Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

 

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Koper (укроп) – narodni ponos Rusije

Koper (укроп) – narodni ponos Rusije

15.01.2019

Pri potovanju v Rusijo in odkrivanju ruske kulinarike kaj hitro ugotovite, da je v večino ruskih jedi vključena ista začimba – koper. Ruska kuhinja je tako nasičena s koprom, da nekateri jezikoslovci šaljivo pravijo, da njegovo ime izvira iz besede "кропить", kar pomeni posipavati. Razumeli bi, da to zelišče uporabljajo le v tradicionalni ruskih jedeh, ampak ne: Rusi koper dodajajo v juho boršč, solato vinegret, tradicionalno rusko juho šči, v piroške s krompirjem pa tudi v grško solato, na italijansko pico in celo v mehiški burito. Nanj so se tako navadili, da brez kopra preprosto ne znajo.

Statistika pravi, da pravi Rus na leto poje kar 1,6 kg kopra, kar je za cel kovček zelišča! Številka pa je morda celo prenizka, saj je nemogoče zraven prišteti še ves koper, ki ga Rusi gojijo na svojih vrtičkih in ga potem prodajajo na tržnici. Vendar je to zelišče popularno le v Rusiji in ga praktično nič ne izvozijo v tujino. Nič čudnega – večina tujcev se ne le izogiba nakupu kopra, ampak ga iskreno rečeno sovraži. 

Uporaba kopra ne cveti le v oddaljenih ruskih provincah, pač pa tudi v uglednih moskovskih in sanktpeterburških restavracijah. Pri naslednjem potovanju v Rusijo bodite na to pozorni – no, ali pa ne: opazili ga boste v vsakem primeru!


Pa še nasvet Ruskega ekspresa: naredite si zalogo dišavnic in zelišč!
Tudi mi imamo radi koper in ga pogosto uporabljamo pri kuhanju ruskih jedi. Če želite še naprej spremljati naše ruske kulinarične namige ter kuhati skupaj z nami prav po rusko, vam ponujamo zelo uporaben nasvet, kako si zagotoviti zalogo svežega kopra in drugih zelišč za celo leto.

V poletnem in jesenskem času, ko je kopra v izobilju, ga zrežite in shranite v zamrzovalniku - v majhnih vrečkah za zamrzovanje hrane.

Druga možnost je, da sveža zelišča  (koprc, peteršilj ali koriander) lahko drobno nasekljajte in tesno natlačite skupaj s soljo v kozarčke za vlaganje tako, da v kozarcu ostane čim manj zraka, in ga hranite v hladilniku.

Zamrznjene in soljene dišavnice uporabimo za juhe, omakice, solate ali dušene jedi. Poskrbite za dišeči dodatek jedem, ki nas bo razveseljeval v zimskih mesecih.Pa dober tek!

< Nazaj na seznam

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.