Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Skupaj odkrivajmo čare in lepote dežel!
Skupaj odkrivajmo čare in lepote dežel!
 
 
 
 
 
PREMIERNI program!

Uzbekistan | Poletne pustolovščine na Svilni cesti | 9 dni

Termin: 1.-9.6.2024, 9 dni, vsebinsko bogat program
Uzbekistan | Poletne pustolovščine na Svilni cesti | 9 dni
Termin: 1.-9.6.2024, 9 dni, vsebinsko bogat program

Cena: 1890 €

Status: ZAGOTOVLJEN odhod! 

 
 
 

Potovanje v Uzbekistan: poletne pustolovščine na Svilni cesti

Datum potovanja: 1.-9.6.2024, 9 dni
Prevoz: let iz domačega Brnika 
Min. število potnikov: 26 oseb
Čas za prijavo: do 12. maja oz. do zapolnitve prostih mest
Cena VSE vključeno na osebo pri najmanj 26 potnikih - 1.890  / polpenzion Plus
Avtor programa in organizator potovanja: potovalna agencija Ruski ekspres

Status potovanja: ZAGOTOVLJEN ODHOD! Pohitite, polnimo ZADNJA PROSTA MESTA!

VSE dogodivščine (vstopnine, ekskurzije, prevozi, prehrana / polpenzion) po programu Uzbekistan so vključene v cenobrez doplačil in skritih stroškov na poti.

Vabljeni na potovanje v poletni Uzbekistan! Skupaj raziščimo zgodovinska mesta na sloviti Svilni cesti: Bukharo, Samarkand in Taškent.  To zanimivo raziskovanje uzbeških mest bo zagotovo eno med najbolj priljubljenimi, saj nas popelje v najbolj slikovita in zanimiva mesta v Uzbekistanu. Uživajte v sodobnosti Taškenta, starih spomenikih Samarkanda, spokojnosti in zgodovini Buhare, pri tem pa kar najbolje izkoristite svoj čas in denar!

Tukaj domujejo prijazni in srčni ljudje, ki močno spoštujejo svojo zgodovino in kulturno dediščino. Zato gremo tudi mi obiskat ta dragulj na Veliki svilni poti. Pripravite kovčke, gremo v Uzbekistan z Ruskim ekspresom!

1. dan: Ljubljana – Istanbul – Taškent (obrok na letalu)
V zgodnjih jutranjih urah zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledi registracija in ob 8:50 uri zjutraj odhod letala proti Istanbulu, od koder nadaljujemo pot v glavno mesto Uzbekistana, Taškent.


2. dan: Taškent, prestolnica Uzbekistana.
Preplet starodavne zgodovine in sodobnega mesta. (zajtrk, kosilo)
Po zelo zgodnjem jutranjem pristanku v Taškentu (00:50) se odpeljemo do našega hotela. Jutranja zgodnja namestitev v hotelu, osvežitev in pošten počitek. Sledi zajtrk v hotelski restavraciji, nato pa se odpravimo na oglede starodavne prestolnice Uzbekistana-čudovitega Taškenta.

Spočiti in radovedni se najprej odpeljemo na ekskurzijo v uzbeški prestolnici. Raziskovanje Taškenta pričnemo z obiska kompleksa Velikega Imama z grobnico znanstvenika, poznavalca Korana in pesnika Hazrati Imama. Tukajšnja mošeja ima bogato knjižnico starih rokopisov ter najstarejši na svetu Koran kalifa Usmana, ki je edini ohranjeni izvirni rokopis Korana

Nato se sprehodimo po aveniji Broadway, ki povezuje dva najbolj pomembna in najlepša taškentska trga: Trg Amir Temur in Trg neodvisnosti. Taškentski Broadway je priljubljeni kraj za oddih domačinov, ki ga lahko primerjamo s Pariškim Montmartrom ali ulico umetnikov Arbat v Moskvi. Sprehodimo se tudi mi med uličnimi slikarji, umetniškimi galerijami, kavarnami in trgovinicami s spominki. Prava paša za oči!

