Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ruska babuška-matrioshka- simbol ljubezni in družinske sreče

Ruska babuška-matrioshka- simbol ljubezni in družinske sreče

10.05.2019

Babuška, ta ruska lepotica, je osvojila srca ljubiteljev narodnih igrač in lepih spominkov po celem svetu. V današnjem času je babuška (Rusi ji pravijo matrjoška) ne samo narodna igrača in ohranjevalka pristne ruske kulture, je tudi spominek za turiste; nepozabna ruska ročno pisana lutka, ki ima na svojem predpasniku natančno izrisane igrive scene, prizore iz ruskih pravljic in podobe raznih znamenitosti; je tudi iskani predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost do več sto dolarjev.

Ruske babuške kupiti 

Od kod prihaja ruska babuška?
Babuška pa ne obstaja že od nekdaj, kakor mislijo mnogi. Obliko ji je dala figurica budističnega modreca Fukuruma, ki so jo v Rusijo prinesli konec 19. st. z enega od japonskih otokov. Figurica starega modreca je imela podolgovato glavo in dobrodušen obraz ter kot tak vdihnil podobo prekrasni igrački, ki je navdušila ruske mojstre.  

Prva babuška - matrjoška je bila okroglolična, polna in vesela deklica z rutico, oblečena v rusko narodno nošo. Čisto prva bauška je bila osem-delna. Znotraj velike deklice se je skrival manjši deček in tako dalje – vrstili so se dečki in deklice, najmanjša pa je bila nedeljiva, bila je babuška otročiček (dojenček v pleničkah).

Od kod pa pravzaprav izvira beseda babuška (matrioshka)? Nekateri ruski zgodovinarji so prepričani, da ime izhaja iz enega najbolj priljubljenih in razširjenih ruskih imen: Maša, Manja ipd. Spet drugi trdijo, da izhaja iz ruskega ženskega imena Matrjona, v osnovi katerega lahko najdemo latinsko besedo »mati«. To ime asociira na mamico, ki ima veliko otrok, na njeno dobro zdravje, lepoto, mladost in lepo postavo. Sčasoma se je ime posplošilo in začelo označevati prekrasno ročno poslikan leseni izdelek. In še danes matrjoška ostaja simbol materinstva, ljubezni, plodnosti, ženske sreče in družinskega blagostanja.


Konec 19. stoletja se je v Rusiji pojavilo veliko zanimanje za rusko zgodovino, narodno umetnost, ruske pravljice in tradicionalno obrt. Ruska babuška je bliskovito postala vsesplošno znana in priljubljena v svoji domovini Rusiji. Vendar pa je bila igračka precej draga; to lutko, ki je bila v prvi vrsti namenjena otroški igri, so večinoma kupovali odrasli zbiralci umetnin.

Leta 1900 so ruske matrjoške prišle v Pariz, saj so bile razstavljene na Svetovni razstavi, kjer so jim podelili svetovno priznanje in bronasto medaljo. Od takrat babuška predstavlja Rusijo in vse, kar je povezano s to deželo, od carske družine do Dedka Mraza, od vodke do kaviarja. Načini izdelovanja ruskih babušk se tekom let niso prav nič spremenili.

Izdelujejo jih iz dobro posušenega lesa lipe ali breze. Najprej se naredi najmanjša babuška. Rezljanje babušk je filigranska umetnost, ki se je ruski mojstri učijo dolga leta. Nekateri umetniki se naučijo rezljati babuške celo na slepo. Pred poslikavo babuško premažejo z osnovno barvo, po slikanju pa polakirajo. Najprej se poslika obraz in predpasnik z raznobarvnimi podobami, nato pa še pisan sarafan (tradicionalna ruska obleka brez rokavov) in ruta. 

V Rusiji obstaja nekaj mest in vasi, ki so prav znana po tradicionalnem izdelovanju babušk. Eden iz osnovnih ruskih središč izdelovanja in poslikave babušk je mesto Semjonovo. Prav tam se je namreč razvila znana hohlomska umetnost (tako imenovana "zlata hohloma"), v kateri okrasnih poslikavah je moč najti motive, ki izhajajo iz kulture in tradicij Stare Rusije

Semjonovske babuške, ki so izdelane v mestu Semjonovo, je zlahka prepoznati po čudovitem šopku raznobarvnih rož na predpasniku. Odlikujejo se po svoji "prostornosti".


