Ne spreglejte aktualnih potovanj!

Doživite edinstvena kulturna in doživljajska potovanja! Pripravite kovčke, gremo na prave dogodivščine!

Preberi več

 
 
 

fb

                

 
 
 
Potujemo in raziskujemo z agencijo Ruski ekspres!
Potujemo in raziskujemo z agencijo Ruski ekspres!
 
 
 
 
 

Belorusija in glavno mesto Minsk

Belorusija in glavno mesto Minsk

08.02.2022

Zgodovina Belorusije šteje več kot eno tisočletje in je pomemben del slovanske, evropske in svetovne civilizacije.
Beloruski narod je v svojem kulturnem razvoju odigral pomembno vlogo v celem svetu, ima svojo državnost, jezik, tradicijo, kulturo, šolo in industrijo.


Belorusija se nahaja v vzhodni Evropi in meji na zahodu s Poljsko in Litvo, na severozahodu z Latvijo, na vzhodu z Rusijo ter na jugu z Ukrajino. Njena površina je 207 600 km 2, prebivalstvo pa šteje skoraj 10 milijonov. Država nima izhoda na morje, vendar je zaradi svojega geografskega položaja pomemben tranzitni koridor med Evropo in državami bivše Sovjetske Zveze.

Minsk je glavno mesto Belorusije
Najstarejši podatki o beloruski prestolnici Minsku izhajajo iz leta 1067. V svoji zgodovini je bil uničen in obnovljen več kot 10 krat, najbolj je bil prizadet med drugo svetovno vojno, ko je bil Minsk praktično v celoti porušen. To je razlog, da današnji Minsk nima starega predela mesta, saj so bile praktično vse zgradbe zgrajene po letu 1945. Danes je Minsk sodobno evropsko mesto, kjer živi 1,8 milijona ljudi.

Sodobna zgodovina Belorusije je tesno povezana z razpadom Sovjetske zveze. Leta 1991 je 15 republik postalo neodvisnih in so se hkrati znašle v globoki ekonomski in socialni krizi. Prvo polovico 90-ih je zaznamovalo težko stanje v beloruskem gospodarstvu in industriji. Življenjski standard Belorusov je katastrofalno padel. Delež prebivalstva, ki je imela 60% ali celo nižje od minimalnega potrošniškega proračuna je leta 1995 znašalo 63% vsega prebivalstva Belorusije.
Situacija se začne izboljševati ob koncu 90-ih let. Do leta 2003 se je raven inflacije v Belorusiji znižala na šestino vrednosti iz leta 2000. Republika Belorusija danes aktivno sodeluje z mednarodnimi finančnimi organizacijami, industrija proizvaja konkurenčne produkte in jih uspešno izvaža na tuje trge. Specializira se na področju strojegradnje (proizvaja najboljše traktorje nekdanje Sovjetske zveze), kemične, naftne, prehrambene, živilske, tekstilne (predvsem lanenih tkanin) ter lahke industrije.

Beloruski jezik in kultura
V Belorusiji sta uradna jezika beloruski in ruski, a 85% prebivalstva uporablja izključno ruski jezik. Kljub večinski rabi ruskega jezika, pa ostajajo prebivalci zavedni in zvesti svoji državi. Svojevrstna kultura Belorusije se je razvijala skozi stoletja. Tukaj so obstajale arhitekturne in umetniške šole, ustvarjala so se enkratna umetniška in glasbena dela. Sodobno kulturno življenje Belorusije je dinamično in raznovrstno. Prirejenih je veliko umetniških razstav, glasbenih, gledaliških in filmskih festivalov.
Gledališče je eno od najstarejših in najbolj priljubljenih umetnosti v Belorusiji. Največji interes prebivalcev in turistov vzbujajo Nacionalni akademski teater, ki se imenuje po pesniku Janku Kupalu, Nacionalni akademski teater Opere in baleta, Državno lutkovno gledališče in druga beloruska gledališča. Repertoar gledališč je žanrsko raznovrsten, a prevladujejo gledališke predstave na nacionalno temo.

Glasbeno življenje v Belorusiji je prav tako raznoliko in zanimivo. Belorusija redno organizira festivale, kot so: Beloruska glasbena jesen, Minska pomlad in Zlata popevka. Simbol prijateljstva in enotnosti slovanskih narodov je mednarodni festival sodobne umetnosti Slovanski bazar, ki poteka v beloruskem mestu Vitebsk. Dva tedna je celotno življenje tega čudovitega beloruskega mesta se odvija v atmosferi splošnega praznika in veselja.

