Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Bučna juha po receptu ruske babice

Bučna juha po receptu ruske babice

18.10.2018

Juhu, bučna juha po receptu ruske babice je tu! 

Buče, predvsem jesenske, so zelo zdrave, saj so zakladnica vitaminov in mineralov, zato moramo poskrbeti, da jih imamo v tem času čim večkrat na krožniku. S svojo oranžno - rumeno barvo so prava paša za oči, saj na krožniku spominjajo na sonce. Brez slabe vesti si jih čim večkrat privoščite.

Tudi Rusi obožujejo buče, tako poletne kot jesenske. Če niste prepričani, si poglejte samo imena sort, ki jih Rusi obožujejo: Svjekrovuška (свекровь = moževa mama), Tjoščenka (тёща =ženina mama), Tatjana, Valentina, Kupčiha (купчиха =trgovčeva žena), Madam, Rozasta vila, Ruska kaša ... pred očmi se nam takoj nariše podoba resnične okroglolične ruske ženske, gospodarice doma in vrta, ki celo leto skrbi za družino.

Za vas smo danes pripravili poseben recept - kremno bučno juho po receptu ruskih babic.

Sestavine:
• srednje velika buča (hokaido, muškatna buča, maslenka ...)
• 2 korenčka
• 1 srednje velika čebula
• 1 krompir
• pol litra vode ali govejega bujona
• 2-3 jedilne žlice sladke smetane
• 2 žlički olivnega olja
• pest bučnih semen (golica)
• začimbe: lovorjev list, žlička mlete rdeče paprike sol, poper, česen– po okusu

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na manjše kose. Korenček in krompir olupimo in narežemo na kocke.

Čebulo drobno nasekljamo in na 2 žličkah olivnega olja hitro prepražimo. Dodamo narezan korenček, krompir in bučo ter vse skupaj nekaj časa tenstamo.

Dodamo še začimbe: lovorjev list, sesekljan česen in žličko mlete rdeče paprike, solimo in popramo ter vse dobro premešamo.

Prilijemo pol litra vode ali goveje jušne osnove ter bučo in korenje kuhamo do mehkega. Ko sta buča in korenje mehka, vzamemo iz lonca lovorjeva lista, in bučo ter korenje s pomočjo paličnega mešalnika ali blenderja zmiksamo, da dobimo gladko, kremasto strukturo.

Če se nam zdi bučna juha pregosta, dodamo še malo vode, sladke smetane ali govejega buljona.

Okusno kremno juho serviramo v jušne krožnike, v vsak krožnik po želji dodamo žličko sladke tekoče smetane ali žličko bučnega olja in po želji okrasimo z lističem peteršilja in bučnimi semeni, ki smo jih tik pred serviranjem popražili.

Pa dober tek!
Приятного аппетита!



ŠE ENA DOBRA RUSKA JUHA:

Rusija je tako bogata s kulinaričnimi specialitetami in tradicijami, da si je razsežnost te raznolikosti težko predstavljati. Odločili smo se, da bomo zajeli to neskončnost in pripravili posebno rusko juho, v kateri se sestavine združujejo v poseben okus- pristno rusko jed - tradicionalno soljanko.

 

< Nazaj na rUSKA HRANA -RUSKI RECEPTI

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Pravočasno spremljajte novice iz sveta RUSKE KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, preizkušajte jedi RUSKE KUHINJE ali obiskujte TEČAJ RUŠČINE, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte RUSKE KNJIGE, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni na naš ruski vlak!

 P.S. Pišemo le taktrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja naših novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.