Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Letošnje 21. svetovno prvenstvo v nogometu (FIFA World Cup) bo potekalo v Rusiji.

Letošnje 21. svetovno prvenstvo v nogometu (FIFA World Cup) bo potekalo v Rusiji.

06.06.2018

Že ptički prepevajo, da bo letošnje 21. svetovno prvenstvo v nogometu (FIFA World Cup), potekalo v Rusiji. Rusija je bila kot gostiteljica tega prvenstva izbrana 2. 12. 2010 in od takrat naprej se v Rusiji z vso vnemo pripravljajo na najbolj pričakovan športni dogodek leta. Svetovno prvenstvo bo potekalo kar v 11 ruskih mestih na 12 različnih stadionih.

Rusija svetovno prvenstvo gosti prvič, prvič bo prvenstvo tudi potekalo v Vzhodni Evropi in prvič hkrati na dveh celinah - Evropski in Azijski. Zaradi posebnih zahtev FIFE je bilo v tem času potrebno zgraditi kar 6 novih stadionov, ostale pa so obnovili ali nadgradili. Med najbolj nenavadne stadione na svetu pa se je že uvrstil novozgrajeni Centralni stadion v Jekaterinburgu, kjer del tribune streha sploh ne prekriva. Otvoritvena in zadnja, finalna tekma bosta potekali v ruski prestolnici Moskvi, na znamenitem moskovskem stadionu Lužniki. Pomerilo se bo 32 reprezentanc, slovenske reprezentance pa na žalost ne bo med njimi.

Uradna maskota nogometnega svetovnega prvenstva 2018, ki ga bo gostila Rusija, bo po izboru navijačev volkec, ki so mu nadeli ime Zabivaka.

V Ruskem ekspresu smo za vas pripravili kratko predstavitev vseh 11 ruskih mest, kjer bo svetovno prvenstvo v nogometu 2018 potekalo. Mesta, kjer bo med 14. junijem. in 15. julijem 2018 potekalo 21. svetovno prvenstvo v nogometu, so Moskva, Sankt Peterburg, Kaliningrad, Volgograd, Kazan, Nižnji Novgorod, Samara, Saransk, Rostov na Donu, Soči ter Jekaterinburg. Mi pa vam na kratko predstavljamo vseh 11 ruskih mest, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo v nogometu.

Moskva je glavno mesto Rusije in je z 12,5 milijona prebivalcev tudi največje rusko mesto. V letopisu se Moskva kot majhno mestece prvikrat omenja v letu 1147. Leta 1389 je prvič postala prestolnica Rusije. Nahaja se ob reki Moskvi, po kateri je tudi dobila ime, v vzhodnoevropski ravnini, v porečju rek Volge in Oke. Je pomembno turistično središče Rusije, saj ima Moskva veliko kulturnih znamenitosti: Kremelj z velikim zvonom in topom, Rdeči trg s cerkvijo Vasilija Blaženega, Tretjakovsko galerijo, Novodevičji samostan, katedralo Kristusa Odrešenika ter znamenito trgovino ob Rdečem trgu GUM, v kateri najdete najokusnejši sladoled v Moskvi. Prava paša za oči pa je tudi sprehod po znameniti ulici Arbat ali vožnja z metrojem, predvsem pa ogled nekaterih neverjetno lepih metro postaj. V Moskvi domuje tudi znameniti Bolšoj gledališče, ki pogosto gostuje tudi v Ljubljani. Obvezno morate poskusiti znamenito rusko juho boršč (iz rdeče pese in zelja), pelmene (podobni idrijskih žlikrofom) ter piroške ali sirnike (za sladico). Nikar pa ne pretiravajte z vodko, poleti raje posezite po osvežujočem ruskem pivu ali kvasu (brezalkoholni napitek). Domače pa boste brez dvoma razveselili z rusko kučmo, matrjoškami (ruska babuška), porcelanom, steklenico prave ruske vodke ali rusko čokolado priznane moskovske tovarne Rdeči oktober (Красный Октябрь).