Čas je za kosilo! Se odpeljemo v lokalno restavracijo na kosilo s tradicionalnimi jedmi uzbeške kuhinje. Nazdravimo tudi z uzbeškim vinom za dober začetek potovanja v Uzbekistan!
Sledi vodena ekskurzija v muzej, ki si zasluži našo posebno pozornost. Uzbekistan je ena najstarejših držav z izjemno bogato kulturo. Z njo se lahko tudi mi seznanimo, ko obiščemo Muzej uporabne umetnosti, ki se ponaša z bogatimi zbirkami in več kot 4000 zgodovinskimi eksponati: starodavna oblačila, mojstrsko narejene izdelke iz lesa, keramike, zlata, dragocene vezenine, kovance itd.

Za lep zaključek našega raziskovanja Taškenta bomo občutili mavrico začimb legendarnega Čorsu bazarja, enega največjih bazarjev v Uzbekistanu. Nahaja se v starem delu Taškenta in je bil znan že v srednjem veku, saj je bil zelo pomemben del poti na Veliki svileni cesti. Bazar Čorsu je zagotovo najbolj priljubljena gastronomska točka na zemljevidu Taškenta, kjer lahko za malo denarja poskusimo vse uspešnice uzbeške kuhinje in se preizkusimo v barantanju za ugodnejšo ceno! 
Prevoz do hotela. Nočitev.

3. dan: Taškent -Buhara, biser islamske arhitekture! (zajtrk, kuharska delavnica. Folklorna predstava z večerjo). Vlak.
Po zajtrku v hotelu odidemo na železniško postajo, od koder se z vlakom odpeljemo v Buharo.

BUHARA je eno najstarejših mest v osrednji Aziji, pravi arhitekturni in zgodovinsko-kulturni biser, ki je ohranil edinstvene arhitekturne spomenike vseh zgodovinskih obdobij vse od IX. stoletja dalje. Buhara, ki ji pravijo tudi »Biser islamske arhitekture« in »Benetke vzhoda« opevajo številni pisatelji in pesniki zaradi edinstvenih spomenikov, svetih krajev, mavzolejev, minaretov in barvitih mošej!

Po prihodu se odpravimo v zgodovinski del Buhare, na obisk k domačinom na tradicionalno kosilо, kje se bomo udeležili še krajše kulinarične delavnice in se preizkusili v vlogi kuharskih mojstrov. Pripravili bomo prave uzbeške mante, ki jih bomo skupaj z našimi gostitelji naredili iz finega tankega testa in sočnega mesnega nadeva. Najprej jih bomo pod budnim očesom mojstra skuhali, nato pa skupaj uživali ob degustaciji te okusne jedi!

Po kosilu se odpeljemo v hotel in se namestimo v udobnih sobah. Kratek čas za osvežitev. Se odpravimo na ekskurzijo Orientalska pravljica. Sprehodimo se po slikovitih ulicah starega mesta, na katerih bomo srečali pisane mošeje in stare judovske hiše in četrti, srednjeveške hamame (kopališča), na vsakem koraku pa nas bodo obkrožale barve, vzorci, omamne dišave in okusi – v Buhari zares začutimo duh časa.

Obiščemo mogočno trdnjavo Ark – najstarejšo arhitekturno stvaritev Buhare in simbol vladarjev, ki je bila v srednjem veku kraj, kjer se je za obzidjem nahajala emirjeva palača, kovačija, mošeja, vladnii uradi, skladišča, trgovine, zapori in trg za javna srečanja. Nato pa pohitimo na na sprehod in ekskurzijo z ogledom zelo lepega kraja in arhitekturnega kompleksa ob vodi Labi- Hauz (kar pomeni "pri rezervoarju").

