19.06.2022
Khinkali - slovita nacionalna jed, ki jo morate poskusiti ob obisku Gruzije. Obvezno in brez izgovorov!
Gruzijska kuhinja zagotovo spada med najbolj priljubljene, khinkali pa je morda najbolj prepoznavna gruzijska jed, ki poleg slovitega khachapurija zelo pogosto znajde na mizah domačinov in svetovnih popotnikov..
Mi pa zelo radi raziskujemo Gruzijo, zato si zagotovo bomo privoščili khinkali, eno od najbolj prepoznavnih nacionalnih gruzinskih jedi.
Vsi, ki že poznate ruske peljmene, vam podobnost s hinkali oz. khinkali ne bo tuja. To so namreč gruzijski cmočki, narejeni iz testa, vanj pa so dodani različni nadevi, največkrat iz mesa.
Brez hinkalija si sploh ni mogoče predstavljati tradicionalne gruzijske kuhinje. To je samozadostna gruzijska jed: le tanko testo, mleto meso in bujon. Lahko khinkali začinimo s črnim poprom. In to je to -nobenih omak ali kisle smetane ne potrebuje ta jed. Tako je okusna, tako je sočna... tudi brez vseh dodatkov.
Obstaja tudi različica hinkali s sirom in tudi za vegetarijance: z nadevom iz krompirja in gob. Poznavalci pravijo, da kakovost teh gruzijskih cmočkov prepoznaš po številu gub, ki jih ima – več kot je gub, okusnejši naj bi bili. Najbolj izurjeni kuharski mojstri lahko naredijo 28 do 32 gubic, saj toliko gubic naj bi imeli popolni hinkali. Sliši se neverjetno!
Mi pa vam prišepnemo še majhno skrivnost: sploh ni pomembno, koliko gubic ima hinkali. Glavna stvar je, da mora biti vroč in okusen. Če pa je to res, se bomo prepričali sami v času našega raziskovanja Gruzije. Povemo pa vam, da so naravnost odlični, ti hinkali - nagubani gruzijski cmočki!
Nas pa prav zanima, koliko »naborkov« bomo našteli mi na našem potovanju.
Zato pripravite kovčke, gremo v Gruzijo!
Za več informacij o aktualnih potovanjih v Gruzijo, obiščite Potovanje v Gruzijo in Armenijo.
Gruzijski bonton ali kako pravilno jemo kninkali? Pa še nekaj, dragi prijatelji Ruskega ekspresa... Veliko ljudi dela napako, ko hinkali nabodejo z vilicami ali vanj celo zarežejo z nožem. Zapomnimo si: khinkali jemo le z rokami, čeprav si nekateri v današnjih časih pomagajo z vilicami tako, da ga malo pridržijo ali celo nabodejo na debeli »repek«. V redu! Naj vam bo!
Ampak najbolj pomembno je, da hinkalija nikoli ne preluknjamo z vilicami, sicer bo slasten sok iztekel iz tankega cmočka hinkalija, in z njim bo izginila čarovnija te božanske gruzijske jedi.
Zato najprej primemo z roko hinkali za bolj debeli repek, ga nežno ugriznemo v spodnji, bolj ploščati del, nato previdno in z občutkom popijemo okusen sok in šele nato z užitkom zagriznimo v cmoček in ga pojejmo, dokler je še vroč. Dobro, a ne? Božansko! Preverjeno!
Na potovanjih v edinstveno in tako "okusno" Gruzijo vam povemo še več zanimih in koristnih zgodbic ter povabimo na pokušine gruzijskih vin in degustacije najbolj prepoznavnih jedi Gruzije!
Vabljeni v družbo prijaznih sodelavk Ruskega ekspresa!
Za več informacij o potovanju v Gruzijo ter prijave, obiščite Potovanje Gruzija.