Sankt Peterburg je drugo največje mesto v Rusiji. Leta 1703 ga je osnoval ruski car Peter Veliki, po katerem je mesto tudi dobilo ime. Ko ga boste obiskali, vam bo jasno, zakaj mestu pravijo tudi Severne Benetke. Obvezno si oglejte svetovno priznani Ermitaž, umetnostni in kulturno-zgodovinski muzej, ter se sprehodite po Nevskem prospektu in obiščite kavarno z edinstvenim pogledom na zgodovinsko središče Sankt Peterburga. Zanimiva sta tudi muzeja Kunstkamera, muzej 900-dnevnega obleganja Leningrada, slikovita cerkev Spas na krvi in nešteto zanimivih mostov. V Sankt Peterburgu je živelo in ustvarjalo veliko znamenitih imen iz sveta književnosti in umetnosti: Aleksander Puškin, Fjodor Dostojevski, Sergej Jesenin, Marina Cvetajeva, Petr Čajkovski in še mnogo drugih. V Sankt Peterburgu se tudi nahaja znameniti Mariinski teater, ki je prav tako že večkrat gostoval v Ljubljani. Če imate čas, pa se zapeljite do Petergofa, carstvo parkov in fontan, ki ga mnogi primerjajo s francoskim dvorcem Versailles. Ne spreglejte tudi priložnosti za obisk mesta Carsko selo ter Katariniske palače, v kateri se nahaja osmo čudo sveta Jantarna sobana. in In ker boste v Peterburgu ravno v času belih noči, izkoristite tudi noč in se podajte na ogled dvigovanja mostov, ki je prava turistična atrakcija. V Sankt Peterburgu varijo tudi znamenito pivo Baltika. 

 

Sankt Peterburg je drugo največje mesto v Rusiji. Dvorni trg in svetovno priznani muzej Ermitaž.
Foto: arhiv Ruski ekspres.

Kaliningrad je pristaniško mesto in ruska enklava, najbolj zahodni del Rusije, ki leži med Poljsko in Litvo ob Baltskem morju. Tu si obvezno oglejte muzej jantarja, muzej Svetovnega oceana, sprehodite se po slikoviti Ribiški vasici, muzej-podmornico, zgodovinski muzej Kraljevska vrata ter katedralo, v kateri lahko obiščite grob Imannuela Kanta. Obvezno svoji dragi kupite ogrlico iz jantarja, priporočamo!Foto: gelio

Volgograd (nekdaj Stalingrad) je milijonsko mesto, ki leži ob reki Volgi, na jugo-vzhodu evropskega dela Rusije. Znano je predvsem po znameniti in odločilni bitki za Stalingrad v času druge svetovne vojne. Zaradi požrtvovalnosti prebivalstva in vojakov ima naziv "mesto heroj". S tem v zvezi je tudi glavna znamenitost mesta Mamajev kurgan, ki se nahaja na hribu nad mestom in predstavlja spomeniški ansambel junakom bitke za Stalingrad. Najbolj znan je spomenik "Mati domovina kliče!", ki je visok 52 m in težak 7900 ton. Lepo pa se je sprehoditi tudi po glavnem nabrežju reke Volge s fontano "Umetnost". Če pa ste nepoboljšljivi romantik, ki rad gleda zvezde, pa si obvezno oglejte Volgograjski planetarij. Slikovita je tudi Kazanska katedrala. Iz Volgograda pa lahko prinesete prelepe pletene stvari iz ovčje in kozje volne. Ne pozabite pa vzeti s seboj sredstva proti komarjem.

Glavna znamenitost mesta Volgograd -Mamajev kurgan.

Kazan je glavno mesto avtonomne republike Tatarstan in se nahaja ob sotočju rek Volge in Kazanke. Je pomemben kulturni, zgodovinski, znanstveni, ekonomski in športni center Rusije. Glavne znamenitosti pa so park Tisočletja (park Milenium), kjer se je prijetno sprehajati, trg Svobode z ogromnim spomenikom Vladimirju Leninu, park Črno jezero, kjer si lahko odpočijete, trg sultana Galijeva, Grajski trg, v samem centru pa je ogromen Kazanski kremelj, ki je uvrščen na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO. Iz Kazana si lahko prinesete spominke kot so: lepe lesene posode, čajni servis, punčke v narodni noši, zdravilna mazila iz več deset zelišč, sadja in korenin.

