Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Znamenitosti Rusije | Bi znali našteti tri najhladnejša ruska kraja?

Znamenitosti Rusije | Bi znali našteti tri najhladnejša ruska kraja?

22.03.2019

Bi vedeli, kje se nahaja najhladnejša točka severnega tečaja?
Res je, v Rusiji!

Za ta status se potegujejo kar 3 ruska mesta-Verhojansk, Ojmjakon in Jakutsk (vsa tri ležijo v Jakutiji), uradno pa je ta status dodeljen ruskemu mestu Vehojansk, ki je s 1200 prebivalci pravzaprav eno od najmanjših naselij v Rusiji s statusom mesta. A to mestece ni znano le po tem.

V Guinessovo knjigo rekordov se je Verhojansk zapisal kot mesto z največjim razponom temperatur. Med absolutnim minimumom (-67,8°C) in absolutnim maksimumom (37,7°C) je kar 105,5 stopinj razlike. Res pa je, da v Verhojansku toplo vreme ne zdrži dolgo, saj se večino časa temperatura ne dvigne nad ničlo. Povprečna letna temperatura v tem odmaknjenem ruskem kraju tako znaša le −14,7 °C.

Vas je ob branju te novičke kaj zazeblo? Nič zato, Rusijo lahko spoznate tudi iz domačega kavča, kjer je prijetno toplo!

Tokrat vam predlagamo knjige za branje v ruščini, ki so obenem tudi odlični priročniki za učenje ruskega jezika.


 PREBERITE ŠE:

 Mraz -71,2 stopinji, je kaj takega na Zemlji sploh mogoče? Preberite, kako Sibirija podira svetovne rekorde

 V Sibiriji leži najgloblje in najstarejše jezero na svetu Bajkalsko jezero. Jezero je tudi ogromno, njegova površina je primerljiva s površino držav kot so Belgija, Nizozemska ali Danska. Zato mu Rusi tudi pravijo kar morje. 


< Nazaj na Rusija od A do Ž

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.