Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Skupaj odkrivajmo čare in lepote dežel!
Skupaj odkrivajmo čare in lepote dežel!
 
 
 
 
 
Premierni program!

Potovanje v Uzbekistan - cvetoča pomlad na Svilni cesti

Termin: 16.-24.3.2024, 9 dni, bogat program /polpenzion
Potovanje v Uzbekistan - cvetoča pomlad na Svilni cesti
Termin: 16.-24.3.2024, 9 dni, bogat program /polpenzion

Cena: 1890 €

Status: RAZPRODANO, čakalna lista!

 
 
 

Potovanje v Uzbekistan: cvetoča pomlad na Svilni cesti

Slikovito potovanje v sončni Uzbekistan na Navruz - uzbekistansko novo leto, ki ga bomo doživeli v avtentični vasici med prijaznimi domačini.

Datum potovanja: 16. - 24.3.2024, 9 dni
Prevoz: letalo iz domačega Brnika /vlak 
Min. število potnikov: 24 oseb
Čas za prijavo: do 15. januarja 2024 oz. do zapolnitve prostih mest
Cena VSE vključeno na osebo pri najmanj 24 potnikih - 1.890 € / polpenzion  
Avtor in organizator potovanja: potovalna agencija Ruski ekspres

Status potovanja: RAZPRODANO, čakalna vrsta! Zaradi velikega povpraševanja za potovanje v Uzbekistan v organizaciji potovalne agencije Ruski ekspres, smo razpisali nov termin potovanja v začetku junija 2024. Pohitite, prijave so že odprte.

VSE dogodivščine po programu so vključene v ceno, brez doplačil in skritih stroškov na poti.
Prepričajte se sami!

Navruz velja za enega od starodavnih tradicionalnih praznikov v Uzbekistanu, saj prihod orientalskega novega leta praznujejo 21. marca. Ravno zato je potovanje v Uzbekistan marca eden izmed najboljših časov za ogled tradicionalnih kulturnih dogodkov, ki se množično odvijajo na mestnih festivalih le v tem spomladanskem času.

Skupaj raziščimo zgodovinska mesta na sloviti Svilni cesti: Bukharo, Samarkand in Taškent. Verjamemo, da bo ta pot kmalu pristala med najbolj priljubljenimi, saj nas popelje v najbolj slikovita in zanimiva mesta v Uzbekistanu. Uživajte v sodobnosti Taškenta, starih spomenikih Samarkanda, spokojnosti in zgodovini Buhare, pri tem pa kar najbolje izkoristite svoj čas in denar!

Tukaj domujejo prijazni in srčni ljudje, ki močno spoštujejo svojo zgodovino in kulturno dediščino. Zato gremo tudi mi obiskat ta dragulj na Veliki svilni poti. Pripravite kovčke, gremo v Uzbekistan z Ruskim ekspresom!

1. dan: Ljubljana – Istanbul – Taškent (obrok na letalu)
V popoldanskih urah zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani. Sledi registracija in ob 19:35 odhod letala proti Istanbulu, od koder nadaljujemo pot v glavno mesto Uzbekistana, Taškent.


2. dan: Taškent, prestolnica Uzbekistana. Preplet starodavne zgodovine in sodobnega mesta. (zajtrk, kosilo)
Po jutranjem pristanku v Taškentu (07:55) se odpeljemo do našega hotela. Jutranja zgodnja namestitev v hotelu. Po poznem zajtrku prosto za krajši počitek.
Spočiti in radovedni se odpravimo se odpravimo na oglede starodavne prestolnice Uzbekistana-čudovitega Taškenta. Raziskovanje Taškenta pričnemo z obiska kompleksa Velikega Imama z grobnico znanstvenika, poznavalca Korana in pesnika Hazrati Imama. Tukajšnja mošeja ima bogato knjižnico starih rokopisov ter najstarejši na svetu Koran kalifa Usmana, ki je edini ohranjeni izvirni rokopis Korana

Nato se sprehodimo po aveniji Broadway, ki povezuje dva najbolj pomembna in najlepša taškentska trga: Trg Amir Temur in Trg neodvisnosti. Taškentski Broadway je priljubljeni kraj za oddih domačinov, ki ga lahko primerjamo s Pariškim Montmartrom ali ulico umetnikov Arbat v Moskvi. Sprehodimo se tudi mi med uličnimi slikarji, umetniškimi galerijami, kavarnami in trgovinicami s spominki. Prava paša za oči!