Nižnji Novgorod je četrto največje mesto v Rusiji, ki leži ob sotočju rek Oke in Volge. Ustanovljeno je bilo daljnega leta 1221, torej tu lahko pričakujemo ogromno kulturno-zgodovinskih znamenitosti: nižnenovgorodski kremelj iz začetka 16. stoletja s prelepim razgledom na Volgo in mesto, nedaleč stran so Čkalovske stopnice, ki so mimogrede najdaljše stopnice v Rusiji, zgrajene v obliki osmice. Veliko različnih muzejev, dvorcev, zgradb: muzej stare tehnike in inštrumentov, državni umetnostni muzej, zgradba državne banke, katedrala Aleksandra Nevskega ... Kaj pa boste prinesli iz Nižnega Novgoroda? Obvezno lesene izdelke (vaze, škatle, žlice), pobarvane v stilu hohlome, matrjoške (babuške), za dekleta pa čipke iz mesta Balahna ali gorodetske medenjake ali kakšno slastno čokolado.

Kremelj, Nižnji Novgorod (začetek XVI st.)

Samara se nahaja v ruskem srednjem Povolžju (na širšem območju reke Volge) ob sotočju rek Samare in Soke. To rusko mesto je bilo ustanovljeno leta 1586. Od leta 1935 pa vse do l. 1991 se je imenovala Kujbišev. Samara slovi po najdaljšem rečnem nabrežju in najvišji železniški postaji v Evropi ter največjem trgu (Kujbišev trg) v Evropi. Slovenci poznamo mesto predvsem po avtomobilih Lada Samara, ki so jih izdelovali nedaleč stran. Obvezno si oglejte tovarno znamenitega ruskega piva Žigulevsko, kjer ga kuhajo že od leta 1881. Zanimiv je tudi vesoljski muzej, ki ga boste opazili že od daleč. Sprehodite se po slikovitem nabrežju reke Volge, se v njej okopajte ali lovite ribe. Lahko pa si ogledate bunker ruskega voditelja Stalina, ki sega kar 37 metrov v globino, in ga sicer sam Stalin nikoli ni uporabljal, je pa bil pripravljen za primer, če bi Moskva v drugi svetovni vojni padla in bi se moralo vodstvo umakniti, tako je bila Samara mišljena kot nadomestna prestolnica Rusije. S seboj pa lahko odnesete maketo znamenite sovjetske rakete "Sojuz" ali maketo katerega izmed ruskih avtomobilov, pivo Žigulevskoje ali čokolado Rossija. Svoje potovanje v Samari pa lahko zaključite s križarjenjem po reki Volgi in se v Moskvo vrnete po rečni poti.

Samara slovi po najdaljšem rečnem nabrežju. Foto: gelio

Saransk, prestolnica republike Mordovija, ustanovljeno je bilo leta 1641, in se prav tako nahaja v porečju reke Volge. Od Moskve je oddaljeno 630 km. Najbolj je znano po svojih športnikih. Ni veliko mesto, premore pa kar nekaj cerkva, parkov, živalski vrt in spomenik Puškinu in Pugačevu. Tu lahko občudujete zgradbe carske in sovjetske Rusije. Oglejte si mordovsko etno vas. Slikovit je tudi Katedralni trg. Iz Saranska lahko odnesete lutko v mordovski narodni noši, prte ali oblačila z značilnimi vzorci, glinene izdelke (čajnike, skodelice, zvončke ...).