Tradicionalno babuška vsebuje od 3 do 12 lutk. Ena najbolj prostornih babušk v Rusiji je bila izdelana prav v Semjonovem in je bila sestavljena kar iz 72 lutk. Največja je merila kar meter v višino! Najbolj severna babuška v Rusiji pa je vjatska babuška. Te znamenite babuške živih barv so kupovali celo člani carske družine.


Bližina Hohlome je v marsičem opredelila posebnosti v poslikavi semjonovske babuške. Mojstri so se z rezbarjenjem babušk v Semjonovem ukvarjali že v davnih časih. V svojih poslikavah se semjonovski mojstri opirajo na tradicijo Stare Rusije.

V današnjih časih umetniki izdelovalci ruskih matrjošk uporabljajo pri poslikavi predvsem tri barve – rdečo, modro in rumeno, ki se ujemajo z barvami rutice, sarafana in predpasnika.

V Rusiji obstajajo tudi muzeji, ki so posvečeni samo babuškam. Eden prvih takih v Rusiji (pa tudi na svetu) je bil muzej ruskih babušk, ki so ga odprli v Moskvi. Pred kratkim pa so odprli svoj muzej babušk tudi v Novgorodski regiji, kjer je razstavljeno več kot 300 teh tradicionalnih ruskih igračk. Največja babuška v muzeju vsebuje 40 lutk. Najmanjša pa je velika le kot riževo zrno!

Semjonovske babuške, ki so izdelane v mestu Semjonovo, je zlahka prepoznati po čudovitem šopku raznobarvnih rož na predpasniku. Odlikujejo se po svoji "prostornosti". Tradicionalno babuška vsebuje od 5 do 12 lutk. Ena najbolj prostornih babušk v Rusiji je bila izdelana prav  v Semjonovem in je bila sestavljena kar iz 72 lutk. Največja je merila cel meter v višino! Najbolj severna babuška v Rusiji pa je vjatska babuška. Te znamenite babuške živih barv so kupovali celo člani carske družine.

Matrjoške (babuške) občudujejo ne samo v Rusiji ampak po celem svetu. Skupina poslikanih babušk je bila tudi razstavljena na Mednarodni trgovinski razstavi visokokakovostnih potrošniških izdelkov Ambiente 2005 v Nemčiji, v mestu Frankfurtu.

V ruski babuški se prepletata umetnost ruskih mojstrov in neizmerna ljubezen do ruske narodne kulture. Dandanes je mogoče na ulicah Sankt Peterburga in Moskve kupiti raznorazne spominke za vsak okus – babuške, ki ponazarjajo politike, slavne ruske in tuje glasbenike, groteskne osebnosti… Vseeno pa vsakič, ko izgovorimo besedo "babuška ali matrjoška", pomislimo na veselo rusko deklico v narodni noši živih barv, ki predstavlja družinsko srečo, materinstvo in ljubezen.

Če želite, da tudi vaš dom in družino osreči prelepa ruska babuška - dobrodošli v ruski spletni trgovini Ruskega ekspresa ali se nam pridružite na potovanje v Rusijo: prestolnica Moskva, ruski dragulj Sankt Peterburg, Sibirija in jezero Bajkal!ŠE VEČ O RUSKIH TRADICIJAH:
Ruske babuške - matrjoške | Pitje čaja po rusko | Kulturne tradicije Rusije

Simboli Rusije. Breza in zakaj ji pravijo "rusko drevo"

< Nazaj na rUSIJA OD A DO Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Pravočasno spremljajte novice iz sveta RUSKE KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, preizkušajte jedi RUSKE KUHINJE ali obiskujte TEČAJ RUŠČINE, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte RUSKE KNJIGE, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni na naš ruski vlak!

 P.S. Pišemo le taktrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja naših novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.