Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

 

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Prvi kozmonavt | Jurij Gagarin | Zajtrk pri angleški kraljici Elizabeti II

Prvi kozmonavt | Jurij Gagarin | Zajtrk pri angleški kraljici Elizabeti II

10.01.2020

12. aprila 1961 je ruski kozmonavt Jurij Gagarin z vesoljsko ladjo »Vostok« poletel v vesolje. Dan, ko je v vesolje poletel prvi človek, je za vedno prišel v zgodovino človeštva.

Jurij Aleksejevič Gagarin se je rodil 9. marca 1934 v kmečki družini. Po končani šoli se je vpisal na obrtno učilišče, smer livar, nato se je vpisal na industrijski tehnikum v Saratovu in ga leta 1955 zaključil z odliko. Leto pred tem, 1954., pa je se je začel učiti še v saratovski letalski šoli. 

Izbor za prvi odred ruskih kozmonavtov se je začel že dve leti pred legendarnim startom v vesolje. Glavni konstruktor Rusije Sergej Koroljov je predstavil svoje zahteve: kozmonavt naj bo star okoli 30 let, naj ne bo težji od 72 kilogramov in višji od 170 centimetrov.

Prvi sovjetski kozmonavt Jurij Gagarin je poletel s kozmodroma Bajkonur z vesoljsko ladjo »Vostok«. Polet je trajal 1 uro in 48 minut. Po enkratni obkrožitvi Zemlje je ladja sama pristala v Saratovskem okrožju. Na višini nekaj kilometrov se je Gagarin namreč katapultiral in s padalom pristal nedaleč stran od ladje.

Prvi kozmonavt na svetu je dobil naziv »Junak Sovjetske Zveze«. Dan, ko je poletel v vesolje, pa je od 12. aprila 1962 državni praznik Rusije – dan kozmonavtike.

Znameniti Rus, po katerem se imenuje eden največjih kraterjev na Luni in v čast katerega so poimenovali celo njegov rodni kraj (mesto Gžatsk se danes imenuje Gagarin), je kljub svojemu odmevnemu in svetovno znanemu dosežku ostal iskren, spontan in preprost človek.

O njegovi preprostosti in simpatičnosti priča tudi obisk Gagarina pri angleški kraljici Elizabeti II, ki je ruskega kozmonavta povabila na zajtrk v Buckinghamsko palačo

Eden od novinarjev, ki se je udeležil zajtrka, je pisal: "Jurij Gagarin se ni znašel med množico jedilnega pribora." Vsi lordi so ruskega moža opazovali z velikim zanimanjem, a Jurij Gagarin se je v nerodni situaciji dobro znašel. Rekel jim je: "Jejmo po rusko!", v roke vzel največjo žlico in si z njo v krožnik naložil solato. 

Kraljica je kot vljudna dama temu menda dodala: "Gospoda, jejmo po gagarinsko!", potem pa ruskemu kozmonavtu zaupala: "Tudi sama ne vem, kateri pribor moram uporabiti, vedno mi ga namreč sproti podajajo moji lakaji."

Želite izvedeti več o Juriju Gagarinu? Obiščite našo ruska spletna knjigarna ali potujte za nami v Rusijo!

Preverite zanimiva potovanja v Rusijo!  Pripravite kovčke! Gremo v Rusijo!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.