Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Ruska trojka | Simbol ruske duše in Rusije | Rusija.si

Ruska trojka | Simbol ruske duše in Rusije | Rusija.si

16.12.2023

Ah, trojka! Ptica-trojka, le kdo si te je izmislil? Vsak ve, le v narodu vihravem si se lahko rodila …

( pisatelj Nikolaj Gogolj)

Ruska trojka, simbol ruske duše in Rusije. Med Rusi je trojka že od samega začetka veljala za izredno priljubljeno, medtem ko je v tujcih vzbujala začudenje in navdušenje. Ti so menili, da je ni bolj drzne vožnje, kot je tista z rusko trojko.

Ruska trojka je neločljiv del Rusije, njenega življenja in vsakdana, kakor tudi zapuščina davne preteklosti. Da, žal ravno preteklosti, saj na ulicah ruskih mest, kjer se danes drenjajo le še avtomobili, ni več mogoče uzreti trojke konj. V današnjem času je vožnja z rusko trojko že prava eksotika. Kljub temu pa te občasno še popestrijo poroke, praznike in ljudska rajanja.

Trojka je stara ruska konjska vprega, ki je bila zamišljena za hitro vožnjo na dolge razdalje. Gre za edino vprego na svetu, kjer vpreženi konji tečejo na različne načine. Veliki in močni sredinski konj mora teči v hitrem in usklajenem drncu, medtem ko morata bočna konja teči v galopu tako, da imata glavi obrnjeni stran od sredinskega konja in navzdol. Pri takem načinu teka konjev vprega doseže visoko hitrost, 45-60 km/h.

Skrivnost ruske trojke je v tem, da sredinskega konja, ki teče v hitrem drncu, na sebi »nosita« bočna konja, ki ob njem tečeta v galopu, nanj pa sta pripeta z zaprežnimi vrvmi. Zahvaljujoč temu mehanizmu, se vsi trije konji počasneje utrudijo in dlje vzdržujejo visoko hitrost.

Ruska trojka se je pojavila v sredini 18. stoletja in je do pojava lokomotiv ter avtomobilov veljala za najhitrejše in najudobnejše prevozno sredstvo. Zaradi svoje hitrosti in možnosti prevoza težkih tovorov je ruska trojka postala nepogrešljiva.

S pomočjo konjskih trojk so se v državi vzpostavile hitre povezave. Tako so bile v Rusiji v začetku 18. in vse do konca 19. stoletja tudi uradno uzakonjene poštarske, kurirske in potniške trojke.

Posebnost ruske trojke je bila njena zaprega, ki so jo bogato okraševali. Še posebej pa so ljudje radi krasili komat sredinskega konja. Ta je ozaljšan z živahnimi vzorci in zvončkom zaokroževal neponovljivo podobo ruske trojke. In prav v okrasju te edinstvene vprege se kaže vsa sila narodove ljubezni do nje. Ruska trojka je tako postala simbol ruske duše in Rusije.

Spoštovani poznavalci ruskih kulturnih tradicij in Rusije! 
Le en klik vas loči od naših programov potovanj v Rusijo. Morda pa si s tem popestrite vaš dopust ali zimske počitnice v Rusiji?

Oglejte si naša aktualna potovanja Rusija, Armenija, Gruzija, Uzbekistan z Ruskim ekspresom

Vabljeni! Gremo skupaj na raziskovanje novih kultur in običajev!


< Nazaj na zanimivosti Kultura od A do Ž

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.