Vmes se odpeljemo v lokalno restavracijo na kosilo s tradicionalnimi jedmi uzbeške kuhinje.
Za lep zaključek našega raziskovanja Taškenta bomo občutili mavrico začimb legendarnega Čorsu bazarja, enega največjih bazarjev v Uzbekistanu. Nahaja se v starem delu Taškenta in je bil znan že v srednjem veku, saj je bil zelo pomemben del poti na Veliki svileni cesti. Bazar Čorsu je zagotovo najbolj priljubljena gastronomska točka na zemljevidu Taškenta, kjer lahko za malo denarja poskusimo vse uspešnice uzbeške kuhinje in se preizkusimo v barantanju za ugodnejšo ceno! 
Prevoz do hotela. Nočitev.

3. dan: Taškent -Buhara, biser islamske arhitekture! (zajtrk, kosilo, Folklorna predstava z večerjo)
Po zajtrku v hotelu odidemo na železniško postajo, od koder se s sodobnih hitrim vlakom odpeljemo v Buharo.

BUHARA je eno najstarejših mest v osrednji Aziji, pravi arhitekturni in zgodovinsko-kulturni biser, ki je ohranil edinstvene arhitekturne spomenike vseh zgodovinskih obdobij vse od IX. stoletja dalje. Buhara, ki ji pravijo tudi »Biser islamske arhitekture« in »Benetke vzhoda« opevajo številni pisatelji in pesniki zaradi edinstvenih spomenikov, svetih krajev, mavzolejev, minaretov in barvitih mošej!

Po prihodu se odpravimo v zgodovinski del Buhare, na obisk k domačinom na tradicionalno kosilо, kje se bomo udeležili še krajše kulinarične delavnice in se preizkusili v vlogi kuharskih mojstrov. Pripravili bomo prave uzbeške mante, ki jih bomo skupaj z našimi gostitelji naredili iz finega tankega testa in sočnega mesnega nadeva. Najprej jih bomo pod budnim očesom mojstra skuhali, nato pa skupaj uživali ob degustaciji te okusne jedi!

Po kosilu se odpeljemo v hotel in se namestimo v udobnih sobah. Kratek čas za osvežitev. Se odpravimo na ekskurzijo Orientalska pravljica. Sprehodimo se po slikovitih ulicah starega mesta, na katerih bomo srečali pisane mošeje in stare judovske hiše in četrti, srednjeveške hamame (kopališča), na vsakem koraku pa nas bodo obkrožale barve, vzorci, omamne dišave in okusi – v Buhari zares začutimo duh časa.

Obiščemo mogočno trdnjavo Ark – najstarejšo arhitekturno stvaritev Buhare in simbol vladarjev, ki je bila v srednjem veku kraj, kjer se je za obzidjem nahajala emirjeva palača, kovačija, mošeja, vladnii uradi, skladišča, trgovine, zapori in trg za javna srečanja. Nato pa pohitimo na na sprehod in ekskurzijo z ogledom zelo lepega kraja in arhitekturnega kompleksa ob vodi Labi- Hauz (kar pomeni "pri rezervoarju").

Potem pa skupaj gremo na tradicionalno večerjo in folklorno predstavo v eno od prelepih medres, ki je zaradi bogatih mozaikov in pisanih okraskov s podobami feniksov, jelenov in človeka-sonca, nezamenljiva v celotni Buhari. 
Prepustimo se tej lepoti in uživajmo v nacionalnih plesih deklet ob spremljavi žive glasbe in okusnih jedeh. Res krasen zaključek našega prvega dne v edinstveni Buhari! Prevoz do hotela, nočitev.

