Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Moskva za 1 dan | Kaj si ogledati v Moskvi v 24 urah

Moskva  za 1 dan | Kaj si ogledati v Moskvi v 24 urah

04.03.2019

Moskva, mesto pozlačenih čebulastih kupol v sebi skriva nešteto zgodb in znamenitosti, ki privabljajo turiste iz vsega sveta.

Ste prišli v Moskvo samo za kratek čas, dan ali dva? Se sprašujete,  kaj si sploh lahko ogledate v ruski prestolnici v tako kratkem času? Pravzаprav si lahko ogledate veliko. Laže in hitreje je seveda, če imate dobrega vodiča, ki vam bo organiziral izlete po 5 svetovno znanih moskovskih znamenitosti, ki jih morate obvezno obiskati, ne glede na to, kako dolgo boste v Moskvi:

1. Rdeči trg s katedralo Vasilija Blaženega in Mavzolej Lenina.

2. Kremelj (car puška, car zvon)

3. Trgovina Gum

4. Tretjakovska galerija

5. Moskovski metro 

1.  Rdeči trg (Красная площадь / Krasnaja plošad/ ) je prva obvezna postaja. Ves svet pozna moskovski Rdeči trg, kjer danes potekajo znamenita vojaška parada ob dnevu zmage, 9. maja, novoletna rajanja, razni koncerti ob posameznih ruskih praznikih. Ne smemo pozabiti tudi na obvezni "selfi" na Rdečem trgu s katedralo Vasilija Blaženega v ozadju. Vsi, ki smo bili kdaj v Moskvi, jo imamo! 

Cerkev Vasilija Blaženega na Rdečem trgu
v Moskvi ni le ena najznamenitejših moskovskih cerkva, temveč je tudi ena najlepših. Katedrala Vasilija Blaženega je pravoslavna cerkev, ki je bila postavljena na Rdečem trgu v Moskvi v letih 1555-1561. Točka, na kateri stoji cerkev Vasilija Blaženega, predstavlja geometrično središče ruske prestolnice. Katedrala Vasilija Blaženega spada med edinstvene dosežke ruske arhitekture.

Mavzolej Lenina. Letno še vedno približno 2,5 milijona ljudi obišče mavzolej Lenina, ki se nahaja na Rdečem trgu. Balzamirano telo nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina si lahko ogledate vsak torek, sredo, četrtek in soboto  od 10.00 do 13.00 in to brezplačno. 

2  Moskovski Kremelj. To je zgodovinsko in politično srce Rusije. Moskovski Kremelj se nahaja v samem centru ruske prestolnice. Od leta 1991 je moskovski Kremelj uradna rezidenca predsednika Ruske federacije. Predsednika Rusije boste zaman čakali, boste pa zato lahko videli največji top in največji zvon na svetu.

Kompleks moskovskega Kremlja je bil uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.Vstop v Kremelj je plačljiv in kar nekaj časa boste porabili za sam nakup vstopnic in nato še za vstop v Kremelj, saj je zanimanje za obisk te znamenitosti ogromno.
Znotraj kremeljskega obzidja se nahajajo še stolnica Marijinega vzebovzetja ali Uspenska katedrala (Успенский сoбор), ki je hkrati tudi najstarejša ohranjena stavba v Moskvi. Cerkev je stara več kot 500 let in v njej so bili ustoličeni vsi ruski carji.  

3.  Veleblagovnica GUM. Obvezen postanek nedaleč od Kremlja, na Rdečem trgu, je tudi ogromni trgovski center GUM (ГУМ). Sprehod po veleblagovnici je prava paša za oči, saj v njem prodajajo lepe, kakovostne in luksuzne izdelke. Vam pa prišepnemo še to, da tu prodajajo najboljši sladoled (мороженое), zato se obisk vsekakor splača.

4.  Tretjakovska galerija -zakladnica ruske umetnosti. Če vam je likovna umetnost blizu ali pa bi si radi ogledali najboljša dela ruske umetnosti različnih obdobij, potem morate nujno zaviti tudi v Tretjakovsko galerijo (Третьяковская галерея), eden najznamenitejših ruskih muzejev, pravi moskovski dragulj. Trenutno je v njihovi zbirki preko 180.000 del. Obisk pa vam bo vzel le 1,5 do 2 uri. Verjemite, splača se! 

5.  Podzemna železnica - moskovski metro. Moskve pa nikakor ne morete zapustiti brez metroja (метро / metro - moskovska podzemna železnica).
Moskovski metro je prav tako ena od turističnih atrakcij in velja za najlepše, najčistejše, najbolj točno, najbolj zanesljivo in najbolj varno. Vsakodnevno vagoni prepeljejo preko 9 milijonov ljudi. To je več kot jih prepeljeta newyorški in tokijski metro skupaj. Si predstavljate?!

Prav zaradi tega dejstva je mogoče moskovski metro označiti za največjo podzemno železnico na svetu. Dolžina vseh njenih 12 linij skupaj je več kot 300 kilometrov. Poleg obstoječih linij naj bi pod Moskvo obstajala še ena, tajna linija. Zgrajena naj bi bila kot povezava med Kremljem in drugimi političnimi ustanovami, imela pa naj bi tudi bunkerje za primere nevarnosti. A zanesljivih informacij o njenem obstoju ni. Oči vam bodo padle ven, ko boste videli to čudo! 

Želite o Rusiji in Moskvi izvedeti še kaj zanimivega?
Pridružite se Ruskemu ekspresu na potovanjih v Rusijo!

Za več informacij o naših "ruskih dogodivščinah", ki vas bodo zagotovo navdušili, pokličite na tel.: 031 662 073.

< Nazaj na Zanimivosti v Rusije od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.