04.06.2019
Rusi veljajo za krompirjevce. Krompir je živilo, brez katerega si danes svojih jedilnikov preprosto ne moremo predstavljati, saj poznamo veliko načinov njegove priprave in je za nas nekakšen »drugi kruh«.
A v Rusiji (podobno kot tudi pri nas v Sloveniji) je trajalo kar precej časa, da je ta hrana pristala tudi na krožnikih. Gledano z današnjega vidika bi se morda temu dejstvu začudili, a poglejmo si pobližje, zakaj so se Rusi te zelenjave tako zelo bali...
V Rusijo je krompir prišel precej pozno, komajda na začetku 18. stoletja. Zasluge za to gredo ljubitelju tujih jedi, carju Petru Velikemu, ki se je ob pokušini zelenjavnih jedi na Nizozemskem odločil, da krompirjeve gomolje za sajenje dostavijo tudi na njegova domača, ruska tla.
Sčasoma se je krompir v Rusiji zelo dobro udomačil, a sprva so ruski kmetje pred neznano zelenjavo čutili precej velik strah in pogosto zavračali njegovo pridelavo. K temu so prispevale tudi številne zastrupitve, saj ljudje niso bili vešči pravilne uporabe omenjene zelenjave (namesto gomoljev so jedli krompirjeve jagode oz. poganjke).
Velik problem pa je med ruskim ljudstvom predstavljalo tudi samo ime krompirja, ki kmetom ni bil prav nič povšeči - »картофель« (kartofel). Poljedelci so namreč menili, da njegovo poimenovanje izhaja iz nemških besed »kraft teufel«, kar dobesedno pomeni »hudičevo delo«.
O tem, kako je ruskemu carju Petru Velikemu naposled le uspelo zvišati popularnost krompirja, kroži tudi zabavna anekdota. Car naj bi zaukazal nasaditi krompir in okoli njiv postavil oboroženo stražo. Ta je morala cel dan varovati polja, ponoči pa so stražarji le imeli pravico do počitka in so lahko legli spat. To so opazili tudi okoliški kmetje in za njih je bila skušnjava preprosto prevelika-vsi namreč vemo, da je prepovedan sadež najslajši! Ruski kmetje so tako naskrivaj izpulili krompir in ga posadili tudi na svojih koščkih zemlje.
Tako je krompir postopoma postal poleg zelja in repe osnovno živilo ljudske prehrane in se je razširil po vsej Rusiji.
Ste željni še več zabavnih in zanimivih zgodb iz ruske zgodovine in kulture? Potovanja z nami vam bodo razkrila še marsikatero zanimivost!
Krompir je zelenjava, ki se največkrat znajde na krožniku tako Slovenca kot tudi Rusa. Zato smo v Ruskem ekspresu tokrat za vas pripravili recept za ruske tradicionalne piroške s krompirjem. Piroške pa je spekla naša direktorica Olga po receptu svoje ruske babice. Naj tudi v vaši kuhinji zadiši po piroškah in krompirju!
Tukaj pa še sladka različica ruske specialitete. Piroški s sladkim nadevom imajo med ruskimi jedci prav posebno mesto. Tukaj boste našli še preverjeni domači recept - ruski piroški z jabolki, vonju in okusu katerih se ne boste mogli upreti!
K pečenim piroškam se prilega pravi ruski čaj. Posebej pa vam v času viroz in prehladov toplo priporočamo malinov čaj. Preverjeni ruski recept čaja iz malin, ki takoj odpravi tegobe prehlada!
Ruski ekspres vam želi dober tek! Приятного аппетита!
Bi radi še več RUSKIH RECEPTOV?
Spoštovani ljubitelji kulinaričnih dobrot! Povejte nam, ali vas je zamikalo, da bi pipravili ruske piroške?
Napišite nam o svojem kulinaričnem ustvarjanju. Zelo veseli bomo, če nam pošljete fotografije svojih umetnin iz jabolk in krompirja :)
< Nazaj na preverjeni Recepti ruske kuhinje