Rostov na Donu je nekakšna južna prestolnica Rusije. Ustanovljen je bil leta 1749, leži ob reki Don, 46 km od njenega izliva v Azovsko morje, 1092 km od Moskve. Velja za pomemben transportni vozel na jugu Rusije. Od tu prihajajo tudi strašni in pogumni Donski kozaki. Tudi tu imajo prekrasno urejeno nabrežje, kjer se da prijetno sprehajati in obenem občudovati reko Don. Če še niste videli delfinov, obvezno zavijte na predstavo z delfini v "delfinarij", lahko pa si privoščite celo plavanje z njimi. V Rostovu na Donu se nahaja tudi eden izmed večjih v Rusiji živalskih vrtov. Sprehodite se po slikovitem Teatralnem trgu ter centralni tržnici. V Rostovu so pred kratkim odprli tudi vodni park, kjer se lahko v vročini osvežite. Če pa vas zanimajo vlaki, pa si oglejte muzej parnih lokomotiv.

Iz Rostova na Donu lahko prinesete karkoli povezano s kozaki: kozaški kaftan, pas, kapo ali bič, semikarakovsko keramiko, buteljko šampanjca ali rdečega vina.

Soči, priljubljeno obmorsko mondeno letovišče v Rusiji, imamo Slovenci še vedno v lepem spominu, saj so tu potekale predzadnje zimske olimpijske igre, s katerih smo Slovenci prinesli kar 8 medalj. Soči je rusko pristaniško, predvsem pa letoviško mesto, ki leži na bregu Črnega morja pod mogočnimi kavkaškimi gorami in je od Moskve oddaljeno 1700 km. Neuradno ga imenujejo tudi kot poletno, južno in letoviško prestolnico Rusije. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1864. Soči je znan po svoji prijetni in zdravilni klimi. Gorski grebeni kavkaških gor ščitijo Soči pred ledenimi severnimi vetrovi. V poletnih mesecih je povprečna temperatura ob Črnem morju +26,5 stopinj Celzija, povprečna temperatura vode pa + 24,5 stopinj Celzija. Zima pa je mila, skoraj brez snega, povprečna temperatura pa se giblje okoli + 8 stopinj Celzija - je pravo nasprotje mrzle ruske Sibirije. V Sočiju si oglejte enega lepših botaničnih vrtov v Rusiji, morsko postajo, ocenarij, delfinarij, olimpijski park z znamenitimi stadioni, park Riviera, Stalinov vikend, dirkališče in drugo. Iz Sočija se je najbolje vrniti s steklenico dobrega vina, z dišečimi začimbami, škatlico črnega ali zeliščnega čaja.

Foto: Airgorod

Jekaterinburg leži 1667 km vzhodno od Moskve na vzhodnem pobočju Srednjega Urala ob reki Iset in predstavlja nekakšno okno v Sibirijo in Azijo. Je veliko transportno in logistično središče ob transibirski železnici. Ustanovljeno je bilo leta 1723 in danes velja za eno največjih gospodarskih središč na svetu. Če se povzpnete na razgledno ploščad poslovnega centra Visotsky boste od tam lahko uživali v prelepem razgledu na mesto. Sprehodite se do jeza na ribniku reke Iset in uživajte v sprehodu in slikoviti okolici. Ogledate si lahko tudi Muzej vojaške tehnike, se slikate pri obelisku "Evropa-Azija", če pa ste računalniški navdušenec pa si oglejte nenavaden spomenik tipkovnici. Pravi biser pa je Uralski geološki muzej. Verjetno boste najbolj zadovoljni, če iz Jekaterinburga prinesete zanimive kamne, ki jih pridobivajo v rudnikih na Uralu. Vedeti pa morate, da znamenitega zelenega malahita na Uralu ne pridobivajo že več kot 50 let. Če še niste vedeli, je Jekaterinbur povezan s tragičnim dogodkom v ruski zgodovini -tu je l. 1918 bila ustreljena družina zadnjega ruskega imperatora iz dinastije Romanovih Nikolaja II . Po dolgem času (l. 1998) so bili posmrtni ostanki carjeve družine premeščeni v Sankt Peterburg, v cerkev Sv. Petra in Pavla v Petropavlovski trdnjavi.

V Jekaterinburgu si poiščete kak spominek s carsko tematiko (na primer prelepe čajne servise s carskimi emblemi). Ne bosta vas razočarala tudi znamenita tavoložskaja keramika in sisertskij porcelan.

< Nazaj na Ruska kultura in umetnost od A do Ž

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.