4. dan: Buhara (zajtrk -kosilo)
Po zajtrku se bomo odpravili na ekskurzijo, na kateri bomo nadaljevali naše raziskovanje Buhare.
Odkrivanje Buhare pričnemo z obiskom enega najbolj nenavadnih spomenikov Buhare- medreso Čor Minor (štiri minareti), zgradbo katere krasijo 4 majhni minareti različnih oblik in poslikav. Pravijo, da število teh minaretov ponazarja 4 svetovne religije in njihovo enakost pred Bogom. Nato si bomo ogledali eno najstarejših zgodovinskih znamenitosti Buhare- mavzolej Samanidov (9.-10.st.), zadnje počivališče takratnih zelo priljubljenih vladarjev vzhodne dinastije Samanidov, ki jo prepoznamo po originalnih rezbarijah in dekorativnih elementih iz rumene opeke.

Mi pa nadaljujemo z ogledi. Na znamenitem trgu Registan obiščemo kompleks, kjer kraljuje edinstvena mošeja Bolo Hauz. Ravno tu je sam buharski emir opravljal molitve skupaj z več tisoč verniki. Obstaja še eno ime za to elegantno mojstrovino - "Mošeja štiridesetih stebrov": 20 stebrov podpira strop, 20 stebrov se zrcali na bližnji vodni površini. Znana je po svojih tankih lesenih stebrih in stopu, okrašenem s čudovitimi poslikavami in rezbarijami.

Nas pa že čaka obisk Muzeja narodnih lutk-marionet. Lutkovni muzej v Buhari je prijeten prostor z edinstveno zbirko uzbekistanskih lutk; in ne otroških, ampak pravih gledaliških lutk. Obiščemo muzej in med več kot stotimi podobami uzbeških folklornih likov, morda zagledamo sebe, našega sorodnika ali soseda.

Sledi obisk več sto let stare kovaške delavnice ter ogled starodavnih eksponatov in njihovih sodobnih kreacij. Noži iz zlitine titana, narejeni v tukajšnji kovačnici, imajo tako rekoč doživljenjsko garancijo »ostrine«, saj ne potrebujejo brušenja in imajo podeljen UNESCO-v certifikat. Nož, če ga kupite v Buhari, bo dobro služil še vašim vnukom.

Kosilo v restavraciji in uživanje v tradicionalnih jedeh Uzbekistana. 
Prosti čas za samostojne oglede znamenitosti in nakupe. Prevoz do hotela, nočitev.

5. dan:  Bukhara – Samarkand (zajtrk, večerja)
Zajtrk v hotelu. Nato se zapeljemo v okolico Buhare in obiščemo dvorec Sitorai Mohi-Hosa – podeželsko rezidenco zadnjega emirja Buhare (19. st), ki ji zaradi lepote in bogatih dekoracij pravijo Palača, podobna zvezdam in luni. Tudi mi gremo obiskati palačo emirja, paviljon kneginje Olge in harem, okrašen z ogledali iz slavnih Benetk. Gremo obiskat jemajočo dih Vzhodno pravljico! 

Vzamemo si nekaj prostega časa za kosilo, samostojne oglede in nakupe. 
Zatem se odpeljemo z avtobusom v Samarkand. Popoldan prihod v Samarkand. Prevoz do hotela in namestitev. 
Ne ne, ne gremo še spat. Tukaj se naše raziskovanje Uzbekistana nadaljuje! Malo se osvežimo in odidemo na večerjo v dobro lokalno restavracijo!

Večerja v restavraciji, kje bomo poskusili tradicionalne jedi Samarkanda. Bi radi občutili, kako je lep večerni Samarkand?
Po večerji se bomo sprehodili po  osrednjem trgu Registan in skupaj doživeli čarovnijo nočnega mesta. Pripravite fotoaparate! 
Prevoz do hotela. Nočitev.

6. dan: Samarkand, mesto turkiznih kupol in minaretov! Gremo na NAVRUZ! Assalam Navruz! (zajtrk, kosilo)    Zajtrk v hotelu. Danes nas čaka pravo doživetje in srečanje z ljudskimi običaji in tradicijami! Prihod uzbeškega novega leta poteka pod geslom "Assalam, Navruz - praznik prenove in prijaznosti, časti in dostojanstva!". 
Samarkand- mesto, ki je znano po mošejah in mavzolejih in je povezano z zgodbami in legendami o Džingiskanu, Aleksandru Velikemu... in ki po mnenju poznavalcev in številnih popotnikov spada med najlepša mesta na svetu. Skozi Samarkand je v starodavnih časih tekla Velika svilna cesta - trgovska pot, ki je povezovala Kitajsko s sredozemskimi državami. Samarkand je mesto turkiznih kupol in segajočih v nebo minaretov, kulture in lokalnih kulinaričnih presežkov. Tukaj bomo spoznali najbolj atraktivne kotičke in znamenitosti mesta. Ste pripravljeni? Pa gremo!

