Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Šči, kultna ruska juha | Jed, ki poživi in obvaruje pred virusi | Super recept za zimske dni

Šči, kultna ruska juha | Jed, ki poživi in obvaruje pred virusi | Super recept za zimske dni

17.01.2021

Tudi vam so zadišale vroče jedi, ki so bogate z vitamini in ki nas varujejo pred virusi? Ena takšna jed, bogata z vitamini, ki jo vsi dobro poznamo je jota, ki ima tudi po Sloveniji svoje različice. 

Tukaj bi lahko bi potegnili vzporednico z rusko kulinariko, kjer Rusom v hladnejšem jesenskem in zimskem času prav tako prija kislo zelje, bogato z vitaminom C. Danes pa ne bomo kuhali jote, radi pa bi vam predstavili tradicionalno rusko juho iz kislega zelja -šči, po rusko щи, ki jo v Rusiji kuhajo že zelo dolgo: vse od 9. stoletja dalje.

Ruska juha šči 
je torej juha, ki jo sestavljajo zelje – kislo ali sveže (lahko tudi kislice, koprive, repa), meso, korenje, koren peteršilja, začimbe: čebula, zelena, česen, koper, poper, lovorjev list ter kisla smetana.

Različic te okusne in zdrave ruske juhe je ogromno, lahko je vegetarijanska, s kokošjim mesom, s krompirjem, z gobami … vendar je vsem tem različicam skupna enostavna priprava. Pa gremo to priljubljeno rusko juho skuhat!

ŠČI (ruska zeljna juha)
Sestavine:
500 g mesa
500 g kislega (sladkega) zelja
1 čebula
1 korenček
30 g peteršilja (korenje)
2 jedilni žlici paradižnikove mezge
1 jedilna žlica moke
2 jedilni žlici masla

Priprava ruske juhe ŠČI:
1. Damo kuhati mesno juho.
2. Kislo zelje damo v lonec, dodamo 1-1 ½ kozarca vode in malo masla, potem pa pokrijemo posodo s pokrovom in dušimo okoli eno uro.
3. Nato zelje zalijemo s prej skuhano mesno juho (ali z vodo), dodamo prepraženo korenje in čebulo skupaj s paradižnikovo mezgo ter kuhamo do mehkega. Proti koncu dodamo še lovorjev list, poper, sol, narezano na kocke kuhano meso in zabelo iz moke.

Na krožniku serviramo juho šči s kislo smetano in zelišči (navadno liste peteršilja ali kopra). Zraven paše rženi kruh.

Namig Ruskega ekspresa: Tradicionalno se šči kuha brez krompirja, sodobnejša kuhinja pa vanj  lahko vključuje tudi krompir. Če ste ljubitelj krompirja, ga lahko brez skrbi uporabite. Krompir olupite in ga skupaj z zeljem kuhate do mehkega. Pa še namig za vegetarijance – meso lahko kar izpustite.

 


ŠE VEČ RUSKIH RECEPTOV:

Rusija je tako bogata s kulinaričnimi tradicijami, da si je razsežnost te raznolikosti težko predstavljati. Z vami delimo še en recept posebne ruske juhe. Ruska juha Soljanka -okusna zgodba v loncu.

Bi radi kaj sladkega? Vabljeni, da si spečete priljubljeno sladico Rusov. Preverjeni recept najokusnejših ruskih pirošk z jabolki je tukaj.

Pa dober tek!
Tudi vi radi kuhate? Izvolite, ruske recepte imate! Na tržnico po zelje in jabolka ter v kuhinjo! Potem pa nam zaupajte, kako vam je juha šči uspela! Delite vaše izkušnje z nami in ostalimi ljubitelji ruske kulture in jezika

Fotografije vaših mojstrovin in recepte nam lahko pošijete na naš e-mail. Morda jih bomo objavii na naši spletni in FB strani.

< Nazaj na recepti ruske kuhinje 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.