Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ermitaž, muzej presežkov | Domovanje ruskih carjev in svetovno priznani muzej | Rekordi Ermitaža

Ermitaž, muzej presežkov | Domovanje ruskih carjev in svetovno priznani muzej | Rekordi Ermitaža

17.02.2021

Ste že zagotovo slišali za Ermitaž- sloviti ruski muzej (Hermitage), ki s svojo več kot 3,2 milijonsko umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen tudi na seznam UNESCOVE kulturne dediščine.

17. februarja 1852 je sloviti ruski muzej Ermitaž (Hermitage) v Sankt Peterburgu prvič odprl svoja vrata za obiskovalce. Ta muzej imam zelo rada, zato ga vključujem tudi v vse programe potovanj v mojo domovino Rusijo na nepozabne ruske dogodivščine.

Zgodovina muzeja Ermitaž sega v leto 1764, ko je ruska carica Katarina Velika v Berlinu od nekega trgovca kupila 225 del holandskih in flamskih umetnikov. Na začetku so umetnine krasile dvorec, prostore, kjer so visele, pa so poimenovali Ermitaž ("Эрмитаж"-francosko ime za samotno mesto), po čemer je muzejski kompleks tudi dobil svoje ime.

Želite videti vse zbirke muzeja Ermitaž? Pripravite se prehoditi kar 22 km!
Leta 1988 se je Ermitaž vpisal v Guinessovo knjigo rekordov kot največja likovna galerija na svetu. Za to, da bi si človek ogledal vsako izmed 322 galerij, je potrebno prehoditi kar 22 kilometrov, če pa bi si želeli za vsako mojstrovino vzeti vsaj minuto časa, bi za ogled zbirke porabili 9 let!

V sanktpeterburškem Ermitažu najdemo dela iz različnih zgodovinskih obdobij, med drugim se muzej ponaša z deli mojstrov, kot so Rafael, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Picasso, Rodin, Van Gogh in številnih drugih. Ni torej čudno, da ta bogati kulturni hram številni primerjajo s francoskim Louvrom in dvorcem v Versaillesu!

Ermitaž, ta svetovno priznani ruski muzej, pa nima le največje galerije, ampak je že sam po sebi zares gromozanski - v njem se nahaja kar 1057 sob (nekatere izmed njih so skrivne), 117 stopnišč, 1768 vrat in 1945 oken. Dolžina glavne fasade meri 150 metrov, stavba pa sega 30 metrov v nebo. Neverjetno, kajne?

Tu pa je še nekaj neverjetnih dejstev o muzeju Ermitaž:

Ermitaž je največja umetniška galerija na svetu.

V muzeju Ermitaž najdemo več kot 3,2 milijone umetniških del, ki so nastajala vse od kamene dobe pa do našega stoletja.

Občudujemo umetniške zbirke v več kot 320 dvoranah, za ogled katerih bi morali prehoditi več kot 20 kilometrov.

11 let življenja-toliko časa bi porabili za ogled vseh razstavljenih eksponatov in slik.

In zaradi česa je ruski Ermitaž še tako poseben?
V njem uradno domuje in dela okoli
50 mačk. Da, prav ste slišali! To pa niso navadne, ampak plemiške mačke, potomke mačk, ki jih je iz Holandije dal pripeljati ruski car Peter Veliki in mačk-mišelovk, ki jih je iz Kazana naročila carica Katarina Velika. Nekdo vendar mora poskrbeti, da se v tako ogromni stavbi ne bi zaredile miši!

Po vsem povedanem smo v Ruskem ekspresu prepričani, da vas je zamikal ogled te neverjetno bogate in prelepe arhitekturne in umetniške znamenitosti! Muzej Ermitaž na že pričakuje! Pridružite se nam na potovanju v ruske severne Benetke– Sankt Peterburg!

Ja, vse to je sanktpeterburški muzej Ermitaž, ki že nekaj let velja za najboljši muzej Evrope in Rusije.

Jaz pa vas osebno vabim, da pripravite kovčke in gremo v Rusijo - takoj, ko bo mogoče!
Olga, ustvarjalka nepozabnih ruskih dogodivščin

Vabljeni k ogledu aktualnih potovanj v Rusijo: Moskvo in Sankt Peterburg.

< Nazaj na Rusija od A do Ž

 


Še več zanimivih nasvetov in vsebin za svetovne popotnike:
Moskva za 1 dan | Cerkev Vasilija Blaženega | Rdeči trg in ena najlepših ruskih cerkva

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.