Potem pa skupaj gremo na tradicionalno večerjo in folklorno predstavo v eno od prelepih medres, ki je zaradi bogatih mozaikov in pisanih okraskov s podobami feniksov, jelenov in človeka-sonca, nezamenljiva v celotni Buhari. 
Prepustimo se tej lepoti in uživajmo v nacionalnih plesih deklet ob spremljavi žive glasbe in okusnih jedeh. Res krasen zaključek našega prvega dne v edinstveni Buhari! 
Prevoz do hotela, nočitev.

4. dan: Buhara (zajtrk, kosilo)
Po zajtrku se bomo odpravili na ekskurzijo, na kateri bomo nadaljevali naše raziskovanje Buhare. Odkrivanje Buhare pričnemo z obiskom enega najbolj nenavadnih spomenikov in ene najstarejših zgodovinskih znamenitosti Buhare- mavzolej Samanidov (9.-10.st.), zadnje počivališče takratnih zelo priljubljenih vladarjev vzhodne dinastije Samanidov, ki jo prepoznamo po originalnih rezbarijah in dekorativnih elementih iz rumene opeke.

Na znamenitem trgu Registan obiščemo kompleks, kjer kraljuje edinstvena mošeja Bolo Hauz. Ravno tu je sam buharski emir opravljal molitve skupaj z več tisoč verniki. Obstaja še eno ime za to elegantno mojstrovino - "Mošeja štiridesetih stebrov": 20 stebrov podpira strop, 20 stebrov se zrcali na bližnji vodni površini. Znana je po svojih tankih lesenih stebrih in stopu, okrašenem s čudovitimi poslikavami in rezbarijami.

Nas pa že čaka obisk Muzeja narodnih lutk-marionet. Lutkovni muzej v Buhari je prijeten prostor z edinstveno zbirko uzbekistanskih lutk; in ne otroških, ampak pravih gledaliških lutk. Obiščemo muzej in med več kot stotimi podobami uzbeških folklornih likov, morda zagledamo sebe, našega sorodnika ali soseda.

Sledi obisk več sto let stare kovaške delavnice ter ogled starodavnih eksponatov in njihovih sodobnih kreacij. Noži iz zlitine titana, narejeni v tukajšnji kovačnici, imajo tako rekoč doživljenjsko garancijo »ostrine«, saj ne potrebujejo brušenja in imajo podeljen UNESCO-v certifikat. Nož, če ga kupite v Buhari, bo dobro služil še vašim vnukom.

Kosilo v restavraciji in uživanje v tradicionalnih jedeh Uzbekistana. 
Prosti čas za samostojne oglede znamenitosti in nakupe. Prevoz do hotela, nočitev.

5. dan:  Bukhara – Samarkand (zajtrk, večerja). Avtobus /270 km
Zajtrk v hotelu. Odjava iz hotela. S kovčki se zberemo v avli hotela. Danes se bomo odpeljali v Samarkand.
Najprej se zapeljemo v okolico Buhare in obiščemo dvorec
Sitorai Mohi-Hosa – podeželsko rezidenco zadnjega emirja Buhare (19. st), ki ji zaradi lepote in bogatih dekoracij pravijo Palača, podobna zvezdam in luni. Tudi mi gremo obiskati palačo Buharskega emirja, paviljon kneginje Olge in harem, okrašen z ogledali iz slavnih Benetk.Gremo obiskat jemajočo dih Vzhodno pravljico! 

Zatem se odpeljemo z našim avtobusom do Samarkanda, kamor prispemo v popoldanskih urah. Na poti si vzamemo nekaj prostega časa za samostojno kosilo in krajši počitek.
Po prihodu v Samarkand prevoz do hotela in namestitev. 

Ne ne, ne gremo še spat. Tukaj se naše raziskovanje Uzbekistana nadaljuje! Malo se osvežimo in odidemo na večerjo v dobro lokalno restavracijo!

Večerja v restavraciji, kje bomo poskusili tradicionalne jedi Samarkanda. Bi radi občutili, kako je lep večerni Samarkand?
Po večerji se bomo sprehodili do razgledne ploščadi ob trgu Registan in skupaj doživeli čarovnijo nočnega mesta. Pripravite fotoaparate! 
Prevoz do hotela. Nočitev.

