26.04.2021
Ne vem, kaj bi rekli kuharski mojstri glede mojega recepta kremne špargljeve juhe! Najbrž bi me celo kritizirali.
Juha iz špargljev s korenjem? Kje si našla recept špargleve juhe s korenčkom?
Pa kaj! Jaz zaupam svoji intuiciji in izkušnjam v preprosti domači kuhi. Takšne smo Rusinje!
In moj slastni in res sila preprost recept juhe iz špargljev danes delim tudi z vami. Omamno okusna špargljeva juha je prav danes nastala na mojem štedilniku! Zelo preprosta in hitra juha, morda malo nenavaden recept za šparglje... Ampak njen okus odtehta vse pomislike!
Če še niste vedeli... šparglejva juha je zelo primerna za spomladansko razstrupljanje in prečiščevalno dieto, za zdrave ledvice, dobro počutje in za hitro družinsko kosilo! Zato naj se večkrat znajde na naših krožnikih!
Za pripravo špargljeve juhe potrebujemo:
šparglje 500 g
čebulo 1 srednjo
česen 2-3 stroki
korenček 1 srednje velik
krompir 1 srednje velik
maslo cca 20 g
kislo smetano 2-3 male žličke (najboljša je taprava, domača s tržnici... saj veste o čem govorim)
sol, poper, začimbe po okusu
peteršilj, koper -po želji
Kako pripravimo kremno špargljevo juho:
Odrežimo olesenele spodnje dele špargljev. Umijemo šparglje pod hladno vodo in jih narežimo na 3 do 4 cm dolge koščke. Sesekljamo čebulo in česen. Korenček in krompir narežemo na kocke.
V kozico z mrzlo vodo položimo narezane šparglje in pustimo, da zavrejo. Na nizkem ognju naj nato vrejo še 3 do 5 minut. Nato šparglje poberemo iz vode.
Pozor! Vode, v kateri smo kuhali šparglje, ne zavrzimo. Jo bomo potrebovali kot osnovo za našo kremno juho. Nekaj vršičkov špargljev obvezno damo na stran - za kasnejši okras naše špargljeve juhe.
V ponvi raztopimo maslo in vanj položimo sesekljano čebulo in česen, nato pa še narezan krompir in korenček. V prepraženo zmes dodamo že skuhane šparglje, ki naj se pražijo dokler ne postanejo zlato zapečeni.
Popraženo zelenjavo zmiksajmo v mešalniku in ji dodamo vodo, v kateri so se kuhali šparglje. Dodamo kislo smetano in začimbe po okusu ter pustimo, da vse skupaj zavre. Postrezimo špargljevo juho in jo po želji okrasimo z vršički špargljev, ki smo jih prej dali na stran.
Jaz po navadi kremno juho iz špargljev okrasim še s kockami prepečenca, zlatimi kroglicami ali kislo smetane.
Pa dober tek!
Za vas sem kuhala in fotografirala Olga,
direktorica Ruskega ekspresa in vaša zanesljiva spremljevalka na poti v Rusiji
ŠE VEČ RUSKIH RECEPTOV:
Da juh ni nikoli preveč so vedeli že naši slovanski predniki! Zato smo za vas izbrali še tradicionalni ruski ukrajinski recept juha boršč, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva. Kako je barvita ta juha, pa kako je okusna! Najejte se boršča in uživajte ob njegovem polnem okusu!
Ruske babice svetujejo: v času gripe skuhajmo malinov čaj, ki vsebuje vitamin C in ima številne zdravilne učinke. To je čaj, ki učinkovito lajša simptome prehlada!
< Nazaj na Rusija od A do Ž