Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ermitaž | Največji muzeji na svetu | Ermitaž: zaradi česa je ta ruski muzej tako poseben

Ermitaž | Največji muzeji na svetu | Ermitaž: zaradi česa je ta ruski muzej tako poseben

21.09.2018

Ste že zagotovo slišali za Ermitaž- sloviti ruski muzej (Hermitage), ki s svojo približno 3 milijonsko umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen tudi na seznam UNESCOVE kulturne dediščine.

Zgodovina muzeja Ermitaž sega v leto 1764, ko je ruska carica Katarina Velika v Berlinu od nekega trgovca kupila 225 del holandskih in flamskih umetnikov. Na začetku so umetnine krasile dvorec, prostore, kjer so visele, pa so poimenovali Ermitaž ("Эрмитаж"-francosko ime za samotno mesto), po čemer je muzejski kompleks tudi dobil svoje ime.

Želite videti vse zbirke muzeja Ermitaž? Pripravite se prehoditi kar 22 km!
Leta 1988 se je Ermitaž vpisal v Guinessovo knjigo rekordov kot največja likovna galerija na svetu. Za to, da bi si človek ogledal vsako izmed 322 galerij, je potrebno prehoditi kar 22 kilometrov, če pa bi si želeli za vsako mojstrovino vzeti vsaj minuto časa, bi za ogled zbirke porabili 9 let!

V sanktpeterburškem Ermitažu najdemo dela iz različnih zgodovinskih obdobij, med drugim se muzej ponaša z deli mojstrov, kot so Rafael, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Picasso, Rodin, Van Gogh in številnih drugih. Ni torej čudno, da ta bogati kulturni hram številni primerjajo s francoskim Louvrom in dvorcem v Versaillesu!

Ermitaž, ta svetovno priznani ruski muzej, pa nima le največje galerije, ampak je že sam po sebi zares gromozanski - v njem se nahaja kar 1057 sob (nekatere izmed njih so skrivne), 117 stopnišč, 1768 vrat in 1945 oken. Dolžina glavne fasade meri 150 metrov, stavba pa sega 30 metrov v nebo. Neverjetno, kajne?

In zaradi česa je ruski Ermitaž še poseben? V njem uradno dela okoli 50 mačk. Da, prav ste slišali! To pa niso navadne, ampak plemiške mačke, potomke mačk, ki jih je iz Holandije dal pripeljati ruski car Peter Veliki in mačk-mišelovk, ki jih je iz Kazana naročila carica Katarina Velika. Nekdo vendar mora poskrbeti, da se v tako ogromni stavbi ne bi zaredile miši!

Po vsem povedanem smo v Ruskem ekspresu prepričani, da vas je zamikal ogled te neverjetno bogate in prelepe arhitekturne in umetniške znamenitosti! Pridružite se nam na potovanju v ruske severne Benetke– Sankt Peterburg!

Vabljeni k ogledu aktualnih potovanj v Rusijo: Moskvo in Sankt Peterburg.

< Nazaj na Rusija od A do Ž

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.