6. dan: Samarkand, mesto turkiznih kupol in minaretov! (zajtrk, kosilo)    
Zajtrk v hotelu. Danes nas čaka pravo doživetje in srečanje z ljudskimi običaji in tradicijami!  Samarkand- mesto, ki je znano po mošejah in mavzolejih in je povezano z zgodbami in legendami o Džingiskanu, Aleksandru Velikemu... in ki po mnenju poznavalcev in številnih popotnikov spada med najlepša mesta na svetu. Skozi Samarkand je v starodavnih časih tekla Velika svilna cesta - trgovska pot, ki je povezovala Kitajsko s sredozemskimi državami. Samarkand je mesto turkiznih kupol in segajočih v nebo minaretov, kulture in lokalnih kulinaričnih presežkov. Tukaj bomo spoznali najbolj atraktivne kotičke in znamenitosti mesta. Ste pripravljeni? Pa gremo!

Najprej si ogledamo blagovno znamko Samarkanda - Trg Registan in tri medrese Tilya-Kari, Ulugh Bega in Sherdor. Nato se sprehodimo skozi orientalski bazar Siab- najstarejši bazar Samarkanda, eden največjih in najstarejših bazarjev v Uzbekistanu in osrednji Aziji. Še vedno velja, da moramo za ceno barantati!

Mi pa nadaljujemo našo pot in se zapeljemo v lokalno avtentično naselje z orientalskim koloritom, kjer bomo doživeli pravi stik z uzbeško kulturo in tradicijami. Udeležili se bomo priprave najbolj znane nacionalne jedi -pravega samarkandskega pilava ter nato skupaj uživali v pojedini. Pripravite se na edinstveno izkušnjo!

Ste že morda slišali za edinstveno samarkandsko tovarno svilenega papirja? Tu se bomo udeležili prikaza starodavne srednjeveške mojstrske obrti in edinstvene tehnologije ročno izdelanega svilenega papirja iz lesa murve. Pustimo se presenetiti!

Se vrnemo v Samarkand. Prosti čas. Nočitev. 

7. dan: Samarkand (zajtrk, kosilo. Gledališče narodnih noš).
Zajtrk v hotelu. Nadaljujemo z raziskovanjem Samarkanda. Mojstrovina srednjeazijske arhitekture je katedralna mošeja Bibi- Khanum, ki je bila zgrajena v čast Tamerlanove ljubljene žene, je eden največjih in najpomembnejših verskih spomenikov islamskega sveta. Arhitekturni spomenik, ki je nastajal v letih 1399-1404, spada med največje v celotni osrednji Aziji. Mošeja je bogato okrašena z mozaikom, nacionalnimi ornamenti, marmorjem in poslikavami. Gremo jo obiskat! 
Nato se sprehodimo do mavzoleja "Živega kralja" in obiščemo veličastnoin zelo lepo okrašeno nekropolo Shakhi-Zinda  - srednjeazijski duhovni in verski romarski center, kjer naj bi bil pokopan bratranec preroka Mohameda.

Kosilo v lokalni restavraciji s pokušino uzbeških jedi.
Nadaljujemo z našo ekskurzijo v Samarkandu. 
Ali veste, komu pravijo "Znanstvenik na prestolu"? Odgovor bomo izvedeli, ko obiščemo observatorij velikega Ulugbega, enega najpomembnejših observatorijev srednjega veka, ki ga je dal zgraditi učenjak Ulugbeg in jo je uporabljal v namene znanosti že v 14. stoletju.

Nato pa vas zvečer povabimo na posebno doživetje: kulturno obarvano in dih jemajočo predstavo v uzbeško Gledališče zgodovinskega kostuma, ki slovi po bogati zbirki zgodovinskih kostumov. Predstava "Trenutek večnosti" - izjemna priložnost, da se tudi mi dotaknemo uzbeških običajev, zgodovine iz časov Svilene poti, mogočnih bojevnikov, starodavnih vladarjev in imperija Tamerlana. 
Prevoz do hotela, nočitev.