Najprej si ogledamo blagovno znamko Samarkanda - Trg Registan in tri medrese Tilya-Kari, Ulugh Bega in Sherdor. Nato se sprehodimo skozi orientalski bazar Siab- najstarejši bazar Samarkanda, eden največjih in najstarejših bazarjev v Uzbekistanu in osrednji Aziji. Še vedno velja, da moramo za ceno barantati!

Mi pa nadaljujemo našo pot in se zapeljemo v lokalno avtentično naselje z orientalskim koloritom, kjer bomo doživeli Navruz -uzbeško novo leto ali Novi dan, kot ga praznujejo domačini že stoletja. Udeležili se bomo priprave najbolj znane nacionalne jedi -pravega samarkandskega pilava in tradicionalne spomladanske jedi- »čudežne kaše« sumalak, ter uživali v praznični pojedini. Tukaj bomo imeli priložnost okušati jedi, ki ne smejo manjkati na praznični mizi – da bo leto srečno. Assalam Navruz! Gremo tudi mi na praznik, ki je prišel iz globin stoletij. Pripravite se na edinstveno izkušnjo!

Ste že morda slišali, da obstaja edinstvena samarkandska tovarna svilenega papirja? Tu se bomo udeležili prikaza starodavne srednjeveške mojstrske obrti in edinstvene tehnologije ročno izdelanega svilenega papirju iz lesa murve. Pustimo se presenetiti!

Se vrnemo v Samarkand, kjer nadaljujemo naše oglede. Timurlenkov mavzolej in medrese Gur- Emir  z grobnico velikega poveljnika Amirja Temurja in njegovih sorodnikov, kjer bomo slišali veliko zanimivosti o tem vladarju in legend, povezanih z zgodovinskimi dogodki. 
Prevoz v hotel. Nočitev.

7. dan: Samarkand (zajtrk, kosilo)
Zajtrk v hotelu, nato pa nadaljujemo z raziskovanjem SamarkandaMojstrovina srednjeazijske arhitekture je katedralna mošeja Bibi- Khanum, ki je bila zgrajena v čast Tamerlanove ljubljene žene, je eden največjih in najpomembnejših verskih spomenikov islamskega sveta. Arhitekturni spomenik, ki je nastajal v letih 1399-1404, spada med največje v celotni osrednji Aziji. Mošeja je bogato okrašena z mozaikom, nacionalnimi ornamenti, marmorjem in poslikavami. Gremo jo obiskat! 
Nato se sprehodimo do mavzoleja "Živega kralja" in obiščemo veličastnoin zelo lepo okrašeno nekropolo Shakhi-Zinda  - srednjeazijski duhovni in verski romarski center, kjer naj bi bil pokopan bratranec preroka Mohameda.

Kosilo v mestni restavraciji z lokalnimi jedmi.
Nato pa vas povabimo na posebno doživetje: kulturno obarvano in dih jemajočo predstavo v uzbeško Gledališče zgodovinskega kostuma, ki slovi po bogati zbirki zgodovinskih kostumov. Predstava "Trenutek večnosti" -izjemna priložnost, da se tudi mi dotaknemo uzbeških običajev, zgodovine iz časov Svilene poti, mogočnih bojevnikov, starodavnih vladarjev in imperija Tamerlana. 

Prevoz do hotela, nočitev.