Literaturna dela beloruskih pesnikov in pisateljev predstavljajo bogato dediščino v umetniškem razvoju naroda skozi celotno obdobje. Največji beloruski pesniki so Janka Kupala, Jakub Kolas, Maksim Bogdanovič ter pisatelj Vasil Bikov. Najboljša dela teh klasikov so znana po vsem svetu.

Narava Belorusije
Belorusija je kot majhen modri planet na zemljevidu Evrope. To je ena od redkih dežel na zemlji, kjer se zdi, da se je čas nenadoma upočasnil. Belorusija nima visokih gora, vendar ima veliko gozdov in travnikov, modre reke in jezera ter unikatne močvirnate predele. Tukaj so ohranjeni največji evropski gozdovi, katerim pravijo "zeleno zlato". Globalni pomen za ohranjanje pestrosti rastlin in živali imajo priznani beloruski parki Belovešskaja pušča, "Braslavska jezera", "Pripjat" in "Naročanski". Sever Belorusije je dežela modrih jezer. Med seboj se razlikujejo po velikosti, globini in obliki.
Največje belorusko jezero je Naroč (površina – 80 km2) in se nahaja v parku "Naročanski". Sestavni del narave so tudi močvirja, ki se večinoma koncentrirajo v Polesju – južno proti reki Pripjat. Močvirja igrajo pomembno vlogo v ekosistemu cele Evrope. Simboli živalskega sveta Belorusije sta bizon (zuber) in štorklja.

Beloruska kulinarika
Beloruska kuhinja se je razvijala skozi stoletja, nekateri recepti so se ohranili do danes. Podobna je ruski, litvanski, ukrajinski in poljski kuhinji. Ravno tako so veliko doprinesli Judi.
Belorusi so pravi krompirjevci. Dosti je omeniti, da v proizvodnji krompirja so kar na 8. mestu na svetu, tako da si lahko predstavljate, da ga v Belorusiji dejansko proizvedejo in pojedo zelo veliko. Tukaj krompir pripravljajo na sto in en način. Beloruskim jedem praviloma dodajajo tudi veliko zelenjave, predvsem rdečo peso in gobe, ter jagodičevje in žitarice. Na krožnikih Belorusov ravno tako najdemo svinjino, govedino, piščančje meso, razne klobase, ribe in mlečne izdelke. Tradicionalne beloruske jedi so krompirjeve kroglice t.i. kljocke (клецки), krompirjeve palačinke t.i. draniki (драники картофельные) in pečen nariban krompir – babka (бабка картофельная). Popularen je tudi polnjen piščanec po belorusko, pita z mesom ali zeljem, mesne polpete z nadevom– zraze (зразы), pa seveda peljmeni (пельмени)– mleto meso ovito v testo, ki jih imajo radi tudi prebivalci Rusije.

Vedno ostajajo priljubljeni razne juhe: boršč (борщ)– mesna juha iz zelja z rdečo peso, šči (щи)– pripravljena iz kislega ali svežega zelja ter beloruska juha holodnik (холодник)– mrzla poletna juha iz rdeče pese, ki je osvežilna in zelo primerna zruska pijača kvas a vroče poletne dni.
Najbolj priljubljena žgana pijača prebivalcev Belorusije je vodka (po belorusko - garelka).

Okusen kvas je tradicionalna brezalkoholna beloruska pijača, ki je narejena iz kruha in žitaric. Kompot je domača brezalkoholna pijača, pripravljena iz jagodičevja in sadja, skuhanega v vodi z dodanim sladkorjem.

Ali ste vedeli, da...
Znamenita slikarja Mark Chagal in Kozemir Malevich sta bila oba Beloruskega rodu. Ravno tako snemalec Louis Burt Mayer, ki je najbolj znan kot eden od ustanoviteljev hollywoodskega filmskega studia Metro-Goldwyn-Mayer, je bil rojen v Minsku leta 1885.
Evropski bizon – zuber po belorusko - je največja kopenska žival na našem kontinentu.
Naravni park Belorusije Belovešskaja pušča je največji in najstarejši gozd v Evropi.
Partizansko gibanje v Belorusiji je bilo med drugo svetovno vojno eno najmočnejših v Evropi.
Belorusi so bili med prvimi v Evropi, ki so že leta 1517 imeli tiskano Biblijo.

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.