15.06.2019
Majoneza se v Ruskem imperiju pojavila na prehodu iz 19. v 20 stoletje, svoje pristne podpornike pa je dobila v času Sovjetske zveze.
Ker je mesa in mlečnih izdelkov primanjkovalo, sestavin za majonezo pa je bilo dovolj in izdelava cenovno ugodna, je njena proizvodnja v Rusiji postala masovna. Majoneza je tudi zelo univerzalna in so jo lahko dodali skoraj vsaki jedi, ni se hitro pokvarila in zato so jo uporabljali povsod – od delavskih menz do domače kuhinje.
Popularna pa je tudi dandanes. Povprečni Rus poje 2,5 kg majoneze na leto v vsakršnih jedeh: kot prilogo, omako ali celo kot namaz na kruhu. Še posebej nujna pa je v ruskih solatah kot predjedeh – te ne manjkajo nobenemu prazničnemu kosilu.
Statistika kaže, da samo profesionalne kuhinje letno porabijo 135–160 tisoč ton majoneze. V ruskih trgovinah prodajo neverjetnih 687 tisoč ton majoneze na leto, napovedi pa pravijo, da bo ta številka do leta 2022 poskočila na kar 803 tisoč ton!
Ne glede na to, ali majonezo obožujete ali ne: ko boste potovali v Rusijo, jo brez slabe vesti okušajte in uživajte v pristnih okusih ruske kulinarike!
ŠE VEČ RUSKIH RECEPTOV:
Rusi praktično nobenega praznika ne praznujejo brez "Ruske solate", ki je zelo podobna "naši" francoski solati, ki je pogosta tudi na naših mizah. Le kako je možna takšna podobnost? Če vas zanima, kako pravilno: Ruska solata ali francoska, berite dalje, presenečeni boste!
Sirniki, ruska sladica iz skute- recept za zelo okusno, zdravo in za vašo postavo skoraj neškodljivo sladico.
< še več rusija zanimivosti od a do ž