8. dan.  Samarkand – Taškent (zajtrk, večerja). 
Zajtrk v hotelu. Odjava iz hotela in začetek ogledov. Današnji dan pričnemo s krajšim sprehodom po ozkih uličicah Samarkanda in obiskom za navdih: Umetniška galerije Ptica v srcu, ki se nahaja v zgodovinski četrti mesta v karavanseraiu prejšnjega stoletja, je prava paša za oči. Tu lahko občudujemo uzbekistanske ročno tkane preproge, obleke v nacionalnem stilu, zanimive keramične izdelke, starinski nakit in slike, ki nas popeljejo v pravo orientalsko doživetje. Prijazna gostiteljica in avtorica teh umetnin nas že pričakuje! 

Prosti čas za kosilo in zadnje nakupe. Verjamemo, da bo čas zelo hitro minil!
Nato se usedemo v naš avtobus, ki nas popelje iz Samarkanda v Taškent. Po prihodu v uzbeško prestolnico se odpeljemo do našega hotela, kjer odložimo kovčke, in se odpravimo na večerjo. 

Večerja v lokalni restavraciji, kjer preživimo naš zadnji večer v Uzbekistanu, in kdo ve, se morda zavrtimo v ritmih lepe glasbe.  
Prevoz v hotel. Nočitev.

9 . dan: Taškent - Istanbul - Ljubljana (obrok na letalu)
Čas je, da se poslovimo od uzbeške prestolnice Taškenta in gostoljubnega Uzbekistana. Se vrnemo domov, navdušeni nad orientalsko spomladansko pravljico ter polni prelepih spominov na bogato kulturo, zgodovino in okuse krajev na sloviti Svilni poti: Taškenta, Buhare in Samarkanda.

Transfer na letališče in dopoldanski let ob 9:35 v Istanbul.
Nato ob 18:40 po lokalnem času nadaljevanje poti v Ljubljano, kamor prispemo ob 19:00 zvečer.
Tukaj se naše potovanje v Uzbekistan konča.


Rezervacija potovanj 2022

Rezerviraj si svoje edinstveno potovanje z Ruskim ekspresom!

Spoštovani sopotniki! Če želite potovati z nami, izpolnite prijavo in si tako pravočasno zagotovite mesto v skupini. 
DA, si želim zagotoviti mesto na potovanju po razgibanem in vsebinsko bogatem programu! Se že veselim srečanja s kulturo, zgodovino in kulinariko po privlačni ceni in brez skritih stroškov. Zato se prijavljam na potovanje, ki ga organizira potovalna agencija Ruski ekspres!

Potrjujem, da sem seznanjen in se strinjam z vsebino in vsemi navedbami programa potovanja in Splošnimi pogoji poslovanja, ki so sestavni del pogodbe o potovanju ter so objavljeni na spletni strani organizatorja, podjetja Ruski ekspres d.o.o. Glavni pogoj za veljavnost prijave je plačilo akontacije (ali celotne storitve) v roku, ki je naveden na računu. V primeru, da v navedenem roku storitev ni plačana, se šteje, da pogodba ni bila nikoli sklenjena, storitev pa nikoli naročena. 

Polja označena z * so obvezna!

  1. Rusija.si varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Podobni izleti/potovanja

 • PREMIERNI program!
  Uzbekistan | Poletne pustolovščine na Svilni cesti | 9 dni

  Uzbekistan | Poletne pustolovščine na Svilni cesti | 9 dni

  Termin: 1.-9.6.2024, 9 dni, vsebinsko bogat program

  Cena: 1890 €

  Status: ZAGOTOVLJEN odhod! 

  Že veste, kje boste preživeli poletne počitnice? Vabimo vas na potovanje v Uzbekistan! Gremo obiskat barviti Samarkand, starodavno Buharo in prestolnico Taškent! Pridružite se nam na edinstvenem raziskovanju uzbeških potovalnih biserov!

  Preberi več >
   
   
 • Uzbekistan | Žametna jesen na Svileni poti | 9 dni

  Termin: 2.-10.10.2024, 9 dni, prave uzbeške dogodivščine / polpenzion +

  Cena: 1890 €

  Status: ZBIRAMO PRIJAVE!

  Že veste, kje boste preživeli jesenski dopust? Vabimo vas na potovanje v Uzbekistan! Gremo obiskat slikovti Samarkand, Buharo in glavno mesto Taškent! Pridružite se nam na raziskovanju uzbeških potovalnih biserov v žametni sezoni!

  Preberi več >
   
   
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.