Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja v Rusijo! Pripravite kovčke, gremo v Rusijo!

Preberi več

 
 
 

 

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Recept ruske juhe, ki je stara...pozor! več kot 1000 let!

Recept ruske juhe, ki je stara...pozor! več kot 1000 let!

08.05.2018

Tudi vam so zadišale vroče jedi, ki so bogate z vitamini in ki nas varujejo pred virusi? Ena takšna jed, bogata z vitamini, ki jo vsi dobro poznamo je jota, ki ima tudi po Sloveniji svoje različice. 

Tukaj bi lahko bi potegnili vzporednico z rusko kulinariko, kjer Rusom v hladnejšem jesenskem in zimskem času prav tako prija kislo zelje, bogato z vitaminom C. Danes pa ne bomo kuhali jote, radi pa bi vam predstavili tradicionalno rusko juho iz kislega zelja -šči, po rusko щи, ki jo v Rusiji kuhajo že zelo dolgo: vse od 9. stoletja dalje.

Ruska juha šči 
je torej juha, ki jo sestavljajo zelje – kislo ali sveže (lahko tudi kislice, koprive, repa), meso, korenje, koren peteršilja, začimbe: čebula, zelena, česen, koper, poper, lovorjev list ter kisla smetana.

Različic te okusne in zdrave ruske juhe je ogromno, lahko je vegetarijanska, s kokošjim mesom, s krompirjem, z gobami … vendar je vsem tem različicam skupna enostavna priprava. Pa gremo to priljubljeno rusko juho skuhat!

ŠČI (ruska zeljna juha)
Sestavine:
500 g mesa
500 g kislega zelja
1 čebula
1 korenček
30 g peteršilja (korenje)
2 jedilni žlici paradižnikove mezge
1 jedilna žlica moke
2 jedilni žlici masla

Priprava ruske juhe juhe ŠČI:
1. Damo kuhati mesno juho.
2. Kislo zelje damo v lonec, dodamo 1-1 ½ kozarca vode in malo masla, potem pa pokrijemo posodo s pokrovom in dušimo okoli eno uro.
3. Nato zelje zalijemo s prej skuhano mesno juho, dodamo prepraženo korenje in čebulo skupaj s paradižnikovo mezgo ter kuhamo do mehkega. Proti koncu dodamo še lovorjev list, poper, sol, narezano na kocke kuhano meso in zabelo iz moke.

Na krožniku serviramo juho šči s kislo smetano in zelišči (navadno liste peteršilja ali kopra). Zraven paše rženi kruh.

Namig Ruskega ekspresa: Tradicionalno se šči kuha brez krompirja, sodobnejša kuhinja pa vanj  lahko vključuje tudi krompir. Če ste ljubitelj krompirja, ga lahko brez skrbi uporabite. Krompir olupite in ga skupaj z zeljem kuhate do mehkega. Pa še namig za vegetarijance – meso lahko kar izpustite.

Pa dober tek!
Tudi vi radi kuhate? Izvolite, ruski recept imate! Na tržnico po zelje in v kuhinjo! Potem pa nam zaupajte, kako vam je juha šči uspela! Delite vaše izkušnje z nami in ostalimi ljubitelji ruske kulture in jezikaFotografije vaših mojstrovin in recepte nam lahko pošijete na naš e-mail. Morda jih bomo objavii na naši spletni strani.


 ŠE VEČ RUSKIH RECEPTOV:

 Da juh ni nikoli preveč so vedeli že naši slovanski predniki! Zato smo za vas izbrali še tradicionalni recept ruska juha boršč, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva. Kako je barvit, pa kako je dober! Najejte se ruskega boršča in uživajte ob njegovem okusu!

< Nazaj na recepti ruske kuhinje 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.