Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Juha z mesnimi kroglicami | Ruska juha, ki bo postala stalnica na vašem jedilniku

Juha z mesnimi kroglicami | Ruska juha, ki bo postala stalnica na vašem jedilniku

14.06.2020

Juha z mesnimi kroglicami, ki se topijo v ustih, je eden mojih najbolj priljubljenih receptov juh (med katere zagotovo spada tudi slovita juha boršč rubinaste barve, recept katere boste našli naši spletni strani), in je priljubljena pri vseh družinskih članih, obožujejo jo tudi otroci. Zato sem danes, ko sem jo kuhala, sama sebi rekla, da moram ta recept okusne ruske jedi enostavno deliti tudi z vami.

Priprava te ruske juhe je zelo hitra in sila enostavna. Vzela vam bo le cca 30-40 minut časa. Skuhate jo kar na vodi z dodatkom različne poljubne jušne zelenjave ali žit, ki so vam na voljo. Le ena sestavina pa je obvezna – kroglice iz mletega mesa.

S sočnimi mesnimi kroglicami lahko obogatite tudi juho, pripravljeno po katerem koli drugem receptu – zelenjavno, kokošjo ali govejo. Pomembno je le upoštevati pravila za pripravo mesnih kroglic, da dobite nežne dišeče kroglice in ne zbite grudice brez okusa.

Skrivnost dobrih mesnih kroglic je v skrbni pripravi mletega mesa. Zelo dobro ga je treba premešati. Če želite, da bodo mesne kroglice mehke in sočne, jim vedno dodajte drobno sesekljano čebulo. Če čebulo nasekljate zelo fino, je na koncu sploh ne boste občutili, mesnim kroglicam pa bo dala prijetno teksturo in aromo. Nato mletemu mesu dodamo malo soli in črnega popra, po želji lahko uporabimo tudi druge sveže začimbe.

Jaz v maso dodajam še na drobno sesekljan peteršilj in koper, če je na voljo (in verjamem, da ste ga vsi, ki spremljate moje kuharske dogodivščine, in morda tudi kuhate po mojih ruskih receptih, koper zagotovo silno vzljubili).

Dovolj besedičenja, čas je, da se lotimo kuhanja juhe po Olginem receptu!

Za cca 3 litre ruske juhe z mesnimi kroglicami potrebujemo:

Mešano mleto meso 300 g

Krompir 2 kom

Korenček 1 kom

Čebula 1 kom

Jajce 1 kom

Česen 2-3 stroke

Olje 2-3 žlice (ali 1-2 žlički surovega masla)

Peteršilj, koper- nekaj vejic, po okusu

Sol, poper, sladka rdeča paprika -po okusu

Priprava juhe:

  1. Za pripravo mesnih kroglic drobno nasekljamo en strok česna, polovico čebule, sveže dišavnice (peteršilj, koper) in jih dodamo v mleto meso, nato ubijemo še eno surovo jajce, solimo in popramo po okusu. Nato maso dobro premešamo in naredimo majhne kroglice.

  2. V lonec nalijemo vodo in ga postavimo na ogenj.

  3. V vrelo vodo dodamo narezan krompir, jaz ga narežem kar na srednje velike kocke.

  4. V ponvi na rastlinskem ali olivnem olju (namesto olja lahko uporabite 1-2 žlički surovega masla) rahlo prepražimo umito, olupljeno in na drobno nasekljano korenje in čebulo (lahko dodate sestavine čisto po želji: dišavnice ali vašo priljubljeno jušno zelenjavo, recimo por, zeleno ali rdečo papriko). Po 3-4 minutah prepraženo zmes dodamo v lonec k že napol kuhanemu krompirju.

  5. Nazadnje v lonec z juho dodamo še mesne kroglice. Juho lahko poljubno začinimo s ščepcem sladke paprike, ki bo izboljšala okus.

  6. Potem, ko dodamo mesne kroglice, juho kuhamo še 15–20 minut. Tik pred zaključkom kuhe dodamo še nasekljan peteršilj ali koper (najbolje kar oboje). 

  7. Ko juho odstavimo z ognja, pustimo, da še pet minut miruje pod pokrovom, nato pa jo postrežemo.

  8. In še nasvet: juho postrezite z žličko kisle smetane in ščepcem sveže nasekljanih zelišč.

Namig: lahko uporabimo dodatno zelenjavo, dišavnice ali žita za pripravo bolj bogate juhe z mesnimi kroglicami: riž, testenine, ajdo, cvetačo, brokoli, rdečo ali zeleno papriko, por, zeleno, koromač -po trenutnem navdihu in za vedno nekoliko »drugačno« juho.

Jaz sem si danes zaželela bolj gosto oziroma bogato, ali kot jaz sama pravim »potratno juho«, zato sem klasični recept obogatila z eno pestjo riža, ki sem ga dala kuhati 3 minutke pred krompirjem.

Me prav zanima, kako vam je šla kuha ter, ali vam je juha po našem receptu všeč. Upam, da ste tako navdušeni nad našim preverjenim receptom, da boste želeli to juho skuhati še kdaj! Pa naj vam tekne!

< Nazaj na Zanimivosti Rusije od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.