8. dan.  Samarkand – Taškent (zajtrk, večerja). Avtobus / 290 km
Zajtrk v hotelu. S kovčki se zberemo v avli hotela. Danes se vračamo v Taškent. Današnji dan pričnemo z obiskom Timurlenkovega mavzoleja in medrese Gur- Emir z grobnico velikega poveljnika Amira Temurja in njegovih sorodnikov, kjer bomo slišali veliko zanimivosti o tem vladarju in legend, povezanih z zgodovinskimi dogodki. 

Nato se z našim avtobusom odpeljemo v Taškent, kamor prispemo v popoldanskih urah. Na poti se ustavimo za samostojno kosilo v avtentičnem okolju in krajši počitek.
Po prihodu v uzbeško prestolnico se odpravimo na večerjo. 
Večerja v lokalni restavraciji, kjer preživimo naš zadnji večer v Uzbekistanu.
Prevoz v hotel, nočitev.

9 . dan: Taškent - Istanbul - Ljubljana (obrok na letalu)
Transfer na letališče in ob 09:20 let v Istanbul. Nato ob 17:55 po lokalnem času nadaljevanje poti v Ljubljano, kamor prispemo ob 19:10 zvečer.
Čas je, da se poslovimo od gostoljubnega Uzbekistana in se vrnemo domov, navdušeni nad orientalsko pravljico ter polni prelepih spominov na bogato kulturo, zgodovino in okuse krajev na sloviti Svilni poti: Taškenta, Buhare in Samarkanda.
Tukaj se naše potovanje v Uzbekistan konča.


Pogoji:
Prijavnina ob prijavi 20,00 EUR na prijavnico/ vaučer /ne odvisno do števila priajvljenih.
Akontacija ob prijavi: 30% od osnovne cene aranžmaja, ostalo najkasneje 45 dni pred potovanjem.

Doplačila PO ŽELJI ob prijavi:
Za vas lahko uredimo dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini;
Odstopnina oz. zavarovanje rizika odpovedi: 5% cene aranžmaja, v primeru dokumentirane višje sile, če se boste zanj odločili;
Namestitev v enoposteljni sobi 180 EUR/oseba (v primeru, da potuje 1 oseba, je doplačilo obvezno in se obračuna ob prijavi).

Možno priporočeno doplačilo na poti (priporočene napitnine):
30 € /oseba za lokalne vodnike in voznike. V Uzbekistanu napitnine nepogrešljiv del v turizmu, so zelo dobrodošle in tudi nadvse pričakovane. 

Viza: Za vstop v Uzbekistan ne potrebujemo vize, le vsaj 6 mesecev veljaven potni list. 

Potovalna agencija Ruski ekspres si pridrzuje pravico do spremembe datuma potovanja in cene zaradi morebitnih odpovedi letov ali sprememb v urnikih letov; zaradi sprememb v menjalniškem valutnem tecaju, povišanju stroskov prevoza, vključno s stroški goriva ali sprememb v pristojbinah letalskih prevoznikov, ki vplivajo na ceno in organizacijo potovanja.

Cene vsebujejo letališke in varnostne takse ter dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa. Končna cena potovanja se lahko spremeni (predvsem na račun letaliških in varnostnih taks ter sprememb v menjalnih tečajih valut). Zato si pridržujemo pravico do povišanja končne cene programa, če pride do sprememb v menjalnem tečaju valute ali do sprememb v tarifah prevoznikov, ki se lahko naknadno spremeni in bo obračunana najkasneje 7 dni pred odhodom na potovanje.

Izvedba programa: Program potovanja bo potekal tako, kot je bil prvotno zastavljen. Možne so spremembe in prerazporeditve vrstnega reda izletov, avtobusnih ogledov ali ekskurzij, če bodo to narekovale trenutne razmere ali po presoji vodnika zaradi neugodnih trenutnih razmer (slabe vremenske razmere, zamude oz. odpovedi vlakov, spremembe v odpiralnem času muzejev, gneča, vzdrževalna dela ali zapore na cestah, spremembe zaradi trenutnih zdravstvenih ukrepov itd). V primeru nezmožnosti potovanja z vlakom, bo prevoz zagotovljen z avtobusom oz. drugimi prevoznimi sredstvi.

