske točke za sovražno bombardiranje.


Vabimo vas, da se pridružite Ruskemu ekspresu na zanimivih in vsebinsko bogatih programih potovanj v Rusijo! 

< Potovanje v Rusijo z Ruskim ekspresom ŠE VEČ O RUSKIH KULTURNIH ZNAMENITOSTIH:

Cerkev Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi je zavita v tančico številnih legend. Ena izmed njih pravi, da si je Napoleon med zasedbo Moskve zaželel prepeljati cerkev Vasilija Blaženega v Pariz. Vas zanima? Berite naprej!

Tretjakovska galerija v Moskvi. Zakladnica ruske umetnosti in zbirka slik največjih ruskih slikarjev.

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.