Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Prepoved ljubezni v Sovjetski Zvezi | Zakaj je sovjetska oblast prepovedala poroke s tujci?

Prepoved ljubezni v Sovjetski Zvezi | Zakaj je sovjetska oblast prepovedala poroke s tujci?

14.02.2021

Bi si lahko mislili, da je v Rusiji še ne tako nedolgo nazaj veljala prepoved poroke s tujcem?

15. februarja 1947 je v Sovjetski zvezi v veljavo stopil zakon, s katerimi so takratne oblasti prepovedale poroke med sovjetskimi državljani in tujci. Uradno so to prepoved upravičili s skrbjo za sovjetske ženske in med drugim zapisali: »naše ženske, ki se poročijo s tujci in se preselijo v tujino, se v nedomačih okoliščinah počutijo slabo in so podvržene diskriminaciji«.

V resnici pa rusko oblast ni skrbelo le za dobro počutje sovjetskih žensk, ampak so želeli preprečiti tudi številne posledice, ki jih je s seboj prinesla 2. svetovna vojna (številni moški so namreč umrli na bojiščih, mnogo žensk pa je bilo izgnanih v Nemčijo in njene zavezniške države). 

Rusko oblast je tako v povojnem času upravičeno skrbelo za sovjetski naraščaj, ki bi pripomogel k obnovi nove ruske države. Za večjo demografsko rast v Rusiji je oblast poskrbela tudi s prepovedjo splava in oteženim postopkom razveze zakonske zveze.

Čeprav so bile omenjene prepovedi po Stalinovi smrti ukinjene, pa vse do razpada Sovjetske zveze poroke s tujci niso bile zaželene, prav tako je bil postopek za poroko s tujcem zelo zapleten.

Šele po razpadu Sovjetske zveze so poroke s tujci postale možne brez kakršnih koli omejitev, postale so celo zelo popularne.

Bi se radi od bližje spoznali Rusijo, deželo številnih lepot in protislovij?
Za vas se bo v naši ruski spletni trgovini zagotovo našla dobra knjiga o ruski zgodovini in kulturi. Le pokukajte vanjo!

Pridružite se nam na naših potovanjih v Rusijo! Na voljo imamo edinstvena avtorska potovanja v Rusijo, ki jih pripavljamo odgovorno in z ljubeznijo do največje države sveta. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.