Ob prijavi na potovanje veljajo splošni pogoji poslovanja, ki so sestavni del programa in so na voljo na spletni strani Rusija.si

Vabimo vas, da se nam pridružite na potovanju v Uzbekistan!
Za več informacij o programu potovanja nas lahko obiščite ali pokličite na tel.: 01 546 54 56 ali 031 662 073.

DOBER GLAS SEŽE V DEVETO VAS: vtisi zadovoljnih potnikov o potovanjih z agencijo Ruski ekspres

Pozdravljeni, dragi prijatelji Ruskega ekspresa in ljubitelji zanimivih potovanj! Predstavljamo vam fotografske utrinke in dogodivščine v Uzbekistanu - po poteh Svilne ceste. Vse fotografije, ki so pred vami, so AVTORSKE in so nastale v mestih Taškent, Buhara, Fergana, Kokand in Samarkand. Z njimi želimo podkrepiti naše vtise s potovanj v Uzbekistanu in vas povabiti, da se nam pridružite na potovanju v Uzbekistan tudi vi! 

Fotografije: Olga Kupljenik, potovalna agencija Ruski ekspres.

Rezervacija potovanj 2022

Rezerviraj si svoje edinstveno potovanje z Ruskim ekspresom!

Spoštovani sopotniki! Če želite potovati z nami, izpolnite prijavo in si tako pravočasno zagotovite mesto v skupini. 
DA, si želim zagotoviti mesto na potovanju po razgibanem in vsebinsko bogatem programu! Se že veselim srečanja s kulturo, zgodovino in kulinariko po privlačni ceni in brez skritih stroškov. Zato se prijavljam na potovanje, ki ga organizira potovalna agencija Ruski ekspres!

Potrjujem, da sem seznanjen in se strinjam z vsebino in vsemi navedbami programa potovanja in Splošnimi pogoji poslovanja, ki so sestavni del pogodbe o potovanju ter so objavljeni na spletni strani organizatorja, podjetja Ruski ekspres d.o.o. Glavni pogoj za veljavnost prijave je plačilo akontacije (ali celotne storitve) v roku, ki je naveden na računu. V primeru, da v navedenem roku storitev ni plačana, se šteje, da pogodba ni bila nikoli sklenjena, storitev pa nikoli naročena. 

Polja označena z * so obvezna!

  1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Podobni izleti/potovanja

 • Uzbekistan | Žametna jesen na Svileni poti | 9 dni

  Termin: 2.-10.10.2024, 9 dni, prave uzbeške dogodivščine / polpenzion +

  Cena: 1890 €

  Status: ZBIRAMO PRIJAVE!

  Že veste, kje boste preživeli jesenski dopust? Vabimo vas na potovanje v Uzbekistan! Gremo obiskat slikovti Samarkand, Buharo in glavno mesto Taškent! Pridružite se nam na raziskovanju uzbeških potovalnih biserov v žametni sezoni!

  Preberi več >
   
   
 • Premierni program!
  Potovanje v Uzbekistan - cvetoča pomlad na Svilni cesti

  Potovanje v Uzbekistan - cvetoča pomlad na Svilni cesti

  Termin: 16.-24.3.2024, 9 dni, bogat program /polpenzion

  Cena: 1890 €

  Status: RAZPRODANO, čakalna lista!

  Ste ste naveličali mrazu in zimske sivine? Vabimo vas na slikovito potovanje v sončni Uzbekistan in na Navruz party, ki bo naznanil prihod novega leta po uzbeško, v avtentični vasi med prijaznimi domačini. Gremo v praznični in barviti Uzbekistan! Se nam boste pridružili?

  Preberi več >
   
   
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.