Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

9. maj | Dan zmage - praznik s solzami v očeh - eden najbolj pomembnih ruskih praznikov

9. maj | Dan zmage - praznik s solzami v očeh - eden najbolj pomembnih ruskih praznikov

09.05.2021

9. maj: dan, ko obeležujemo eden od najbolj pomembnih ruskih praznikov Dan zmage -praznik s solzami v očeh.

Z zmago nad nacistično Nemčijo se je namreč končala 2. svetovna vojna ali kot ji pravimo Rusi, Velika vojna za domovino (Великая Отечественная война). 

V spomin na zmago v tej veliki vojni 9. maja v Evropi, Rusiji in številnih državah nekdanje Sovjetske zveze obeležujejo dan zmage, dan, ki je iz zgodovinskega vidika pomemben ne le za Rusijo, ampak tudi za celotno Evropo in svet. 

Težko bi našli rusko družino, ki je ne bi 2. svetovna vojna tako ali drugače prizadela, zato ljudje na ta dan k spomenikom žrtvam množično prinašajo cvetje in vence v spomin na junake.

Kdo še ni slišal za mogočno vojaško parado, ki jo na Dan zmage vsako leto priredijo na Rdečem trgu v Moskvi? Ko strumno koraka po Rdečem trgu več kot 10.000 vojakov, 130 oklepnih vozil, preletava 70 letal in helikopterjev, kjer ruska vojska vsako leto ponosno pokaže svojo pripravljenost za varovanje ozemlja velike države Rusij. Letos naj bi bila v Rusiji že 76. parada po vrsti po koncu druge svetovne vojne. 

Dve leti nazaj le nekaj dni pred praznikom zmage pa se je v Rusiji mudila tudi naša direktorica Olga, ki je ujela priprave na veliki dogodek v Moskvi in Sankt Peterburgu, kjer prav tako pripravijo parado v čast zmagi, le v manjšem obsegu kot v Moskvi.

Prav tako pa zdaj že nekaj let v Rusiji in drugod po svetu poteka tudi pohod "Nesmrtnega polka", približno 300.000 ljudi, sorodnikov padlih v drugi svetovni vojni oz. teh, ki niso dočakali današnjega dne, nosi njihove fotografije v spomin. 

Trenutna situacija je poskrbela, da letošnjega praznovanja ob 76. obletnici zmage in veličastne parade na moskovskem Rdečem trgu ne bo v takem razmahu, kot je bilo planirano.

Vseeno pa velja omeniti- ta pomembni dan za Rusijo bodo praznovali na takšen ali drugačen način vsa Rusija in njeni prebivalci.

Ne pozabimo na dramatičen davek, ki so ga plačali naši predniki!

Naj mir vlada v svetu!
Rečemo NE vojni!

< Nazaj na Rusija od A do Ž 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.