Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Ruska kultura od A do Ž
Ruska kultura od A do Ž
 
 
 
 
 

Simboli Rusije | Ruska BABUŠKA matrjoška, prinašalka družinske sreče in ljubezni

Simboli Rusije | Ruska BABUŠKA matrjoška, prinašalka družinske sreče in ljubezni

14.10.2021

Vsi ljubitelji ruske kulture in ruščine zagotovo poznate tradicionalno rusko igračo babuško matrjoško.

Pa ste vedeli, da ruska babuška ni le igrača in tradicionalni spominek iz Rusije, ampak v sebi nosi tudi globlji pomen? Babuške so namreč simbol ljubezni, sreče in družinske blaginje.

Prav zaradi tega so lahko zelo lepo darilo za vas ali vašo prijateljico, ki se uči rusko, za rojstni dan, za dober in srečen začetek šolskega leta in seveda za prihajajoči božič in izvirno darilo za novo leto. Pred vami je edinstvena priložnost, da zase in svoje najdražje kupite to unikatno in ročno poslikano rusko lepotico kar na domačih tleh, v Sloveniji. Obiščite spletno trgovino Ruskega ekspresa, kjer boste lahko kupiti ruske babuške matrjoške različnih velikosti in barv!

Babuška, ta ruska lepotica, je osvojila srca ljubiteljev narodnih igrač in lepih spominkov po celem svetu. V današnjem času je babuška (Rusi ji pravimo "matrjoška") ne samo narodna igrača in ohranjevalka pristne ruske kulture, je tudi spominek za turiste; nepozabna ruska ročno pisana lutka, ki ima na svojem predpasniku natančno izrisane igrive scene, prizore iz ruskih pravljic in podobe raznih znamenitosti; je tudi iskani predmet zbirateljev.

Od kod prihaja ruska babuška matrjoška?
Babuška pa ne obstaja že od nekdaj, kakor mislijo mnogi. Obliko ji je dala figurica budističnega modreca Fukuruma, ki so jo v Rusijo prinesli konec 19. st. z enega od japonskih otokov. Figurica starega modreca je imela podolgovato glavo in dobrodušen obraz ter kot tak vdihnil podobo prekrasni igrački, ki je navdušila ruske mojstre.  

Kako pravilno - babuška ali matrjoška?
Od kod pa pravzaprav izvira beseda babuška (matrjoška)? Nekateri ruski zgodovinarji so prepričani, da ime izhaja iz enega najbolj priljubljenih in razširjenih ruskih imen: Maša, Manja ipd. Spet drugi trdijo, da izhaja iz ruskega ženskega imena Matrjona, v osnovi katerega lahko najdemo latinsko besedo »mati«. Sčasoma se je ime posplošilo in začelo označevati prekrasno ročno poslikan leseni izdelek. In še danes matrjoška ostaja simbol materinstva, ljubezni, plodnosti, ženske sreče in družinskega blagostanja.

Izdelujejo jih iz dobro posušenega lesa lipe ali breze. Rezljanje lesenih babušk je filigranska umetnost, ki se je ruski mojstri učijo dolga leta, nekateri se naučijo rezljati babuške celo na slepo. Pred poslikavo babuško premažejo z osnovno barvo, po slikanju pa polakirajo. Najprej se poslika babuškin obraz in predpasnik, nato pa še pisan sarafan (tradicionalna ruska obleka brez rokavov) in ruta. 

V Rusiji obstaja nekaj mest in vasi, ki so prav znana po tradicionalnem izdelovanju babušk. Eden iz osnovnih ruskih središč izdelovanja in poslikave babušk je mesto Semjonovo. 

Semjonovske babuške, ki so izdelane v mestu Semjonov v Moskovski regiji, ki je zlahka prepoznati po čudovitem šopku raznobarvnih rož na predpasniku. Bližina Hohlome je v marsičem opredelila posebnosti v poslikavi semjonovske babuške. Ruski mojstri so se z rezbarjenjem babušk v Semjonovem ukvarjali že v davnih časih. V svojih poslikavah se semjonovski mojstri opirajo na tradicijo Stare Rusije. V današnjih časih umetniki izdelovalci ruskih matrjošk uporabljajo pri poslikavi predvsem tri barve – rdečo, modro in rumeno, ki se ujemajo z barvami rutice, sarafana in predpasnika.

Kje kupiti rusko babuško -matrjoško?
Prav v tej sloviti ruski tovarni v mestu Semjonov, ki se ponaša z več kot 100 letno tradicijo izdelave babušk, mi nabavljamo te ruske lepotičke za našo spletno trgovino Želite v svojem domu imeti znamenito semjonovsko babuško? Obiščite spletno trgovino Ruskega ekspresa, kjer boste našli  ruske babuške matrjoške različnih velikosti in barv!

Semjonovske babuške, ki so izdelane v mestu Semjonovo, je zlahka prepoznati po čudovitem šopku raznobarvnih rož na predpasniku. Odlikujejo se po svoji "prostornosti". Tradicionalno babuška vsebuje od 5 do 12 lutk. Ena najbolj prostornih babušk v Rusiji je bila izdelana prav  v Semjonovem in je bila sestavljena kar iz 72 lutk. Največja je merila cel meter v višino! Najbolj severna babuška v Rusiji pa je vjatska babuška. Te znamenite babuške živih barv so kupovali celo člani carske družine.

V babuški se prepletata umetnost ruskih mojstrov in neizmerna ljubezen do ruske narodne kulture, in vsakič, ko izgovorimo besedo "babuška ali matrjoška", pomislimo na veselo rusko deklico v narodni noši živih barv, ki predstavlja družinsko srečo, materinstvo in ljubezen.

Pred vami je edinstvena priložnost, da zase in svoje najdražje kupite to unikatno in ročno poslikano rusko lepotico kar na domačih tleh, v Sloveniji. Obiščite našo rusko spletno trgovino, kjer boste našli lepo darilo -rusko babuško matrjoško ter učbeniki ruščine in ruske knjige! ŠE VEČ O RUSKIH TRADICIJAH:

Ruske babuške - matrjoške | Pitje čaja po rusko | Kulturne tradicije Rusije

Simboli Rusije. Breza in zakaj ji pravijo "rusko drevo"

< Nazaj na rUSki običaji in tradicije

 

Bodite na tekočem, prijavite se na naše novičke!

Ne zamudite novic iz sveta KULTURE in zgodovine ter skupaj z nami potujte v Rusijo, Gruzijo, Armenijo, Uzbekistan, preizkušajte zanimive jedi, sodelujte v nagradnih igrah, prebirajte KNJIGE v ruščini, pridite na POTOPISNI VEČER... in še in še.
Vabljeni!

 P.S. Pišemo le takrat, ko imamo kaj povedati. Od prejemanja novic se lahko odjavite le z enim klikom!

    1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.